Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Rik Breukers zorgt voor Wilhelmus op Monza

CY7H7926
Rik Breukers eindigde tweemaal op het podium tijdens de Blancpain Lamborghini Super Trofeo.

Op het eerbiedwaardige Autodromo Nationale Monza, dat zonder overdrijving als een kathedraal van de autosport mag worden beschouwd, weerklonk afgelopen weekeinde het Wilhelmus. Dat was te danken aan de jeugdige Rik Breukers, die in het 47 auto's sterke veld bij de openingswedstrijd van de Lamborghini Blancpain Super Trofeo zeer verdienstelijk als 15e algemeen eindigde en daarmee de overwinning in het amateurklassement veiligstelde. In de tweede race eindigde de rijder uit het Noord-Limburgse Ven-Zelderheide als 16e in het algemeen klassement en als tweede in de amateurklasse. Dankzij deze prima resultaten bij zijn eerste optreden in de sterk bezette merkencup met internationaal startveld gaat Breukers nu aan de leiding in de tussenstand van de Am-divisie. "Ik ging eigenlijk zonder verwachtingen naar Monza, want ik had geen idee waar ik in dit veld zou staan, maar het ging echt heel erg goed. Hier twee keer op het podium mogen staan, waarvan een keer als klassewinnaar, is een prachtige ervaring", aldus Breukers.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Chris Schotanus

Rik Breukers reed samen met zijn vader Ivo de afgelopen twee jaar een aantal lange-afstandsraces en startte in het winterseizoen ook eenmalig in de MRF-formulewagenserie op het Dubai Autodrome. Voor dit seizoen heeft Rik Breukers de deelname aan de prestigieuze Blancpain Lamborghini Super Trofeo op het programma staan. In de klasse wordt gereden met identieke Lamborghini Huracán Trofeo-auto's. "Wat agressiever dan de GT3-auto's waarmee ik tot nu toe heb gereden, wat lastiger om te besturen en ook sneller met de neiging tot uitbreken van de achterkant, maar dat maakt het natuurlijk wel spannend en uitdagend", zegt Rik Breukers na zijn eerste ervaringen.

In de aanloop naar de seizoensstart op Monza testte hij een halve dag op het Italiaanse Grand Prix-circuit. Voor de rest was het voor hem afwachten waar hij zou staan in het veld, waarvan ondermeer oud-DTM-kampioen en Ferrari-F1-rijder Nicola Larini, maar ook merkencup-specialisten als Nicola Armindo, Vito Postiglione en Christopher Zöchling deel uitmaken. "Na de start van de eerste race wist ik al snel Steve Tandy in te halen, die zich als snelste bij de amateurs had gekwalificeerd. Daarmee reed ik aan de leiding in de klasse", aldus Breukers. "De condities veranderden echter snel: het begon te regenen, wat het er bepaald niet makkelijker op maakte. Heel wat rijders schoten rechtdoor in de eerste chicane, maar grote klappers bleven uit. De pitstop duurde wat langer dan noodzakelijk was en in de slotfase kwam Tandy weer wat dichterbij, maar mijn engineer Stefano van het team GDL Racing heeft me goed gecoacht, zodat ik toch als klassewinnaar over de eindstreep kwam! Op het podium te staan met een grote fles champagne – hoewel ik er niks van mocht drinken – en het Wilhelmus te horen was toch wel een heel bijzondere ervaring!"

BX5C7167 Breukers in actie met de Lamborghini Huracán

Voor de tweede race had Rik Breukers zich als 23e algemeen en vierde in de klasse gekwalificeerd, maar al snel wist hij flink wat terrein goed te maken, zodat hij na 25 minuten aan de leiding in de klasse en op de 15e plaats algemeen reed. Een crash verderop in het veld zorgde voor een interventie van de safety-car, die de meeste deelnemers gebruikten voor hun verplichte pitstop. "In de pits kwam ik vast te staan vanwege het verkeer, dat duurde voor m'n gevoel uren", vertelt de coureur. "Maar ja, ik mocht pas wegrijden als er geen andere auto's aankwamen, anders zou het een 'unsafe release' zijn en dat wordt bestraft. Zo kwam ik dus als zevende in de klasse weer de baan op. Vervolgens heb ik weer drie plaatsen goedgemaakt, maar toen kwam opnieuw de safety-car de baan op. Aanvankelijk dacht iedereen dat de wedstrijd dan wel achter de safety-car zou eindigen, maar uiteindelijk zat er toch nog een raceronde in. En dat werd chaos: er spinden heel wat auto's, maar ik kon er vier voorbij steken, waardoor ik opeens tweede in de klasse lag. Tandy probeerde nog een 'do or die'-actie in de Parabolica en raakte mijn auto rechts voor, maar hij schoot zelf de baan af, terwijl ik kon blijven rijden en tweede werd, waar ik echt hard voor heb moeten werken. Een resultaat waar ik dan ook erg blij mee ben!"

Het volgende evenement van de Blancpain Lamborghini Super Trofeo vindt plaats op het circuit van Silverstone in Groot-Brittannië op 14 en 15 mei.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet