Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Tweede opeenvolgende pole voor Jani op Le Mans

FVEP1567

Porsche start zaterdag bij de 84e editie van de 24 Uur van Le Mans vanaf pole position. De twee volledig verregende kwalificatiesessies op het circuit van Le Mans brachten geen veranderingen meer bij de fabrieksteams, waardoor de snelste tijd van Neel Jani van woensdagavond voldoende was voor de eerste plek op de grid. De afsluitende, derde sessie werd tijdelijk onderbroken in verband met aquaplaning.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto's: Frits van Eldik, Jip Barth

De eerste van twee kwalificaties op de donderdag leverde een hoop regen op en weinig verbeteringen. Alleen de ByKolles Racing CLM P1/01, die op woensdagavond geen tijd had neergezet door een brand tijdens de vrije training, reed de negende tijd algemeen. Korte tijd later begon het flink te regenen, waarna menig team besloot zich te gaan richten op het afstellen van een regen set-up.

JPHB201606162154-Edit

In het laatste deel van de kwalificatie werd het weer nog slechter. Zeer zware buien trokken over het 13 kilometer lange circuit en nadat de Ferrari's van Risi Competizione en Scuderia Corsa in de rondte gingen besloot de wedstrijdleiding dat het niet langer verantwoord was om te rijden en werd de sessie met een rode vlag stilgelegd. Dat het de enige juist keuze was bleek ook nadat Yannick Dalmas met de Course Car bijna van de baan ging, maar na een flinke 'slide' toch de controle over de Audi wist te houden.

Met nog 45 minuten te gaan ging het licht toch weer op groen, maar op de kletsnatte baan kon niemand meer iets uitrichten. De meeste teams kwamen kort voor het einde naar binnen, waardoor met nog maar een paar minuten te gaan het feestje bij Porsche al begon.

JPHB201606162106-Edit

Net as in LMP1 waren er in LMP2 ook geen grote veranderingen. Audi fabriekscoureur René Rast's tijd van woensdag werd niet verbeterd, waardoor de G-Drive Racing Oreca 05 Nissan morgen vanaf pole zal mogen starten. De tijd van Nelson Panciatici bleek voldoende om de Baxi DC Racing Alpine A460b Nissan van Ho-Pin Tung, Nelson Panciatici en David Cheng achter zich te houden. De tweede Alpine kwalificeerde zich als derde. De Michael Shank Racing Ligier - Honda eindigde de sessie als vijfde. G-Drive Racing, met onder andere Giedo van der Garde, kwam helaas niet verder dan de 12e plaats, één plaats achter de Eurasia Motorsport Ligier van Nick de Bruijn.

Controversieel is de uitslag in de LMTE Pro klasse. Ford en Ferrari waren in de kwalificatie op woensdagavond extreem snel, bijna vijf seconden dan tijdens de testdag. De ACO liet inmiddels weten onderzoek te doen naar eventuele misstanden en zal, waar nodig, aanpassingen aan de Balance of Performance toevoegen. Op de baan waren het zoals gezegd de Ford GTs die de toon zette, maar in de regen werden de tijden van woensdag niet meer gehaald. De ACO komt uiterlijk vrijdag met een nieuwe Balance of Performance.

STARTOPSTELLING

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet