Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Formule Ford: Daly wint derde editie Marcel Albers Memorial Trophy (uitgebreid verslag)

Persbericht - Pinksterraces2016-pre-2-Essay

Stephan Daly heeft afgelopen weekend op Circuit Park Zandvoort de derde editie van de Marcel Albers Memorial Trophy gewonnen. De Ier versloeg in een zinderende finale de Fin Patrick Pasma en thuisrijder Melroy Heemskerk voor zijn eerste grote overwinning en zorgde daarmee voor een grote verrassing nadat Niall Murray de twee heats voor de eindstrijd had gedomineerd.

Tekst: Nelson Valkenburg

Meer dan zestig Formule Ford 1600's stonden tijdens de Pinksterraces aan de start van alweer de derde uitgave van "het Formula Ford Festival van de Benelux" met deelnemers uit tien verschillende landen waarbij de complete top uit het Brits en Frans kampioenschap aanwezig was. Het zou de opmaat zijn voor een waanzinnig weekend racen waarbij oude tijden herleefden en het eindresultaat tot het laatste moment ongewis was.

Zaterdag: Murray en Murphy winnen eerste heats
De organisatie had het enorme veld Formule Ford's onderverdeeld in twee groepen waarbij Heat 1 bestemd was voor deelnemers uit het Britse nationale kampioenschap en de deelnemers met moderne (post-92) machines van het continent terwijl de tweede heat bestemd was voor deelnemers uit het Frans kampioenschap en de oudere machines zoals die van de HMR klasse.

Niall Murray was in de kwalificatie van de eerste heat ongenaakbaar. De 1.49.863 die de Ier noteerde was bijna een halve seconde sneller dan James Raven, de oud winnaar van het Formula Ford Festival die op zijn beurt Melroy Heemskerk voorbleef. In de wedstrijd bleek Murray opnieuw de betere en wist zich los te maken van de strijd om het podium en uiteindelijk met meer dan zes seconden te winnen. Daarachter waren Raven, Heemskerk, Stephen Daly en Chris Middlehurst verwikkeld in een mega gevecht. In die strijd was het Heemskerk die met zijn Mygale de Rays Daly en Raven voor wist te blijven en ondanks de wind die op het rechte stuk vol op neus stond zelfs een gaatje kon slaan op weg naar de tweede plaats.

Opvallend was ook het optreden van John Svensson, de winnaar van 2014 moest achteraan starten na problemen in de kwalificatie maar vocht zich in het dertig auto's tellende veld een weg naar voren en belandde na 11 ronden racen op de tiende plaats.

Fransman Nicolas Belloou was in de kwalificatie van de tweede heat de sterkste en bleef met zijn 1.54.370 Connor Murphy en landgenoot Christophe Hansoul voor. In de wedstrijd bleek Murphy de sterkste maar dat ging niet zonder slag of stoot. Halverwege de heat op zaterdag begon het namelijk te regenen en was het Murphy die het beste omging met de wisselende omstandigheden. Na 11 ronden bleef de Brit met de fraaie Van Diemen RF83 Beloou met minder dan twee tiende van een seconde voor terwijl de derde plaats voor Maxime Lebreton was. Lebreton rekende af met Manuel Beguinot, Pascal Metier en de Duitser Nils Leuber die in de eindfase het contact verloor.

De grootste verliezer tijdens de natte eindfase was echter Christophe Hansoul die op een overwinning leek af te stevenen maar zich op het gladder wordende wegdek verslikte en slechts als zeventiende, op een ronde achterstand werd geklasseerd.

Zondag: Murray vecht terug, Beloou revancheert zich
De tweede race van de eerste heat leverde in Niall Murray eenzelfde winnaar op als op zaterdag al moest de Van Diemen coureur erg hard werken voor zijn zege. Stephen Daly had net als op zaterdag middag een wereldstart en mengde zich meteen voorin. IN het gevecht om de leiding verloor Murray halverwege de race de leiding nadat hij naast de baan schoof en zakte hij terug naar de zesde positie. Dit bracht Melroy Heemskerk aan de leiding en die koppositie hield de Hoofddorper vast tot de laatste ronde. In die laatste ronde trof hij Murray, die zich van auto naar auto naar voren had geslipstreamed, op zijn pad. Murray zette de aanval in, gebruikte zijn superieure topsnelheid en ging er voorbij. Heemskerk kon niet parkeren maar bleef in het spoor om op minder dan drie tiende van een seconde opnieuw als tweede te finishen. Daly finishte opnieuw als derde voor James Raven die bijzonder ongelukkig oogde met opnieuw een plaats na het podium.

In Heat 2 zette Nicolas Beloou zijn verlies in de eerste race recht door al vroeg in de heat af te rekenen met Conor Murphy. De wedstrijd begon onder natte omstandigheden maar al gauw droogde de baan op en bleek Beloou niet te kloppen. Murphy finishte als tweede voor Lebroton en Metier terwijl Christophe Hansoul zesde werd nadat hij als zeventiende was gestart. In de Pre-1982 klasse stond de wedstrijd in het teken van de strijd tussen Roel Mulder, Arnie Black en Stephen Collyer waarbij Black, normaal uitkomende in het Brits Classic kampioenschap uiteindelijk afrekende met Mulder.

Finale: Stephen Daly wint na titanenstrijd
De grote finale van de Marcel Albers Trophy was een absolute nagelbijter. Stephen Daly had opnieuw een wereldstart en ging Heemskerk voorbij op weg naar Murray. Met weer veel wind op de kop op het rechte stuk bleek al gauw dat een gat slaan onmogelijk was en zo ontstond een kopgroep van vier auto's met Murray voor Daly, Heemskerk en de Amerikaan Chase Owen.
Het gevecht vooraan werd steeds heftiger, en het feit dat Murray een drive-through penalty kreeg voor een valse start zorgde er alleen maar voor dat Heemskerk en Owen moesten proberen Daly voor te steken voordat Murray de leiding af zou geven.

Dat lukte niet en het was dan ook de Ier die aan kop kwam te liggen en gebruik maakte van het gat wat er achter hem viel.

Heemskerk en Owen vochten het nu uit om de tweede plaats maar die strijd, intenser dan we in jaren op Circuit Park Zandvoort hebben gezien, zorgde er voor dat Patrick Pasma vanuit geslagen positie erbij kon komen. De fin maakte met nog een paar ronden te gaan handig gebruik van een moment waarbij Heemskerk en Owen over de limiet van de grip heen schoten en allebei in de Tarzan Bocht te wijd gingen. Pasma ging er voorbij en zette koers richting Daly terwijl de strijd achter hem verder ging. Zo doken de twee kemphanen meerdere keren wiel aan wiel de bocht i en toen bij het opkomen van de Hunzerug een achterblijver in de weg reed bleef Heemskerk op zijn lijn en weigerde Owen te remmen. Contact met de achterblijver was het gevolg en einde race voor Owen.

Vooraan dichtte Pasma het gat maar er was simpelweg te weinig tijd om nog een aanval in te zetten en zo won Stephen Daly zijn eerste grote prijs, de derde editie van de Marcel Albers Memorial Trophy, voor Patrick Pasma en Melroy Heemskerk.

In de Pre 92 klasse was het Nicolas Beloou die de hele race in gevecht was met Jaap Blijleven. De twee hadden elkaar nog niet eerder getroffen maar in deze finale bleken de Nederlander en de Fransman even snel en wisselden zij meerdere malen van positie. Na veertien ronden was het Beloou die won en negende overall werd, voor Blijleven en Maxime Lebreton.

In de Pre 82 klasse was de zege er voor Roel Mulder waardoor hij zijn derde historische zege in de Marcel Albers Memorial Trophy zeker stelde. Hij versloeg in de finale Michael Rasper en Philllipe Le Nech.

En zo bleek de derde editie van de Marcel Albers Memorial Trophy een waanzinnig succes. Met bijna zeventig auto's, grote gevechten en in Stephen Daly een terechte winnaar. Het evenement is daarmee met recht het Formule Ford Festival van de lente.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet