Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Rosberg wint thriller in Singapore, Verstappen vergooit race weer bij start

Rosberg

Nico Rosberg heeft de zwaarste race van het jaar op zijn naam geschreven. Had de race echter één ronde langer geduurd, dan had de winnaar waarschijnlijk Daniel Ricciardo geheten. De race kwam langzaam op gang en Rosberg leek comfortabel naar de zege te rijden, totdat Hamilton met een extra stop een kettingreactie veroorzaakte. De Brit fopte Ferrari en pakte de zojuist verloren derde plek van Räikkönen terug. Nummer twee Ricciardo stopte vervolgens ook, Mercedes twijfelde, maar hield Rosberg op de baan. Met nog 24 ronden te gaan moest Ricciardo 13 seconden dichtrijden, maar dat bleek 1 ronde te weinig. De Australiër kwam op een halve seconde van Rosberg over de streep. Met Hamilton op p3 heeft Rosberg met zijn derde zege op rij de leiding in het kampioenschap weer in handen. Max Verstappen verpeste voor de derde keer op rij zijn race door dramatisch te starten. Hij veroorzaakt er een startcrash mee, mocht van geluk spreken dat hij niet werd geraakt en viel terug naar de achtste plek. Daar zat hij de hele race vol in de gevechten, Verstappen kwam uiteindelijk niet verder dan p6. De man voor hem verdient een pluim: Vettel startte als laatste, maar finishte als vijfde.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Teams

Welke Mercedes start het slechtst?
Met Rosberg en Hamilton op p1 en p3 delen ze weliswaar niet de voorste startrij, maar staan ze wel allebei aan de schone kant. Dat zegt voor de Mercedessen echter niet veel, de vraag is dit jaar doorgaans: welke Mercedes verpest zijn start?

Weer dramatische start Verstappen
Singapore is een positieve uitzondering: beide Mercedessen starten prima, evenals Ricciardo. Dat kan echter niet gezegd worden van Max Verstappen, die start voor de derde keer op rij dramatisch en wordt aan alle kanten voorbijgereden. Carlos Sainz moet voor zijn oud-teamgenoot uitwijken en raakt daarbij de voorbijrazende Nico Hülkenberg. Die gaat linksaf de muur in en op miraculeuze wijze wordt Verstappen hierbij niet geraakt. De safetycar komt de baan op, Verstappen ligt achtste, achter Räikkönen, Alonso, Kvyat en Sainz.

De safetycar gaat al snel weer van de baan, zo snel zelfs dat er een marshall moet rennen voor zijn leven als hij bij de herstart nog op de baan loopt.

Alonso houdt groepje op
Verstappen zit in een druk groepje, dat zich ophoopt achter Fernando Alonso. Eén plek krijgt de Nederlander cadeau: Sainz moet de pits in omdat zijn bargeboard loshangt. Kvyat en Alonso zal de Red Bull-rijder toch zelf in moeten halen.

Mercedes heeft remproblemen
Rosberg bouwt aan de leiding langzaam een voorsprongetje op. Dat gaat echter niet zonder slag of stoot, hij moet al in de openingsfase op zijn remmen letten. Hamilton treft hetzelfde lot, voor hem lijken de gevolgen ook groter. Hij verliest tijd op beide mannen voor hem.

Verstappen

Verstappen naar binnen
Na 14 ronden zit Verstappen niet meer zo dicht achter Alonso en Kvyat en maakt hij zijn eerste stop. Op de nieuwe band en in een mooi vrij veld, hoopt hij die plaatsen kunnen winnen. Zijn stop is net niet goed genoeg, want Verstappen komt vlak achter Ocon op de baan. Die moet hij snel voorbij, en dat doet Verstappen ook.

Alonso stopt de volgende ronde, maar die had voldoende marge op Verstappen en behoudt de plaats.

Hamilton en Ricciardo komen tegelijk
De ronde erna komen Lewis Hamilton en Daniel Ricciardo tegelijk binnen. En daar baalt Hamilton van, hij moppert over de radio dat hij een strategie nodig had die hem langs Ricciardo zou kunnen brengen. Probeer hem maar in te halen dan. Rosberg stopt de volgende ronde en komt, ondanks wat problemen linksvoor, ruimschoots voor Ricciardo op de baan.

Kvyat bewijst zich tegenover Verstappen
Ook Daniil Kvyat is bij zijn stop weer voor Verstappen terechtgekomen en dus moet Verstappen aan het inhalen. Dat probeert hij, maar bij Kvyat zit na zijn ontslag bij Red Bull nog wat oud zeer. De Rus maakt zich extreem breed, duwt Verstappen zelfs ligt tegen de muur, maar houdt wel de plek. Een halve ronde later probeert Verstappen het weer, nu duwt Kvyat hem buiten de baan. Verstappen neigt wat te klagen op de boardradio, maar heeft geen recht van spreken met zijn verdedigende tactieken eerder dit jaar.

Vettel en Perez stoppen eindelijk
Sebastian Vettel en Sergio Perez moesten vanuit het achterveld starten en stoppen halverwege de race voor het eerst. Vettel stopt een ronde eerder dan Perez, wat de Ferrari-rijder die plaats oplevert. Op p12 en p13 rijden ze nog buiten de punten, maar op de nieuwe banden kan Vettel vervolgens Gutierrez en Sainz inhalen, wat hem wel al in de punten brengt.

Verstappen probeert weer de undercut

Na de mislukte pogingen om Kvyat voorbij te gaan, moest Verstappen de strijd even staken. Daarom probeert hij het weer in de pits; Verstappen maakt na 29 ronden zijn tweede stop en valt terug naar de elfde plek. Hij heeft geen vrij veld, hij rijdt spoedig achter Perez en Gutierrez, maar die kan hij wel netjes inhalen.

Hamilton

Hamilton valt in klauwen Räikkönen
Lewis Hamilton heeft in de tweede stint helemaal geen lekker tempo meer; Ricciardo is al lang verdwenen en Räikkönen heeft de aansluiting gevonden. Inhalen is er aanvankelijk niet bij, totdat Hamilton een foutje maakt. Räikkönen grijpt de buitenkans, komt licht in contact met de Mercedes en pakt die podiumplek.

Ricciardo daagt Rosberg uit
Daniel Ricciardo heeft vier seconden achterstand op Rosberg. Achter hem is alle druk verdwenen door Hamiltons problemen. Ricciardo stopt en hoopt wellicht stiekem op een undercut. Vier seconden is echter wat veel van het goede; Rosberg komt de volgende ronde en behoudt de voorsprong. Räikkönen stopt ook, Hamilton komt de volgende ronde.

Nu wint Verstappen wel
Alonso en Kvyat hebben de vroege stop van Verstappen niet gevolgd. Het resultaat hiervan is dat de Nederlander eens een hele stint zijn eigen tempo kan rijden, en dat is beter dan dat van de mannen vooraan. Als Alonso en Kvyat uiteindelijk ook hun stop maken, komen ze achter Verstappen terug. Het brengt Verstappen op p6, achter Vettel. Of Verstappen op deze set banden de race uit kan rijden is nog wel de vraag.

Derde stop Verstappen
Het antwoord op die vraag komt na 44 ronden: Verstappen maakt zijn derde pitstop. Hij komt als negende de baan weer op, achter Vettel, Alonso, Perez en Kvyat. Die mag hij op de nieuwe banden gaan inhalen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet