Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
TCR Series

TCR Benelux: Spektakel verzekerd tijdens 24 Hours of Zolder

TCR Benelux - SEAT 7

Na twee uitstekend verlopen events van de TCR Benelux maakt promotor Kronos Events zich op voor de derde meeting van het nieuwe toerwagenkampioenschap. Deze derde ronde vindt plaats op Circuit Zolder, waar de TCR Benelux op zaterdag 20 augustus aantreedt in het voorprogramma van de 38ste 24 Uren van Zolder. Liefhebbers van gespierde gevechten en onvoorspelbare scenario's zullen aan hun trekken komen, want TCR Benelux staat ook nu weer borg voor kwaliteit.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

De races op Circuit Spa-Francorchamps en Circuit Park Zandvoort lieten al zien dat de Touring Car Racer perfect beantwoordt aan de vraag naar een nieuw, adembenemend sprintkampioenschap voor vrijwel gelijkwaardige toerwagens.

TCR Benelux - Honda 18-5 - VW 3

Het aantal deelnemers moet nog toenemen, maar de kwaliteit mag gezien worden. Dat bewijst ook de komst van Matt Neal, de Brit die deze keer aan de zijde aantreedt van Stéphane Lémeret – de leider in de tussenstand - in de Boutsen Ginion Honda Civic TCR. Neal won al drie keer de titel in het hoogstaande Britse BTCC en kwam in zijn rijke carrière 600 keer aan de start, won 50 races en stond 150 keer op het podium. Maar nog nooit op Circuit Zolder...

Het duo Lémeret-Neal gaat geen geschenken krijgen in Limburg. Na de demonstratie van de Astra DG Sport – 3de plaats voor Pierre-Yves Corthals – in ADAC TCR, lijkt alles erop te wijzen dat er rekening gehouden moet worden met de winstkansen voor het duo Corthals-Caprasse. Hetzelfde geldt voor de SEAT van het RACB National Team. Vooral na de klinkende overwinning in Nederland van het duo Sam Dejonghe-Denis Dupont in de Qualifying Long Race.

TCR Benelux - 52-20 Golf

Vincent Radermecker keert terug achter het stuur van de Golf GTi #20 van Milo Racing, de auto waarmee "Rader" Race 2 op Circuit Park Zandvoort domineerde. De Luikenaar vormt deze keer een equipe met Olivier Cartelle, de rallyrijder die een eerste keer komt proeven van TCR Benelux. Een ander ervaren koppel dat tot op heden nog niet kon schitteren, is het duo Steve Vanbellingen-David Dermont in de tweede Golf #21 van Milo Racing.

En dan zijn er een pak jonge wolven die zich opnieuw willen gaan meten met de gevestigde orde. Edouard en Guillaume Mondron kenden in Nederland een minder geslaagd weekend, maar Guillaume is niet vergeten dat hij in Francorchamps Tiago Monteiro achter zich wist te houden.

Hetzelfde geldt voor youngster Amaury Richard, teamgenoot van Didier Van Dalen, na zijn heroïsch gevecht met WTCC-ster Michelisz. De Brusselse Fransman van de #3 Golf GTi en collega's Romain De Leval (die samen rijdt met Alexis van de Poele), Benjamin Lessennes (met de snelle Renaud Kuppens), Maxime Potty (in de #52 met Ronny Latinne) krijgen gezelschap van de Portugees Francisco Mora. Amper 19 jaar, won Mora dit jaar de vier races van de Portugese TCR-competitie en deed ervaring op in TCR International Series. Mora wordt in de SEAT #6 van Ferry Monster Autosport bijgestaan door landgenoot José Rodrigues die met een Honda Civic aantreedt in TCR Portugal en in het verleden Circuit Zolder leerde kennen tijdens zijn deelnames in de European Truck Grand Prix!

TCR Benelux - 23 Opel - 21 VW

Met dertien auto's in de openingsmanche op Circuit Spa Francorchamps en vijftien stuks tijdens het DTM-weekend op Circuit Park Zandvoort, is het aantal starters voor de derde ronde van de TCR Benelux een beetje teruggelopen.
"Met vijftien auto's in Nederland denk ik dat we voor dit jaar een plafond hebben bereikt," zegt Marc Van Dalen, General Manager van Kronos Events. "Een cijfer dat trouwens in bijna alle landen opduikt. In de vorige ronde van de ADAC TCR waren er meer deelnemers, maar dat kwam door de komst van enkele Belgische teams die punten wilden scoren in de TCR Europe Trophy! De derde wedstrijd van TCR Benelux telt mee voor de TCR Europe Trophy, maar helaas valt deze samen met een ADAC TCR-weekend op Circuit Park Zandvoort! Dat is nu eenmaal het gevolg van een eerste seizoen.

Zoals dat al het geval was tijdens het DTM-weekend op Circuit Park Zandvoort, zijn er ook nu weer twee kwalificaties voor het bepalen van de startopstelling van de Qualifying Long Race. In de eerste plaats het systeem via Facebook met de applicatie Make the Grid en daarnaast de "Fast Lap Window" tijdens de laatste 15' van de Free Practice. Om de deelnemers zich voor deze "Fast Lap" optimaal voor te laten bereiden, duurt de Free Practice voor één keer een vol uur, met vanaf minuut 45 de Fast Lap.

Twee keer worden punten toegekend: Make the Grid (20, 19, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6) en Fast Window (15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1). Het zijn dus de samengetelde punten die de startopstelling bepalen van de Qualifying Long Race.

De QLR vindt plaats op donderdagavond 18 augustus vanaf 18:20 uur, de vier sprints staan zaterdag 20 augustus geprogrammeerd: Race 1 & 2 tussen 9:10-9:55 en Race 3 & 4 vanaf 13:55 uur.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet