Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diverse klassen

BTCC: Morgan grote winnaar op Thruxton

thruxtonbtcchoofdfoto

Adam Morgan is met een overwinning en twee podiumplekken de grote winnaar geworden op Thruxton. De Mercedes coureur won de eerste race van het weekend en was zo sterk in de overige twee dat hij is opgeklommen naar de derde plek in het kampioenschap.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: BTCC

Het grootste nieuws van het weekend kwam voor de eerste race toen bleek dat allevier de Subaru Levorg fabrieksinschrijvingen werden teruggetrokken dankzij problemen met brandstofleidingen. De auto van James Cole was een aantal weken eerder al uitgebrand en het team kon ondanks modificaties de veiligheid van haar coureurs niet garanderen.

thruxtonbtccrace1

Race 1: Morgan wint in bandendrama
De eerste wedstrijd op het bloedsnelle Thruxton was een speciale aangelegenheid, een race die tot het einde van de race spectaculair bleek. Een slechte start voor pole-sitter Ingram zorgde ervoor dat Matt Neal de leiding in handen kreeg.

Achter de Honda zaten na de openingsronde Josh Cook (MG), Adam Morgan (Mercedes) en Moffat (Mercedes) maar het werd al snel duidelijk dat met name Morgan de snelheid had om Neal het moeilijk te maken. Dat betekende wel dat eerst Josh Cook voorbij gestoken moest worden, wat lukte in de chicane in de derde ronde van de race waarna de geel-en-zwarte Mercedes het gat naar de koploper meteen begon te dichten.

Neal werd, met de maximale succesballast aan boord, op de proef gesteld op het circuit dat een te zware auto bestraft. Langzaam maar zeker verloor de Honda grip waardoor Morgan er bij en even later voorbij kon komen. Achter Morgan dook ook de tweede Mercedes in het gat en pakte de tweede plaats voordat hij terug zou vallen met een lekke band.

Hetzelfde lot wachtte op Matt Neal die probeerde aan te haken maar nu ineens op drie wielen moest proberen terug te komen. Het was het recept voor een desastreus einde van de wedstrijd want op het moment dat Neal bijna de pitlane had bereikt werd hij geraakt door een compleet verraste Josh Cook waarna ook teamgenoot Gordon Shedden Shedden en Jake Hill betrokken raakte bij de crash.

De wedstrijdleiding kon niet anders dan de wedstrijd inkorten, waardoor Morgan de eerste coureur werd die twee races op zijn naam schreef. De tweede plaats was voor Tom Ingram met de Toyota terwijl ook Andrew Jordan tevreden was met zijn derde plaats.

Race 1 uitslag:
1. Adam MORGAN WIX Racing Mercedes A-Class 11 ronden
2. Tom INGRAM Speedworks Motorsport Toyota Avensis +3.310s
3. Andrew JORDAN Motorbase Performance Ford Focus ST +3.820s
4. Jeff SMITH Eurotech Racing Honda Civic Type-R +5.115s
5. Martin DEPPER Eurotech Racing Honda Civic Type-R +5.824s
6. Robert COLLARD Team JCT600 Racing BMW 125i M-Sport +6.464s

thruxtonbtccrace2

Race 2: Eindelijk Andy Jordan
Dankzij de vele lekke banden werden de twee resterende races ingekort wat betekende dat het veld nu in twaalf ronden moest uitmaken wie de tweede race zou winnen.

Adam Morgan kwam goed weg van pole-position en kreeg al snel Andy Jordan in zijn nek. Het tempo van Morgan was veel minder sterk dan in de eerste race, met dank aan de succesballast na zijn overwinning, en halverwege de wedstrijd bleek hij niet meer in staat om de Ford Focus achter hem te houden. Toch wist hij nog lang de tweede plek vaste te houden voordat de BMW van Rob Collard, zesde in de eerste race, alsnog een weg voorbij de Mercedes vond.

De beste wedstrijd werd gereden door Gordon Shedden die na de crash in de eerste race achteraan moest starten en zich een weg naar voren baande. In de eindfase van de race kwam de Honda-coureur in de kopgroep terecht en vocht daar met Morgan en de BMW-coureurs Goff en Tordoff om de derde plek. Een podiumplaats bleek net te hoog gegrepen voor de Honda Civic maar zijn vierde plek was een stuk beter dan teamgenoot Matt Neal die niet verder kwam dan de elfde plaats.

Het beste resultaat was echter voor Andy Jordan die Collard in de laatste ronde wist af te houden en zo de zevende winnaar in acht races werd en een lange periode zonder aansprekende resultaten wist af te sluiten.

Race 2 uitslag:
1. Andrew JORDAN Motorbase Performance Ford Focus ST 12 ronden
2. Robert COLLARD Team JCT600 Racing BMW 125i M-Sport +0.401s
3. Adam MORGAN WIX Racing Mercedes A-Class +1.791s
4. Gordon SHEDDEN Halfords Yuasa Racing Honda Civic Type-R +1.978s
5. Jack GOFF Team IHG Rewards Club BMW 125i M-Sport +2.786s
6. Sam TORDOFF Team JCT600 Racing BMW 125i M-Sport +3.017s

thruxtonbtccrace3

Race 3: Mat Jackson wint ook
Na de zege van teamgenoot Andy Jordan was het in de derde race de beurt aan Mat Jackson om de overwinning voor Motorbase binnen te halen in opnieuw een tumultueuze wedstrijd. Jackson was, gestart als tweede in de reversed grid wedstrijd uitstekend weg en passeerde de Proton van Daniel Welch nog voor de eerste bocht.

Welch behield de tweede plaats en werd luidruchtig aangemoedigd door het publiek dat zag dat het kleinste team uit het kampioenschap voor het eerst in jaren kon vechten met de grote jongens. Lang kon Goodstone Racing echter niet genieten van de tweede plaats want in de vijfde ronde gleed Welch van de baan en was het sprookje over.

Matt Neal profiteerde optimaal van het verdwijnen van Welch en begon Jackson binnen te hengelen terwijl Gordon Shedden in de tweede Honda probeerde in Church Corner de derde plek aan Jack Goff te ontfutselen. Het lukte niet en beide mannen belandden in het grind en uit de wedstrijd.

Dit gaf Adam Morgan de derde plek, een positie die hij vast zou houden tot de finish ondanks immense druk van het MG duo Cook en Sutton. Het verschil op de streep bedroeg dan ook slechts twee tiende van een seconde.

Diezelfde marge had Jackson bij de finish ten opzichte van Matt Neal die alles probeerde maar uiteindelijk bleef steken bij een enkele tweede plaats in een lastig weekend voor het Honda fabrieksteam.

Uitslag Race 3:
1. Mat JACKSON Motorbase Performance Ford Focus ST 12 ronden
2. Matt NEAL Halfords Yuasa Racing Honda Civic Type-R +0.256s
3. Adam MORGAN WIX Racing Mercedes A-Class +4.568s
4. Josh COOK MG Racing MG 6GT +4.766s
5. Ashley SUTTON MG Racing MG 6GT +5.006s
6. Robert COLLARD Team JCT600 Racing BMW 125i M-sport +5.460s

Voorlopige stand kampioenschap:
1. Matt Neal 101 punten
2. Rob Collard 101
3. Adam Morgan 98
4. Mat Jackson 90
5. Gordon Shedden 86
6. Jack Goff 85

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet