Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Nieuws-update week 39: nieuwe F1-regels 2017 bekrachtigd, uitsluitsel nadert in stoelendans rond Pérez, Sainz en Stroll

79MPacCmBUNClHQ9abCLQukN1qpEf-um  H7I9703

Deze week in het F1-nieuws: de World Motor Sport Council heeft de nieuwe F1-regels van 2017 bekrachtigd, stoelendansberichten over Force India, Renault, Williams, Sauber en Manor.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Red Bull Racing, McLaren Honda, Force India F1 Team, Renault Sport

Nieuwe F1-regels 2017
Diverse nieuwe regels voor het F1-seizoen 2017 zijn bekrachtigd door de World Motor Sport Council van de FIA. De belangrijkste gaat over het strafpuntensysteem voor motor(onderdelen)wissels. Coureurs kunnen nu niet langer hun vervangende onderdelen 'verzamelen' om de straf vervolgens in één race uit te zitten.

P-20160731-00845 HiRes JPEG 24bit RGB

Daarnaast is de staande start bij regen terug. Als de baan geschikt wordt gevonden voor een race, komt de safety car en stellen de auto's zich op de grid op voor een staande start. Verder krijgen teams voor de eerste races van 2017 een vaste selectie banden toegewezen. Ze moeten hun keuze immers al indienen vóór de eerste wintertest, zodat er geen gelegenheid is om te testen welke banden het beste zijn. Tot slot mogen coureurs nu één keer per seizoen een andere helm dragen, bijvoorbeeld tijdens hun thuisrace of om iets anders te vieren.

Stoelendans 2017
In de stoelendans van 2017 heeft Sergio Pérez laten weten dat hij binnen een week uitsluitsel geeft over zijn toekomst. Al zou hij nog altijd bij Force India kunnen doorgaan, de belangstelling van vooral Renault heeft het de Mexicaan vrij moeilijk gemaakt – ook omdat hij al zijn sponsors zou moeten meenemen bij een transfer. Hij liet deze week zelfs doorschemeren dat zijn toekomst in 2017 noodgedwongen misschien zelfs buiten de Formule 1 ligt.

jm1618se269

Ook Carlos Sainz Jr is een al gecontracteerde coureur (begin dit jaar kwam hij met Toro Rosso rond voor 2017) die in belangstelling van Renault. De Spanjaard liet weten zich daardoor vereerd te voelen, maar zei ook dat hij meer kansen bij Toro Rosso ziet.

Intussen komt de contractering van Lance Stroll door Williams steeds dichterbij. De Canadese miljardairszoon heeft als komend Europees F3-kampioen al voldoende superlicentiepunten in huis voor een overstap. Het team Haas heeft daarentegen laten weten het nog te vroeg te vinden om Ferrari-protegé Charles Leclerc – favoriet voor de GP3-titel – te promoveren naar de Formule 1.

20160918185608-09ccde75

Aan de staart van het veld meldde Sauber dat het coureurs met budget wil (Nasr en Ericsson dus weer?) en liet Manor weten dat het Wehrlein en Ocon een uitstekend duo vindt. Ook daar waarschijnlijk dus geen verandering.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet