GT

GT: Broniszewski wint Blancpain GT Sports Club titel op Spa

MTC 2575

Michal Broniszewski heeft op Spa-Francorchamps de Blancpain GT Sports Club titel weten te veroveren. De Pool won beide races in het voorprogramma van de Total 24 Hours of Spa en zette daarmee de concurrentie op een onoverbrugbare achterstand. Martin Lanting wist beide races in de Iron Cup te winnen en zette daarmee een grote stap naar de prolongatie van zijn titel.

Tekst en foto's: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)

Broniszewski was met zijn door Kessel Racing geprepareerde Ferrari 458 Italia GT3 in beide races onverslaanbaar. Tijdens de Qualifying Race op vrijdag kreeg de Pool in het begin van de race nog tegenstand van Patrick Van Glabeke, tot de Belg in de derde ronde in Les Combes van de baan ging. De op dat moment op de derde plaats rijdende Daniel Vogt maakte vervolgens ook een fout, waardoor de weg naar de overwinning voor Broniszewski volledig open lag. Na 11 ronden kwam hij als eerste over de streep, gevolgd door Davide Roda met de Renault RS01 op 36,5 seconden. Nicolas Vandierendonck behaalde met de Selleslagh Racing Team Corvette C6.R GTE de derde plaats. Martin Lanting kwam met de AF Corse Ferrari 458 Italia GTE als zesde algemeen en eerste in de Iron Cup over de streep.

In de 40 minuten durende Main Race wist Broniszewski de leiding te behouden bij het ingaan van La Source. Roda verloor bij de start twee plaatsen, maar Vandierendonck en de Kessel Racing Ferrari van Alexis De Bernardi wisten het gat niet te dichten. De snelheid van Roda was genoeg om de voor hem rijdende Corvette en de Ferrari in te halen, maar kon de ontketende Broniszewski niet terughalen. Uiteindelijk kwam Roda ruim 51 seconden tekort op Broniszewski. Vandierendonck eindigde de race als derde. Lanting kwam als zevende over de streep.

MTC 2558
Martin Lanting deed goede zaken in de strijd om de Iron Cup titel

Omdat Mario Cordoni dit weekeinde slechts drie punten wist te halen, mede dankzij een spin laat in de tweede race, en ook Vandierendonck niet genoeg punten haalde, is Broniszewski met nog een weekeinde te gaan de nieuwe kampioen. Er zijn in Barcelona nog 33 punten te halen, terwijl de Kessel Racing coureur een voorsprong van 37 punten heeft. Lanting heeft door zijn overwinning nu 11 punten voorsprong op de Amerikaan Stephen Earle.