Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Documentaire over Steve McQueen en Le Mans in première op Cars at the Movies

carsatthemovies-6

De auto(sport)film heeft in Nederland een nieuw podium gekregen: Cars at the Movies. Gisteravond ging het concept in première in de Cine Mec-bioscoop in Utrecht. In het Le Mans-weekend was de filmkeuze vrij logisch: 'Steve McQueen, The Man & Le Mans' beleefde zijn Nederlandse première. De documentaire uit 2015 vertelt over de dramatische 'making of' van dé cultfilm onder de autosportfilms: Le Mans, het project dat filmheld Steve McQueen koste wat kost wilde maken.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Iedereen die gisteren niet op Le Mans (of in Azerbeidzjan) was, kon in een Utrechts filmtheater toch een beetje in de Le Mans-sfeer komen. Het werd mogelijk gemaakt door Johan Overtoom en Niels van Roij, initiatiefnemers van Cars at the Movies, een concept waarin een auto(sport)film wordt ingebed in een feestelijke avond waarop autoliefhebbers elkaar kunnen ontmoeten.

carsatthemovies-3

AUTOSPORT.NL Retro ging kijken vanwege de link met Le Mans en de komst van Tom Coronel als eregast. Met onze sportieve youngtimer mochten we parkeren op de vip-plaatsen voor het theater, waarna de rode loper voor ons werd uitgerold. Binnen legde Johan Overtoom uit hoe hij op het idee was gekomen. Overtoom was ooit betrokken bij klassiekerwebsite Cine Cars, voordat hij met auto-ontwerper Van Roij begon aan Cars at the Movies.

carsatthemovies-4

"De gedachte achter Cars at the Movies heeft toen gestalte gekregen. Het is een soort Cars and Coffee, maar dan niet op zondagmorgen, maar zaterdagavond. De film is leuk, maar het ontmoeten van liefhebbers en elkaars auto's is nog leuker."

carsatthemovies-13

Tom Coronel met mede-initiatiefnemer Johan Overtoom (rechts) en Bastiaan van den Berg, medewerker van Cine Cars.

Tom Coronel was gevraagd om langs te komen en vooraf vragen van bezoekers te beantwoorden, maar zelf stelden we 'm ook wat vragen die in ieder geval over Le Mans en de historische autosport gingen. Coronel was nu hier in plaats van op Le Mans. Was het na tien keer een kwestie van 'seen it, done it'? "Ja, beetje wel", antwoordde de WTCC-coureur, terwijl Le Mans live op de schermen in de foyer gaande was. "Er gaat zó veel tijd in zitten, je bent echt twee weken van de planeet. Ik heb al met Spyker, de Dome van Lammers en de Audi meegedaan. De kans om Le Mans in nóg iets beters te doen, is nihil. En ik ga er die tijd niet meer voor vrijmaken als veldvulling, betaald door een rijke amateur. Of ik er als toeschouwer zou willen zijn? Nee. Ik mag nu voor RTL commentaar geven, in een vrije rol als coureur, en daar geniet ik ook van."

carsatthemovies-14

Historisch racen kent hij inmiddels ook, nadat David Hart hem vroeg om in de Cobra van DHG Racing te rijden. Zou hij wel op de Le Mans Classic willen racen? "Weet je, ik had helemaal niks met historische auto's. Ik vond 't hobbyracen. Maar ik begin er nu wel wat mee te krijgen. Dat komt doordat ik ook niet race om geld te verdienen, ik ben een liefhebber, net als zij. Ik zie hoe de coureurs er gepassioneerd mee omgaan. En ook hoe de Historic GP op Zandvoort 20.000 man op één dag weet te trekken. De auto's van nu worden stiller, zijn klinisch. Die van vroeger kun je voelen, ruiken, proeven. Veel stoerder."

carsatthemovies-9

De documentaire over Steve McQueen – voorafgegaan door een fraai gemaakt Petrolicious-filmpje over Derek Bell, Porsche en de Targa Florio – bleek vervolgens zeer de moeite waard, hoewel naar de smaak van sommigen iets te lang. Ons gezelschap zonder verstand van autosport kon het verhaal over de totstandkoming van McQueens pièce de resistance prima volgen, terwijl de liefhebber ook volop aan zijn trekken kwam.

carsatthemovies-12

Het maniakale karakter van McQueen, het Hollywood-getouwtrek, de persoonlijke herinneringen van ex-vrouw Neile, zoon Chad en de hoofdrolspelers in het drama, van assistent-regisseur en manusje-van-alles tot McQueens tegenspelers – ze kwamen allemaal aan bod in een kaleidoscopische vertelling, waarvan de puzzelstukjes toch al snel duidelijk in elkaar vielen. Derek Bell, Jonathan Williams en David Piper vertelden het verhaal vanuit coureursperspectief, waarbij vooral de bijdrage van Piper ontroerend en huiveringwekkend was. Piper verloor een onderbeen door een zware crash tijdens de opnames – die niet nodig waren geweest als McQueen volgens een script had gewerkt. Na zes weken draaien lag dat er nog steeds niet...

carsatthemovies-5

Vanmiddag vindt in Cine Mec Ede de matineevoorstelling van 'Steve McQueen, The Man & Le Mans' plaats, dus wie het heeft gemist, kan het nog inhalen. Op 27 augustus is het volgende filmfeestje gewijd aan Ayrton Senna. Dan wordt de documentaire 'Senna' vertoond, wederom in Cine Mec Utrecht.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet