Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Div. Formulewagens

Rinus van Kalmthout maakt bijzondere overstap naar autosport in de Mazda Road to Indy

rvk mrti a

Aan de vooravond van de feestelijke 100e Indy 500 op het circuit van Indianapolis maakt meervoudig kartkampioen Rinus van Kalmthout de volgende stap in zijn racecarrière bekend. In 2017 rijdt de KNAF Talent First-coureur in de splinternieuwe USF2000, de eerste stap op de Mazda Road to Indy. Dit programma begeleidt talentvolle coureurs via vier raceklassen naar de Indycar Series, naast Formule 1 de absolute top in internationale autosport. Van Kalmthout is daarmee de eerste karter die doorstroomt vanuit de Rotax US Open naar de Mazda Road to Indy. Dat hij als Europeaan deze bijzondere weg kiest baart internationaal opzien.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR en twee Nederlandse bij de Indy aanwezige fans, Friso Duynstee en Robin Rieff

Van Kalmthout besloot om in 2016 nog een jaar internationaal te blijven karten, om zo een weloverwogen besluit te kunnen nemen over de volgende stap in zijn racecarrière. Naast zijn kartprogramma had hij daarbij de gelegenheid om verschillende formule-wagens te testen. Zo reed hij in een Formule Renault 1.6 en een Formule 4, waarbij de pas 15-jarige rijder liet zien dat hij met de snelste rijders mee kon.

rvk lasvegas 2015

Afgelopen oktober werd Van Kalmthout tijdens kartraces van het Rotax US Open in Las Vegas gescout door de Mazda Road to Indy-organisatie en uitgekozen om een test te doen in een USF2000.

rvk mrti 2015

Op het Formule 1-circuit van Austin in Texas mocht de Hoofddorpse coureur twee dagen testen in deze snelle formulewagen, waarbij hij van de 15 geselecteerde rijders de derde tijd reed. Deze prestatie viel de organisatie op, omdat de meeste rijders al ervaring hadden in deze formulewagen en Van Kalmthout in Austin pas zijn eerste meters in een formulewagen reed.

rvk rr 5317 Dan Andersen van de Andersen Group is blij met Rinus van Kalmthout in de USF2000.

Michelle Kish, COO van de Mazda Road to Indy, was direct laaiend enthousiast en wilde de Nederlander graag in haar programma opnemen. "Rinus is precies het type coureur dat we zoeken. Ik doe dit nu al 20 jaar en wat Rinus zonder enige ervaring liet zien is echt indrukwekkend, hij heeft alles in zich om ver te komen in onze Mazda Road to Indy. We vinden het ook geweldig dat een Europese coureur zich aan ons programma van volgend jaar bindt."

rvk mrti b

In 2017 wordt een nieuwe, door de gerenommeerde Italiaanse chassisfabrikant Tatuus ontwikkelde USF2000 formulewagen geïntroduceerd. Het door de FIA goedgekeurde chassis herbergt een tweeliter Mazda motor. Bijzonder is dat het chassis via een update eenvoudig kan worden voorbereid op de tweede stap van de Mazda Road to Indy, de Pro Mazda. De twee volgende stappen zijn de Indy Lights en het uiteindelijke doel van Van Kalmthout, de Indycar Series.

rvk arie indy500

Arie Luyendijk, tweevoudig Indy 500-winnaar en ook aanwezig bij de 100e Indy 500, is gecharmeerd door de keuze van Van Kalmthout. "Om in Amerika succesvol te zijn moet je iets bijzonders in je hebben. Ik denk dat Rinus met de juiste begeleiding ver kan komen in de Mazda Road to Indy. Wie weet is hij de volgende Nederlander die de Indy 500 wint", lacht de door de Amerikanen nog steeds op handen gedragen Luyendijk.

rinus van kalmthout

Als KNAF Talent First-coureur maakt Van Kalmthout met zijn keuze voor Amerika een opvallende stap. Maarten van Wesenbeeck, Hoofd opleidingen van de KNAF, is enthousiast over de keuze van Van Kalmthout. "Rinus heeft door de jaren heen laten zien in elk kampioenschap om de titel te kunnen strijden. Ik vind het een interessante keuze en verwacht dat hij in Amerika eveneens vooraan zal rijden."


Foto's van twee op Indianapolis aanwezige enthousiaste Nederlandse fans, Friso Duynstee en Robin Rieff:

rvk fd 5282

rvk fd 5294

rvk fd 5327
Rinus met zijn jongste fan

rvk rr 5269
Veel interviews


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet