Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Ocon vervangt Haryanto per direct, Mercedes maakt van Manor ‘juniorteam’

M35925 D310425

Esteban Ocon neemt vanaf de GP van België de plaats van Rio Haryanto bij Manor. De Indonesiër kan niet langer aan zijn contractuele verplichtingen voldoen. Daarom plaatst Mercedes Ocon naast die andere Mercedes-junior Pascal Wehrlein bij het kleine Britse team, dat met Mercedes-motoren rijdt. Daarmee creëert Mercedes feitelijk een soort Toro Rosso voor zichzelf. Felix Rosenqvist vervangt Ocon in de DTM.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Mercedes AMG F1/Willem J. Staat

Rio Haryanto tekende aan het begin van 2016 voor het hele seizoen bij Manor, maar had alleen voldoende budget tot aan de GP van Hongarije. Met wat extra geld wist hij zijn verblijf bij Manor te verlengen tot aan de zomerstop, maar de Indonesiër wist daarna niet de financiën bij elkaar te krijgen voor de rest van het jaar. Jarenlang een GP2-budget ophoesten is voor staatsoliemaatschappij Pertamina kortom eenvoudiger gebleken dan de nationale sportheld van Indonesië in de Formule 1 houden.

M35918 D310422

Mercedes neemt daardoor de kans waar om zijn beide juniors naast elkaar aan het werk te zien. Doordat het scenario met Stoffel Vandoorne geen doorgang vindt, wordt Manor een soort juniorteam van Mercedes, met Ocon die naast Pascal Wehrlein plaatsneemt.

De Fransman, die nu DTM voor Mercedes rijdt, leek het dit najaar druk te krijgen, want de DTM-kalender kent geen overlap met de resterende F1-races. Toch kiest Mercedes ervoor om Ocons DTM-zitje aan een ander te gunnen: Felix Rosenqvist, tot nu toe Mercedes-reservecoureur in de DTM, neemt vanaf de Moscow Raceway de plaats van Ocon over.

Ocon Eurospeedway De Mercedes van Ocon wordt per direct door Felix Rosenqvist overgenomen.


Tegelijk blijft Renault een oogje houden op Ocon terwijl hij bij Manor rijdt. De Franse autofabrikant gaf Ocon al vier keer een F1-kans in een vrijdagochtendtraining en heeft hem in het vizier voor 2017, als vervanger van ofwel Kevin Magnussen ofwel Jolyon Palmer. Ocons nationaliteit is daarbij mooi meegenomen. Het unieke 'dubbele juniorschap' van Ocon krijgt dus nog wel even een vervolg.

Rosenqvist Eurospeedway
Vrijwel elke DTM-wedstrijd bevond Rosenqvist zich wel ergens langs de baan zoals hier op de Eurospeedway waar hij tijdens de trainingssessies direct in contact stond met het team management en collegarijders.



Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet