Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: In memoriam Walter van Lent (1967-2016)

vanlent

Vanochtend bereikte ons het verdrietige bericht dat oud-Formule Ford- en F3-coureur Walter van Lent op 48-jarige leeftijd is overleden. De Brabander was een begenadigd karter die 'op latere leeftijd' nog met succes de stap naar de autosport waagde. Van Lent was al enige tijd ziek.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Gerrie Hoekstra, Willem J. Staat

Van Lent had 16 jaar gekart op nationaal en Europees niveau toen hij in contact kwam met Cock Kool, de oprichter van het Formule Ford-team MP Motorsport. "Ik had destijds een eigen kartbedrijf in Oudenbosch, om de hoek bij MP Motorsport", zo vertelde Van Lent vorig jaar toen hij werd geïnterviewd voor het jubileumboek van MP, dat in 2015 20 jaar bestond. "De autosport lonkte al een tijdje, want ik wilde iets bereiken in de toerwagens. Daarop wilde ik me voorbereiden door eerst een paar jaar formuleauto's te doen. Dus ik heb mijn bedrijf verkocht en ben bij de buren van MP gaan racen."

vanlent-assen

In 1997, zijn eerste jaar in de autosport, streed Van Lent meteen om de titel. Zijn naaste rivalen waren Christijan Albers en Ricardo van der Ende. "1997 was een geweldig jaar. Een verschrikkelijke crash op Assen heeft me de das omgedaan voor het kampioenschap. Ik sloeg een paar keer over de kop, ik ben daar goed weggekomen."

vdvalk-vanlent

In zijn tweede jaar bij MP kreeg hij Vincent van der Valk als teamgenoot. Met de Swift maakte het team echter de verkeerde keuze, al wonnen Van Lent en Van der Valk elk een race in een jaar dat werd gedomineerd door Jeroen Bleekemolen. Van Lent schreef zijn Swift in een zware crash af, waarna hij overstapte op de auto van Daniëlle Dikkeboom. Die had na een fameuze koprol op Zandvoort haar helm net aan de wilgen gehangen.

img842

Terwijl de familie Dikkeboom in 1999 het technische roer overnam bij MP, richtte Van Lent zich op de volgende stap: de Duitse Formule 3. Daarin werd hij op 31-jarige leeftijd rookie-kampioen. "Een mooie uitgangspositie voor het tweede jaar, maar toen stond er in Macau een muur in de weg... Ik ging er frontaal in, mijn nek was zozeer beschadigd dat ik moest stoppen", zo vertelde hij in 2015. "Toen ben ik andere coureurs gaan begeleiden en de teamcoördinatie bij MP gaan doen."

img838

Dat was meteen succesvol, want met Patrick Koel haalden Van Lent en MP in 2000 de nationale Formule Ford-titel binnen. Toen Cock Kool het team verkocht aan Arie van der Hoek, was het voor Van Lent tijd om te gaan. In zijn oude liefde van de kartsport begeleidde hij jarenlang jonge talenten.

vanlent-koel

Van Lent streed al enkele jaren tegen kanker. Vannacht heeft hij die strijd moeten staken. Wij wensen zijn naasten veel sterkte.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet