Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: 37 jaar geleden. Rob Slotemaker in laatste slip

480 slotemaker 0859

Vandaag 16 september was het exact 37 jaar geleden dat Rob Slotemaker het leven verloor tijdens een autorace op het Circuit Park Zandvoort. In de geschiedenis van de Nederlandse autosport was Rob Slotemaker een 'alleskunner' die in vrijwel elke autosport-discipline thuis was. Zijn wagenbeheersing was fenomenaal.

Tekst: Gerrie Hoekstra en Autorensport
Foto's: Archief Autosport.nl - Arnold Burlage


480 slotemaker 0858


Het noodlot sloeg op 16 september 1979 toe voor de coureur en anti-slipschool eigenaar. Een Zweedse deelnemer Michael Strauch had zijn Camaro met met een opgeblazen motor, net voor de bult naar het Scheivlak toe, aan de kant van de racebaan geparkeerd. Precies op de ideale lijn lag een oliespoor wat al begon bovenaan de Hunserug. Aangezien er tijdens de race al het nodige gebeurd was ging er voor de zekerheid een BMW van de wedstrijdleiding naar de onfortuinlijke rijder toe.


480 slotemaker 0856

De wagen werd, op het gras, achter de gestrande Camaro van Strauch gezet. Rob Slotemaker kwam op volle snelheid over de Hunserug aanzetten en had geen schijn van kans op het glibberige oliespoor. De vijftig jarig coureur raakte in een slip en boorde zich vol in de zijkant van de stilstaande BMW. De veteraan, bezig aan zijn laatste racejaar, was door een nekbreuk op slag dood. De meester van de antislip die al zoveel hachelijke momenten in vliegtuigen, race- en rallyauto's meemaakte, die een brand overleefde op zijn anti-slipschool, die had geen enkele kans tegen het noodlot. Na dit drama werd de Trophy of the Dunes vanzelfsprekend afgelast. De Nederlandse autosport verloor op die dag een fenomeen.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet