WTCC

WTCC: Coronel pakt tweede seizoenszege in openingsrace Vila Real, Catsburg P3, Monteiro voor thuispubliek winnaar hoofdrace

03715011 0376-1024x683

Tom Coronel en Nick Catsburg hebben het podium in de WTCC-openingsrace op Vila Real oranje gekleurd. De twee vertrokken vanaf de eerste rij nadat ze zich respectievelijk als tiende en negende hadden gekwalificeerd. Coronel leidde gecontroleerd van start tot finish, terwijl Catsburg bij de start een plaats verloor aan Tom Chilton. De Lada-coureur won bij de start van de hoofdrace juist twee plaatsen en wist daarin als zevende te eindigen. Coronel scoorde niet: zijn pikstart (die niets opleverde) werd bestraft met een drivethrough. Thuisheld Tiago Monteiro reed intussen van pole naar de overwinning.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: WTCC

Het circuit van Vila Real is prachtig gelegen en vloeit op een paar lelijke chicanes na prachtig door het stadje in het noorden van Portugal. En dan heeft de baan ook nog een geschiedenis die teruggaat tot de jaren dertig. Veel mooier kun je een stratencircuit niet hebben. Op papier dan, want het circuit heeft één nadeel: er is niet op in te halen.

03715011 1143-1024x683

Dat bleek in beide WTCC-races die er vanmiddag werden verreden: de toptien zag alleen positiewisselingen bij de start, waarna alleen Rob Huff erin slaagde een passeeractie te voltooien, aan Thed Björk voorbij in de 12e ronde van de openingsrace. Voor de rest zag het Portugese publiek twee snelle optochten aan de huizen van Vila Real voorbijschieten.

Voor Tom Coronel en Tiago Monteiro zal dat worst zijn geweest, want zij konden hun pole positions daardoor omzetten in overwinningen. Monteiro klaagde halverwege de wedstrijd wel over een motor die af en toe uitviel, maar uiteindelijk wist de Portugees toch zonder al te veel moeite zijn thuiswedstrijd te winnen. De verwachte puinhoop rond de twee chicanes – eentje in de inham van een zijstraat, de andere rondom een rotonde – bleef volledig uit.

03715011 0382-1024x683

Nick Catsburg – in de openingsrace naast Coronel op de eerste rij – verloor bij de start een plek aan Tom Chilton, die het Coronel vervolgens de hele race moeilijk maakte. Een paar keer probeerde de ene Tom C zijn Citroën naast de Chevy van de andere Tom C te zetten, maar die bleef een prima verdedigende lijn rijden – recht door het midden – zodat de tweede seizoenszege van Coronel eigenlijk niet echt in gevaar kwam.

Na de openingsrace dacht men wellicht nog dat de coureurs nog geen risico hadden genomen om hun auto heel te houden voor de tweede race, maar ook daarin gebeurde weinig. Hugo Valente maakte een sublieme start van de 13e naar de negende plaats, terwijl ook Nick Catsburg twee plaatsen won en naar de zevende plaats opschoof. Tom Coronel verloor een plek en dat terwijl hij te vroeg was. Ruim te vroeg zelfs, wat hem na vier ronden op een drivethrough kwam te staan.

03715011 1484-1024x683

Vooraan hield Monteiro Muller netjes op afstand, daarachter drong Huff aan het slot aan bij Michelisz. López, in de vijfde fabrieksauto van de Honda's en Citroëns in de topvijf, viel aan het slot ver terug, maar behield nog net zijn plaats. Monteiro schuift door zijn zege op naar de tweede plaats in het kampioenschap.

WTCC, Vila Real, 25-26 juni 2016