Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Retro diversen

Retro: Oud DRM Teameigenaar Georg Loos overleden

Vanuit Duitsland bereikt ons het bericht dat oud GELO Teameigenaar Georg Loos op 72-jarige leeftijd is overleden. Weinig geliefd, markant en omstreden. Zo zou je Georg Loos het beste kunnen omschrijven.

Tekst Willem J. Staat
Archief Willem J. Staat

Fitz Wollek
Duel tussen gentlemen John Fitzpatrick en Bob Wollek in 1978 op Zandvoort. Teambaas Loos bepaalde wie er in zijn speelgoed mocht winnen.


Oud DRM Teameigenaar Georg Loos overleden
Oud DRM Teameigenaar Georg Loos is op 72-jarige leeftijd overleden. De Keulse teameigenaar Georg Loos was in het midden van de zeventiger jaren waarschijnlijk de meest omstreden teameigenaar in de toenmalige DRM, de voorloper van het huidige DTM. Met coureurs als Toine Hezemans, John Fitzpatrick, Klaus Ludwig, Bob Wollek behaalden de Loos Porsches destijds talloze successen in het toenmalige WEC voor Groep 5 auto's en de Deutsche Rennsport Meisterschaft. De eigenzinnige Loos regeerde als een soort opperbevelhebber over zijn rijders en crew. Uw redacteur heeft van nabij meegemaakt hoe dat hij op een vreselijke manier tegen zijn rijders en medewerkers schreeuwde. Niet alleen dat, ook de stadgenoten van Porsche Kremer moesten het vaak ontgelden waarbij de juridische strijd niet geschuwd werd. Meermaals belandden er bij Porsche Kremer gerechtelijke bevelen in de brievenbus... En vaak gooide de lokale Keulse boulevardkrant "Express" nog wat olie op het vuur. Tijden waarin het zelfs tot vechtpartijen tussen de fans en teamleden van de beide teams in de Keulse binnenstad kwam, zo schrijft de bekende autosportjournalist Rainer Braun in zijn memoires.

Eén van de hoogtepunten in de carrière van GELO Racing was het winnen van het populaire DRM kampioenschap in 1977 met Rolf Stommelen. Loos regeerde als een dictator. Zijn rijders mochten pas aan de kwalificaties en de trainingen beginnen als de grote baas pas zelf aanwezig was. Zo ging dat......

Loos 2
Langheck-GELO versie met Bob Wollek tussen de duinen. Loos betaalde bij Porsche voor alles wat hij wilde hebben, maar zelfs daar was men op een gegeven moment klaar met zijn capriolen.

Met het verdwijnen van de DRM en de Groep 5 verdween Georg Loos eigenlijk ook geruisloos van het strijdtoneel. Fiscale problemen zouden hiervan mede de oorzaak zijn geweest.

Ruim 1,5 jaar geleden haalde "Porsche Koning" Georg Loos weer de voorpagina's van de Keulse boulevardbladen. Er liep tegen hem een arrestatiebevel wegens onttrekken van een aantal Ferrari's als onderpand voor een krediet van 13 miljoen Euro dat de Volksbank aan zijn moeder verstrekt had. Zelf ging Loos al in 1987 failliet. Zijn fraaie Porsche en Ferrari racers zullen bij de fans langer in herinnering blijven dan de teameigenaar zelf.


Zolder 1977
1977 was het hoogtepunt voor GELO met Rolf Stommelen als winnaar van de toenmalige DRM.


Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet