Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Massa wint thuisrace, Alonso en Renault kampioen

Felipe Massa heeft gedaan wat Ayrton Senna hem 1993 voor deed: als Braziliaan winnen in eigen land. Achter Massa behaalde Alonso zijn tweede wereldkampioenschap en met de constructeurstitel daarbij neemt hij afscheid van Renault. Ook afscheid nam Michael Schumacher, die een moeilijke race had, van achteren moest komen, maar nog één keer liet zien wie de beste Formule 1-coureur aller tijden is.

Tekst: Daan Jeuken

Bij de start komt iedereen goed van zijn plaats en probeert Schumacher gelijk wat plaatsen goed te maken. Aanvankelijk zit de Duitser nog klem achter beide BMW’s, maar wanneer deze het ook met elkaar aan de stok krijgen weet Schumacher ze in één move voorbij te steken. In dezelfde eerste ronde moeten ook Barrichello en broer Ralf wijken voor Schumacher.
Problemen zijn er voor het team van Williams. Rosberg rijdt achterop bij teamgenoot Webber. In tegenstelling tot Rosber weet Webber de pits echter nog te halen met een verdwenen achterkant; Rosberg daarecntegen verliest bij het opkomen van het rechte stuk de controle over zijn Williams en spint hard in de muur. De safetycar neutraliseert het veld, terwijl Rosberg naast de baan ligt bij te komen.
Bij de herstart behoudt aan kop iedereen zijn plaats, maar terwijl Schumacher op plaats zes de druk opvoert bij Fisichella, jaagt daarvoor Alonso op de langzamere Trulli. In de achtste ronde passeert Schumacher Fisichella in de eerste bocht, maar de twee raken elkaar waarbij de Duitser een lekke band oploopt. Schumacher moet nu een hele ronde afleggen met een lekke band.
Terwijl Schumacher dit doet verdwijnt de snelheid uit Trulli’s Toyota en draait na een langzaam rondje de pits in. Even daarvoor moest ook teamgenoot Ralf Schumacher dit al doen. Beide Toyota-coureurs hadden problemen met de achterwielophanging, een probleem dat ontstond even na de safetycarsituatie, wat dus lijkt op oververhitting. Een triest seizoenseinde voor Toyota.
Het volgende slachtoffer van het Braziliaanse pechduiveltje heet David Coulthard. Net als de Toyota’s verliest ook hij de snelheid uit zijn bolide en draait ook hij de pits in. Coulthard kampt met problemen aan de versnellingsbak en gaat in een mineur humeur de winterstop in.
In ronde 21 begint de pistoptombola, waarbij Fisichella en Barrichello elkaar geen voorrang gunnen in de strijd om een plaatsje. Fisichella is de lachende winnaar.
In ronde 25 gaat leider Massa naar binnen voor zijn pitstop. De Braziliaan heeft inmiddels genoeg voorsprong opgebouwd (14 seconden) om zorgeloos door te rijden. Fernando Alonso en Jenson Button gaan hem voorbij, maar in de volgende twee rondes gaan de twee in omgekeerde volgorde ook naar binnen, wat Massa de leiding weer terug in handen geeft. Alonso is met zijn stop echter wel Räikkönen voorbij gegaan en heeft de tweede plaats in handen. Button sluit aan achter Räikkönen, maar na twee ronden passeert de Brit de Fin en neemt de derde plaats over.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet