Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Ook in hogere klasse kan Rik Breukers gewoon winnen

160627 Breukers Ricard Actie2
Rik Breukers eindigde op Paul Ricard eenmaal als winnaar en eenmaal als tweede in de Pro-Am-klasse

Rik Breukers blijft het goed doen in de Lamborghini Blancpain Super Trofeo. Zo goed zelfs, dat de organisatie van de serie voorafgaand aan het derde raceweekeinde besloot om de 18-jarige rijder uit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide op te waarderen van de Am- naar de Pro-Am-klasse. Enigszins merkwaardig, want een voetbalclub die goed draait in de eerste divisie wordt ook niet halverwege het seizoen naar de eredivisie overgeplaatst. "Nadat ik in drie van de vier tot dusver gehouden races de klasse gewonnen had, vond de organisatie het nodig. Ik was er aanvankelijk ook niet echt blij mee", geeft Breukers toe, "maar tijdens het afgelopen weekeinde op Paul Ricard bleek dat ik ook in de Pro-Am-klasse goed kon meekomen, dus uiteindelijk is het toch niet zo erg." In de eerste race eindigde hij na een gestage opmars als tweede in zijn klasse, in de tweede wedstrijd schreef hij de Pro-Am-klasse op zijn naam en eindigde hij zeer verdienstelijk als vijfde algemeen in het veld van 47 deelnemers!

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

"Een geweldig weekeinde", blikt Breukers terug op het evenement op het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet. Twee weken eerder kon hij al een keer testen op het circuit, dat na de ombouw rond de millenniumwisseling de naam 'High Tech Test Track' meekreeg, hoewel er de laatste jaren naast het testwerk ook regelmatig races plaatsvinden. Onder zomerse omstandigheden begon het evenement met twee vrije trainingen op vrijdag, waarin Breukers constant in de top tien te vinden was. "Het was wel erg warm, maar dat gold natuurlijk voor iedereen", constateerde hij.

160627 Breukers Ricard actie1

Op zaterdagochtend was het tijdens de eerste kwalificatie koeler, maar toen miste Breukers net het nodige beetje geluk: "Tijdens mijn eerste poging was ik in de eerste en tweede sector snel, maar tijdens mijn derde sector werd de sessie met de rode vlag onderbroken, waardoor ik mijn ronde niet kon afmaken. Bij de tweede poging zat ik vast in het verkeer, maar uiteindelijk kwalificeerde ik me nog als zevende in de klasse en als 14e algemeen, wat niet echt slecht was. In de kwalificatie voor de tweede race vond ik direct een vrije ronde waarin ik drie paarse sectortijden had, dus het snelst was van het hele veld. Dat bleef lange tijd zo, maar in de slotfase dook Dennis Lind, een rijder uit de Pro-klasse, nog net onder mijn tijd. Toch was ik wel trots op mijn tweede startplaats!"

In de eerste race kende Breukers een goede start, waarbij hij gelijk al wat plaatsen wist goed te maken. Ook de verplichte pitstop verliep zonder problemen, waarna de Nederlandse rijder zijn opmars weer kon voortzetten. Uiteindelijk kwam hij als tweede in de klasse over de eindstreep. "Van de zevende naar de tweede plaats, daarmee was ik best tevreden", gaf hij naderhand toe.


160627 Breukers Ricard startR2 Start vanaf de eerste rij

In de tweede race vertrok Breukers vanaf de eerste startrij. "Best een spannend gevoel om met 45 auto's achter je te starten", vond hij. "Helaas was mijn start niet optimaal, zodat ik zesde de eerste bocht inging, maar ik kon wel weer wat opklimmen. Daarna maakte ik een foutje en ging wijd, waardoor ik over een van de afgrenzingspaaltjes van de baan reed, waarbij, zoals naderhand bleek, de bodemplaat van de auto gescheurd werd. Dat beïnvloedde de handling van de auto behoorlijk, iedere keer bij het remmen had ik daar last van. Mede daardoor kwam ik vrij vroeg naar binnen voor de pitstop, want ik wilde wel zeker weten dat er verder niks aan de auto kapot was. Na de stop kwam ik als derde in de klasse weer de baan op, maar daarna ging het toch weer wat beter. Misschien ook wel omdat ik mijn rijstijl wat aan de auto had aangepast. Daardoor kon ik verder naar voren rijden en kon ik nog twee man inhalen, waardoor ik de klasse won en als vijfde algemeen over de eindstreep kwam. Een heel mooi gevoel, en nu kon ik ook eindelijk een keer het Wilhelmus horen, want tijdens eerdere evenementen was er dan meestal alweer een andere race aan de gang."

160627 Breukers Ricard Podium
De Nederlandse driekleur in top voor klassewinnaar Rik Breukers

Het volgende Super Trofeo-evenement vindt eind juli in het voorprogramma van de Total 24 Hours of Spa plaats. "Een circuit waar ik nog niet eerder heb gereden, maar waar ik wel heel erg naar uitkijk", meldt Rik Breukers. "Ter voorbereiding rijd ik er op 9 en 10 juli tijdens de 25-uursrace van de VW Fun Cup. Daar verheug ik me al zeer op!"

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet