Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

GT: Bryan Heitkotter wint World Challenge races in Utah, Peter Kox snel met Acura NSX GT3

D1608 UMC12839MKS

Always Evolving heeft op Utah Motorsports Campus, het voormalige Miller Motorsports Park in Tooele, Utah de beide Pirelli World Challenge races weten te winnen. De Nissan GT-R NISMO GT3 van Bryan Heitkotter wist in beide races vroeg de leiding over te nemen en deze niet meer af te staan. Calvert Dynamics wist beide SprintX races te winnen, terwijl Mantella Autosport (KTM) en SIN Cars/Racers Edge Motorsports (SIN) de buit verdeelden in de GTS races. Peter Kox reed, net als twee weken geleden op Mid-Ohio, tijdens de vrije trainingen met de nieuwe Acura NSX GT3 en was op donderdag het snelste in de SprintX training.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto's: PR

Dubbele overwinning voor Nissan-coureur Bryan Heitkotter 
Always Evolving-coureur Heitkotter wist met zijn Nissan in de eerste race van het weekeinde zijn eerste algemene overwinning in het kampioenschap te behalen. Heitkotter wist al in de eerste bocht de leiding over te nemen van K-PAX Racing-coureur Alvaro Parente. De Portugees, leider in het kampioenschap, raakte al vroeg bij een aanrijding en moest zijn McLaren 650S GT3 voortijdig aan de kant zetten. Cadillac-coureur Michael Cooper, derde in de strijd om de titel, kreeg een drive-through voor het veroorzaken van het ongeluk. Heitkotter bleef uit de problemen en wist de Bentley Team Absolute Bentley Continental GT3 van Adderly Fong achter zich te houden. Patrick Long kwam met de Wright Motorsports Porsche 911 GT3 R als derde over de streep, nadat hij kort voor het einde de RealTime Racing Acura TLX GT van Ryan Eversley wist te passeren. In de GTA-klasse ging de overwinning naar de DIME Racing Mercedes-Benz SLS AMG GT3 van Frankie Montecalvo.

Heitkotter bleek ook tijdens de tweede race op Utah Motorsports Campus het sterkste. In de 50 minuten durende race werd Fong opnieuw tweede, dit keer op 1,375 seconden achterstand. De Nissan-coureur wist bij de start voor Michael Lewis in de Calvert Porsche 911 GT3 R te komen en ondanks dat Fong het gat naar de Nissan dicht wist te rijden, kon de coureur uit Hong Kong zijn Amerikaanse tegenstander niet passeren. Long kwam met zijn Porsche als derde over de streep en dat was voldoende om de leiding in het kampioenschap over te nemen van Parente, die slechts als elfde over de streep kwam. In GTA leek Frankie Montecalvo lange tijd op weg naar zijn tweede overwinning van het weekeinde, maar de Mercedes-coureur spinde in de slotfase twee keer en kwam uiteindelijk niet aan de finish. De overwinning ging daarom naar Martin Fuentes met zijn Scuderia Corsa Ferrari 458 Italia GT3, de negende overwinning voor Fuentes in de GTA-klasse.

 GWB7778
Michael Lewis en Preston Calvert waren niet te kloppen in SprintX

Calvert Dynamics Porsche 911 GT3 R onverslaanbaar in SprintX

In de Pirelli World Challenge SprintX race op zaterdag ging de overwinning naar de Calvert Dynamics/Curb-Agajanian Porsche 911GT3 R van Michael Lewis en Preston Calvert. Lewis wist in de 60 minuten durende race een achterstand van 24 seconden ten opzichte van de Mills Racing BMW Z4 GT3 van Kuno Wittmer en Michael Mills om te buigen in een voorsprong van twee seconden op de streep. Een derde plaats was er voor de GMG Racing Porsche 911 GT3 R van Brent Holden en James Sofronas. In de GTS-X klasse voor GT4 auto's pakten TRG-AMR coureurs Jason Alexandridis en Derek DeBoer met hun Aston Martin Vantage GT4 de overwinning, voor de Racer's Edge Sin Car R1 GT4 Scott Heckert en Chris Beaufait en de TRG-AMR Aston Martin van Max Riddle en Kris Wilson.

Calvert en Mills vochten op zondag ook voor de overwinning op Utah Motorsports Campus. Tien minuten voor het einde leek Mills sneller dan Calvert, maar de BMW-coureur ging van de baan en verloor niet alleen kostbare tijd, maar ook een positie aan Dion von Moltke met de M1 GT Racing Audi R8 LMS ultra. Von Moltke kon Calvert niet meer bijhalen en finishte op vijf seconden achterstand als tweede. Mills kwam uiteindelijk nog als derde over de streep, ruim 17 seconden achter de winnende Porsche. Riddle en Wilson versloegen in GTS-X hun teamgenoten Alexandridis en DeBoer, terwijl Harry Gottsacker en Parker Chase met hun Ginetta G55 GT4 als derde eindigden.

 MKS7436 KTM en SIN versloegen Maserati, Lotus, Nissan en Ford in Utah

Overwinningen voor KTM en SIN in GTS races
De Canadees Anthony Mantella won op zaterdag de eerste GTS race met de Mantella Autosport KTM X-Bow GT4. Mantella vertrok vanaf de zesde positie en ging al snel het gevecht aan met de vanaf pole gestarte Scott Heckert in de SIN Cars/Racers Edge Motorsports SIN R1 GT4. In de vierde ronde wist Mantella de leiding over te nemen van Heckert, maar na een full course caution verloor hij de leiding kort aan de Ginetta G55 GT4 van Gottsacker. Een ronde later wist Mantella de leiding te heroveren, om deze vervolgens niet meer af te staan.

Op zondag wist Heckert te profiteren van pech van Mantella. De Canadees liet zijn KTM afslaan op de grid en Heckert schoof direct na de start door naar de leiding. De Amerikaan liep vervolgens weg van zijn rivalen en had bijna acht seconden voorsprong toen kort voor het einde een full course yellow het veld weer in elkaar deed schuiven. Heckert kwam na 24 ronden met een seconde voorsprong op Nate Stacy in de Roush Performance Road Racing Ford Mustang Boss 302 over de finish. Brett Sandberg wist met de ANSA Motorsports KTM X-Bow GT4 de derde plaats te pakken.

 D425334
Peter Kox testte met de Acura NSX GT3 en was weer snel in de vrije trainingen

Uitslagen Pirelli World Challenge - Utah Motorsports Campus
Race 1 - GT/GTA

Race 2 - GT/GTA
Race 1 - GTS
Race 2 - GTS
Race 1 - SprintX
Race 2 - SprintX
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet