Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Div. Formulewagens

Div: Matt Brabham test 2017 Mazda Road to Indy chassis

Tweevoudig Mazda Road to Indy kampioen Matt Brabham testte de afgelopen dagen op Lucas Oils Raceway Park het nieuwe Tatuus 2017 USF-chassis dat de basis vormt voor de Cooper Tires US F2000 series en het Pro Mazda kampioenschap. In 2012 en 2013 won Brabham beide kampioenschappen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's BAM Media

Mazda Test chassis 1
Matt Brabham testte de afgelopen uitgebreid op Indianapolis Raceway Park en Road America met de gloednieuwe Tatuus USF-17.


Matt Brabham test 2017 Mazda Road to Indy chassis
Tijdens de 500 mijl van Indianapolis maakte Brabham eerder dit jaar zijn Indycar-debuut. In 2012 won hij het US F2000 kampioenschap en behaalde in veertien wedstrijden elf podiums en vier overwinningen. De nu 22-jarige Brabham behaalde in 2013 in de Pro Mazda series dertien overwinningen waaronder één op de Lucas Oils Oval wat eveneens bekend staat als Indianapolis Raceway Park. Op de Indianapolis Motor Speedway was Brabham één van de zes deelnemers die afkomstig waren uit de Mazda Pro klasse. Tegenwoordig is Brabham, als hij zelf niet racet, als driver coach in de Mazda Road To Indy klasse actief.

Matt Brabham: "Werkelijk een eer om het nieuwe chassis te mogen testen. Eigenlijk hadden we geen problemen en reden vele rondjes. Vergeleken met de oude auto is dit een behoorlijke upgrade en veel gemakkelijker te rijden. Vergeleken met de oude US FF2000 voelt hij totaal anders aan en heeft totaal andere karakteristieken die duidelijk merkbaar zijn.

Hij heeft iets minder aero en downforce waardoor hij wat meer glijdt. Om "car control" voor de ovals te leren is dit werkelijk fantastisch. Hopelijk wordt het racen daardoor nog competitiever. Vergeleken met de oude auto is de mechanische grip van de nieuwe Tatuus een enorme verbetering. Zeker omdat de verminderde downforce gecompenseerd wordt.

Matt Brabham
Matt Brabham gaf waardevolle informatie aan de Tatuus-engineers.

Eigenlijk reden we dezelfde rondetijden van eerdere evenementen. Maar in deze auto zit veel meer. Als de teams over deze auto met een juiste set-up de beschikking krijgen, dan zullen de rondetijden nog verder naar beneden gaan."

Dan Andersen, de Promotor van de Mazda Road To Indy-series was vol lof over Brabham. Andersen: "Matt was één van de beste MRTI-coureurs en begrijpt het chassis beter dan wie dan ook. Met de nieuwe auto moeten de kosten naar beneden en moet de levensduur van een aantal onderdelen verlengd worden. Eerder deze week werd er ook al op Road America getest. De auto is uitgerust met twee verschillende Mazda varianten en voor de Pro Series werd een nog h.oogwaardiger Cosworth data systeem aangebracht. Verbeterde aerodynamica moet in deze categorie voor een nog grotere uitdaging gaan zorgen. Brabham is momenteel met diverse Indycar-teams in onderhandeling en komt ook in de Stadium Trucks uit.

Mazda Test Chassis 2
De Tatuus Mazda USF-17 in volle actie. Het toekomstige wapen van Rinus VK.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet