Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Niels Langeveld schrijft geschiedenis met sensationele dubbelzege op Paul Ricard

nl pr 1697

Met twee zeges in de SEAT Leon Eurocup heeft Niels Langeveld op het circuit van Paul Ricard een spectaculaire prestatie geleverd. Na drie races lijkt hij aanspraak te gaan maken op de Europese Titel. Langeveld startte op zaterdag vanaf poleposition en reed met grote overmacht als eerste onder het zwart/wit geblokt door. In de race op zondagmiddag vertrok Langeveld vanwege de 'reversed grid' vanaf de tiende startplek. Ronde na ronde passeerde hij zijn tegenstanders om na elf ronden ook deze race op zijn naam te schrijven. Mede dankzij deze historische prestatie gaat Langeveld nu aan kop in de SEAT Leon Eurocup.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Niels Langeveld reed zijn eerste meters op het 5,8 km lange voormalige Formule 1-circuit pas op vrijdag tijdens de vrije training. Deze trainingen waren hard nodig om deze voor hem nieuwe baan te leren kennen, maar daarnaast moesten Langeveld en zijn team flink aan de slag om de juiste set-up te vinden. "Zoals we er na de vrije trainingen voorstaan hoop ik op een vierde plaats en met wat geluk misschien een podiumplek", was de inschatting van de regerend Benelux Clio Cup-kampioen.

Voor aanvang van de kwalificatie op zaterdagmorgen hadden Langeveld en zijn engineers hard gewerkt aan de set-up en met een fantastisch resultaat, de coureur met de opvallende Eru Prestige kaas-helm reed strak naar de poleposition. "Waanzinnig", vond Langeveld. "Gisteren waren we echt zoekende en was zowel deze nieuwe baan als het vinden van de juiste set-up nog een probleem. En nu staan we gewoon op pole, helemaal geweldig!"

nl pr 1699

Bij de start van de eerste race op zaterdagmiddag kreeg Langeveld direct een flinke tik die hem even van zijn lijn bracht. Gelukkig had hij voldoende snelheid om als leider de eerste bocht in te gaan. De gehele race lang moest Langeveld volop in de verdediging, maar hij wist zijn concurrenten achter zich te houden en kwam een kleine twee seconden voor de nummer twee Mikel Azcona Troyas over de finish. "Het was een zware race. Ik ben deze baan nog steeds aan het leren kennen, moest echt super geconcentreerd rijden en ook nog de aandringende rijders achter me afhouden. Super dat dit gelukt is."In de SEAT Leon Eurocup wordt de startopstelling voor de tweede race bepaald via de zogenaamde reversed grid, waarbij de top tien van de eerste race in omgekeerde volgorde van start gaat. Voor Langeveld betekende dit dus een tiende startplek. Met de op Silverstone opgedane kennis dat er in de beginfase flink contact is besloot de Sassenheimer na de start even rustig af te wachten. Op een set nieuwe banden, die hij voor deze race bewaard had, wist hij al snel drie posities goed te maken. In de derde ronde reed hij al op de vijfde positie achter klassementsleider Stian Paulsen. Ook deze Noor, die bezig is met zijn derde seizoen in de SEAT Leon Eurocup, kon de ontketende Langeveld niet lang achter zicht houden.

Na vijf ronden lag de SEAT met startnummer 10 al op podiumkoers, maar het gat naar de twee koplopers was bijna vier seconden. Toch vond Langeveld een ronde later al de aansluiting en kon de strijd om de overwinning met nog vijf ronden te gaan beginnen.
Lucille Cypriano zag de Nederlander levensgroot in haar spiegels en verremde zich onder deze druk bij het ingaan van de chicane. Ze stak rechtdoor en kwam net voor Langeveld de baan weer op, maar even later moest ze zich toch gewonnen geven.

Al snel moest ook koploper Julien Briché er aan geloven. Langeveld sloot aan, stak zijn SEAT in dezelfde ronde nog binnendoor bij de Fransman en gebruikte de drie resterende ronden om zijn voorsprong op te bouwen naar een comfortabele marge van 4,9 seconden.
Niels Langeveld kon zijn prestatie na het passeren van de finish zelf nauwelijks geloven. "Ongelofelijk, twee overwinningen op een baan die ik helemaal niet kende. Vanaf de kwalificatie klopte echt alles, we hadden de SEAT echt helemaal top afgesteld, de tractie bij het uitkomen van de bochten was geweldig. Ik was de hele race rustig en geconcentreerd en toen ik langs Briché reed wist ik dat ik de race ging winnen", was de nieuwe klassementsleider helemaal tevreden.

nl pr 1698

Met deze dubbelzege schrijft Niels Langeveld geschiedenis in de SEAT Leon Eurocup, want met de reversed grid van de top tien was het een rijder nog niet eerder gelukt beide races van een evenement te winnen. "Ja, dat is ook wel een leuk feitje", lachte de dolgelukkige racewinnaar. "Maar ik vind het met name geweldig voor mijn sponsors en het team dat ik nu ook in het klassement aan de leiding ga. Ik voel me sterk in deze auto en hoop deze resultaten de rest van het seizoen door te kunnen zetten."
Race 7 & 8 in de SEAT Leon Eurocup vinden plaats in Italië op het circuit van Mugello. Op 16 en 17 juli gaat Langeveld op deze 5.245 lange piste in Toscane zijn koppositie in het klassement verdedigen. Voor de gevestigde orde is het duidelijk dat nieuwkomer Niels Langeveld een nieuwe standaard in het klassement heeft gezet.

 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet