Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Niels Langeveld pakt fantastische eerste overwinning in 2de raceweekend Seat Leon Eurocup op Silverstone

langeveld silverstone seat

Niels Langeveld kijkt tevreden terug op de tweede ronde in de SEAT Leon Eurocup op het Formule 1-circuit van Silverstone. Op de zaterdag behaalde Langeveld zijn eerste pole position en even later een klinkende overwinning in de eerste race. Echter een uitvalbeurt in de eerste ronde van de race op zondag zorgde voor een domper. "Zo zie je maar dat in autosport succes en teleurstelling erg dicht bij elkaar kunnen liggen", zei Niels Langeveld na afloop van de tweede race.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Nadat Langeveld zijn team Baporo Motorsport in Portugal had laten zien dat hij met de snelste rijders in de SEAT Leon Eurocup meekon, wilde hij op Silverstone nog een stapje verder gaan. Optimaal voorbereid en tot op het bot gemotiveerd zette de Sassenheimer tijdens de kwalificatie een tijd op de klokken waar de andere rijders zich op stukbeten. De verdiende poleposition leverde Langeveld tevens vijf punten op voor het klassement.

In de SEAT Leon Eurocup rijden coureurs met negen verschillende nationaliteiten, waarvan de meeste rijders al de nodige ervaring hebben met de SEAT Leon. Langeveld had vanaf pole een goede start, maar de Spanjaard Mikel Azcona Troyas dwong hem iets naar buiten en wist toch als leider de eerste bocht in te gaan. Langeveld gebruikte de volgende ronden om de achterbumper van de Spanjaard op te zoeken, wachtte op het juiste moment en passeerde hem in de derde ronde om de leiding weer te heroveren. Azcona probeerde aan te klampen, maar Langeveld was duidelijk veel sneller en reed sterk weg van zijn achtervolgers.

In het hele veld werd felle strijd geleverd, maar aan de kop moest Azcona toezien hoe Langeveld ronde na ronde afstand nam. De Clio Cup-kampioen van 2015 maakte geen enkele fout en kwam na 11 ronden Silverstone als winnaar over de finish, drie seconden voor Mikel Azcona Troyas en bijna tien seconden voor klassementsleider Stian Paulsen.

langeveld silverstone podium

"Ik ben heel trots dat ik iedereen die mij in de autosport volgt kan laten zien dat ik het in me heb om te winnen. Mijn sponsors ben ik erg dankbaar dat zij dit mogelijk maken, ik draag mijn overwinning aan hen op", sprak Langeveld direct na de gewonnen race zijn blijheid uit. De commentatoren op Silverstone zagen in de helm van Langeveld iets bijzonders; "Het lijkt wel op kaas, dat moet een Nederlandse kaashelm zijn", riepen zij over het circuit en op internet om. Zijn team Baporo Motorsport was bijna net zo blij met de eerste zege van Langeveld als hijzelf.

De tiende startplek voor Langeveld in race twee was het directe gevolg van de poleposition van de dag ervoor. In de SEAT Leon Eurocup geldt voor de tweede race een 'reversed grid', wat betekent dat de nummers 1 tot en met 10 van de startgrid van race 1 nu in omgekeerde volgorde moeten starten. Langeveld moest nu dus als tiende beginnen, direct achter Azcona.

Ook deze race was de SEAT Leon met startnummer 10 redelijk goed weg, Langeveld zat kort achter Azcona en zocht meteen in de eerste ronde naar een opening om hem te passeren. In de snelle hairpin moest hij echter met een snelheid van zo'n 200 km per uur vol in de ankers. In de volgende bocht remde Langeveld een paar meter te laat, waardoor hij Azcona raakte. Dat was op zich nog niet zo erg, maar de Spanjaard stuurde terug, waardoor Langeveld naast de baan in het grind vast kwam te zitten. Daarmee was zijn race helaas in de eerste ronde al voorbij en verloor hij kostbare punten voor het kampioenschap.

"Echt ontzettend balen dat na het zoet van de overwinning ik nu ook het zuur van een uitvalbeurt moet proeven", vond een teleurgestelde Niels Langeveld. "Ik besef dat het mijn eigen schuld is, ik wilde misschien iets te snel naar voren en remde daardoor een fractie te laat. Een wijze les dat in deze klasse zelfs het kleinste foutje fataal kan zijn."

Het volgende evenement in de SEAT Leon Eurocup vindt op 4 en 5 juni plaats op het circuit van Paul Ricard in Zuid-Frankrijk nabij Marseille. Op deze 5.861 meter lange baan kunnen hoge snelheden bereikt worden en dat biedt Langeveld weer een mooie nieuwe uitdaging.
Niels Langeveld op YouTube: Youtube.com/user/niels481

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet