Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Racing Shows

Racing Shows: Ecurie Francorchamps hoogtepunt tijdens 25e Brussels Retro Festival

Voor de 25e keer vindt in het Brusselse Heysel het Retro Festival plaats. Op deze beurs wordt Jacques Swaters van de Ecurie Francorchamps nog eens extra in het zonnetje gezet. De Ecurie Francorchamps verdedigde de kleuren van Ferrari op diverse fronten.

tekst Willem J. Staat

 Ferrari 512 S
Voormalig eigendom van de Ecurie Francorchamps, de Ferrari 512S, die nu in handen is van Pink Floyd drummer Nick Mason. Steve McQueen gebruikte deze bolide tevens voor zijn Le Mans film. Foto; Willem J. Staat

Ecurie Francorchamps in het zonnetje
Op het 25e Brusselse Retro Festival wordt Jacques Swaters, voormalig coureur en teameigenaar van de Belgische Ecurie Francorchamps nog eens extra in het zonnetje gezet. Verschillende bolides die onder vlag van de Ecurie Francorchamps gereden hebben vallen dit weekend in het Brusselse Heysel te bewonderen. Je kunt er o.a. de fantastische Ferrari 512S van Pink Floyd drummer Nick Mason nog eens van nabij bekijken, die oorspronkelijk door de Ecurie Francorchamps op Le Mans in 1970 werd ingezet. Later werd deze auto gebruikt in de gelijknamige film van Steve McQueen. Ook kan men de Formule l Ferrari Dino 246 bewonderen, waarmee Willy Mairesse derde werd tijdens de GP van Italië in 1861.

 Cockpit 512 S
De spartaanse cockpit van de fraaie Ferrari 512 S. Een Ferrari 512 S won in 1970 de 12 Uren van Sebring. Mario Andretti versloeg er Steve McQueen mee. Foto: Willem J. Staat.

Op de stand van de Ecurie Francorchamps vallen tevens divere andere Ferrari's te bewonderen die geschiedenis hebben geschreven. De ecurie Francorchamps die met "semi-fabrieks"- Ferrari's en vele Belgische topcoureurs in het verleden talrijke successen boekte houdt volgende week nog eens een extra open dag. Belangstellenden moeten zich van tevoren wel aanmelden via info@ecuriefrancorchamps.com.

 De Tomaso P70
Een zeldzame verschijning, een De Tomaso-Shelby Ford, die nooit werd ingezet. Foto: Willem J. Staat

Nog meer exoten
Op de stand van de RACB valt een Talbot te bewonderen waarmee de Ecurie Francorchamps begin vijftiger jaren actief was. Ook troffen we op het 25e Brussels Retro Festival een volledig gerestaureerde BMW 3.0 CSL die in 1976 de 24 Uren van Francorchamps won en op Le Mans zijn klasse won. En wat te denken van een volledig ongerestaureerde De Tomaso P70 uit 1965. Deze auto werd in 1965 op de Autoshow van Turijn aan het publiek voorgesteld en was ontworpen door de Amerikaan Pete Brock van Shelby American. Het was de bedoeling dat deze bolide in 1966 in het toenmalige wereldmerkenkampioenschap zou worden ingezet. De P70 reed echter geen meter. Saillant is de achtervleugelconstructie. Ook kwamen we er nog een ongerestaureerde Abarth 1000 Sportscar tegen. Voor de oudere auto- en autosportliefhebber valt er veel te genieten.

Brussels Retro is deze zaterdag en zondag vanaf 9.30u tot 18.30u geopend.

 Ferrari Dinb 245 F1
De Ferrari Dino 246 S Formule l uit 1960. De laatste generatie F1 wagens waarin de motor voorin was geplaatst. Foto: Willem J. Staat.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet