Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diverse klassen

BTCC: Subaru schrijft historie, Tordoff leidt de dans

Race1oulton

Subaru heeft geschiedenis geschreven tijdens het vierde BTCC weekend van het seizoen. Op Oulton Park bleken de Subaru Levorg GT's voor het eerst echt competitief te zijn wat een zege en nog eens vier podiumplaatsen opleverde.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: BTCC

Race 1: Turkington geeft Subaru eerste zege
Oud-kampioen Colin Turkington gaf op zaterdagmiddag het Subaru BMR team haar eerste pole-position en voegde daar op zondagochtend de eerste zege aan toe door van start tot finish de eerste race te domineren.

Er was het Japanse merk na een slechte seizoenstart dan ook alles aan gelegen om eindelijk te scoren en dus werd er gekozen om op de zachte band te starten, wat veel snelheid geeft aan het begin van de wedstrijd. Sam Tordoff, uitkomend in de WSR BMW stond op de hardere band en haakte aanvankelijk aan waardoor het erop leek dat hij in de slotfase de favoriet zou zijn. Het liep echter anders want Turkington wist ook in de laatste rondes de Subaru Levorg GT vooraan te houden en kwam nooit echt onder druk te staan op weg naar de eerste zege.

Achter het duellerende duo waren twee andere BTCC legendes vol in gevecht. Gordon Shedden had aanvankelijk zich een weg naar voren gevochten in de Halfords Yuasa Honda en hield die derde plaats lang vast. In de tiende ronde kwam echter de Subaru van Jason Plato opzetten waarna een klassieke strijd ontstond. Plato probeerde het vrijwel non-stop totdat hij in de laatste bocht van het circuit ernaast kwam en de derde plek pakte en een heuse 1-3 voor Subaru verzekerd was.

Grote verliezers waren er ook in de eerste race van het weekend met Matt Neal slechts op de negende plek, Andrew Jordan op de tiende terwijl kampioenschapskandidaten Rob Collard en Adam Morgan niet verder kwamen dan de 23e en 24e plek.

Uitslag race 1:
1. Colin TURKINGTON Subaru BMR Racing Subaru Levorg GT 21m 56.702s
2. Sam TORDOFF Team JCT600 Racing BMW 125i MSport +2.424s
3. Jason PLATO Subaru BMR Racing Subaru Levorg GT +9.954s
4. Gordon SHEDDEN Halfords Yuasa Racing Honda Civic Type R +14.457s
5. Tom INGRAM Speedworks Motorsport Toyota Avensis +16.249s
6. Dan LLOYD Eurotech Racing Honda Civic Type R +16.388s

Race2Oulton

Race 2: Tordoff negende winnaar in 2016
De tweede race van de dag zou een tammere affaire worden. De wedstrijd werd gedicteerd door Sam Tordoff die met de achterwiel aangedreven BMW profiteerde van een uitstekende start en nog voor de eerste bocht voorbij Turkington ging. Tordoff is altijd sterk op Oulton Park en dat bleek ook nu want langzaam maar zeker reed de zilveren BMW weg bij zijn achtervolgers op weg naar zijn eerste zege van het seizoen. Daarmee zou hij ook de negende winnaar in elf races worden.

Die achtervolgers waren teamgenoten Turkington en Plato die aanvankelijk samen vochten om de tweede plaats maar al gauw doorhadden dat een podiumplaats het maximum haalbare zou zijn. De twee wit-blauwe Subaru's reden dan ook in formatie achter Tordoff aan op weg naar veel meer punten dan dat er in de eerste drie evenementen bij elkaar gescoord werden.

Gordon Shedden en Tom Ingram finishten waar zij gestart waren maar vochten wel de gehele race om de vierde plaats. Shedden heeft een wisselvallig seizoen en met een aantal titelkandidaten verder in het veld was dit de uitgelezen mogelijkheid om zichzelf beter te positioneren in het algemeen klassement.

Van die kandidaten reed Neal een puike race en belandde op de zevende plaats, vlak voor Andrew Jordan terwijl ook Adam Morgan in de geel-zwarte Mercedes van zich deed spreken. Gestart als 24e vocht de race-winnaar in Thruxton zich naar voren en eindigde als twaalfde waarmee een paar punten werden gesprokkeld.

Uitslag race 2:
1. Sam TORDOFF Team JCT600 Racing BMW 125i Msport 24m15.404s
2. Colin TURKINGTON Subaru BMR Racing Subaru Levorg GT +1.638s
3. Jason PLATO Subaru BMR Racing Subaru Levorg GT +2.309s
4. Gordon SHEDDEN Halfords Yuasa Racing Honda Civic Type-R +5.544s
5. Tom INGRAM Speedworks Motorsport Toyota Avensis +6.217s
6. Josh COOK MG Racing MG 6GT +12.302s

Race3Oulton

Race 3: Neal pakt belangrijke overwinning
Zoals gewoonlijk was de derde race van het weekend de meest spectaculaire waarbij vooraan de twee oranje fabrieks-Honda's van Matt Neal en Gordon Shedden de dienst uitmaakten. Het team leek daarmee op weg naar een welkome 1-2 totdat opnieuw het noodlot toesloeg bij Shedden. De Schot had zich met het nodige duw-en-trek werk voorbij Josh Cook gewurmd waardoor het plaatwerk tegen de achterband aan was geduwd. Langzaam maar zeker begon de Honda Civic meer rook te ontwikkelen tot het moment dat Shedden moest uitvallen met een lekke band.

Achter Neal, die nu een grote voorsprong had, was Sam Tordoff voorbij een grote groep vechtende coureurs gekomen en had die tweede plaats stevig vast. In die grote groep vochten met name Cook en Ingram een bitter gevecht uit om de laatste plaats op het podium. De twee jongelingen gaven geen duimbreed toe, schuwden contact niet en zaten meerdere malen naast de baan.

Plato1.jpg backup

Dit alles gaf de ultra-ervaren Jason Plato de kans om aan te haken en vervolgens met de Subaru er voorbij te steken op weg naar zijn derde derde plaats van de dag.

Ook Rob Collard leek te profiteren van het gevecht voor hem maar hij kwam net te kort om alsnog de top vijf in te duiken. De zesde plaats was zeker niet slecht gezien zijn start positie buiten de top tien maar het weekend van Collard stond in schril contrast met dat van teamgenoot Tordoff die dankzij een overwinning en twee tweede plaatsen de nieuwe leider in het kampioenschap is geworden. Groot is zijn voorsprong echter niet want Tordoff staat slechts 1 punt los van Matt Neal.

De volgende race in het British Touringcar Championship wordt verreden op 18 en 19 juni op het circuit van Croft.

Uitslag race 3:
1. Matt NEAL Halfords Yuasa Racing Honda Civic Type-R 22m 18.716s
2. Sam TORDOFF Team JCT600 Racing BMW 125i MSport +9.481s
3. Jason PLATO Subaru BMR Racing Subaru Levorg GT +11.662s
4. Tom INGRAM Speedworks Motorsport Toyota Avensis +11.760s
5. Josh COOK MG Racing MG 6GT +11.827s
6. Robert COLLARD Team JCT600 Racing BMW 125i Msport +12.015s

Stand in het kampioenschap:
1. Sam Tordoff Team JCT600 139
2. Matt Neal Halfords Yuasa Racing 138
3. Rob Collard Team JCT600 113
4. Gordon Shedden Halfords Yuasa Racing 112
5. Adam Morgan WIX Racing 108
6. Andrew Jordan Pirtek Racing 102

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet