Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Laatste runs bij Winternationals goed voor pole

za beckman1

In zowel de Top Fuel als de Funny Car klasse was de laatste run van de dag op Auto Club Raceway at Pomona goed voor de snelste tijd van het weekend en daarmee de koppositie op de kwalificatieranglijst. In de Top Fuel klasse snelde Steve Torrence in de afsluitende run van de vierde kwalificatiesessie naar een tijd van 3,703 seconden en verwees daarmee Doug Kalitta naar plaats twee. Hetzelfde gebeurde in de Funny Car klasse waar Jack Beckman (kopfoto) in de slotrun met een tijd van 3,888 seconden zijn Don Schumacher Racing teamgenoot Ron Capps aftroefde. Bij de Pro Stockers gaat Greg Anderson als snelste man de eliminaties van zondag in. In de Top Alcohol Funny Car klasse wisten zowel Jonnie Lindberg als Ulf Leanders hun eerste eliminatieronde in winst om te zetten.

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Remco Scheelings

Ook op de tweede kwalificatiedag van de Circle K NHRA Winternationals weer volop zon en hoge temperaturen op Auto Club Raceway at Pomona. Op het moment dat echter de Top Fuel en Funny Car klassen voor hun vierde en afsluitende kwalificatierun richting de startlijn werden geroepen, begon de zon achter de tribunes weg te zakken en de baan- en luchttemperatuur te dalen. De resultaten waren direct in de tijden zichtbaar waardoor de kwalificatieranglijst nog flink werd opgeschud.

za kalitta2
Doug Kalitta

Eerst was het Doug Kalitta die naar een tijd van 3,713 seconden snelde en daarmee Tony Schumacher, de Top Fuel leider van vrijdag, een plaatsje deed zakken. Maar ook Kalitta mocht niet lang van zijn leidende positie genieten.

za torrence
Steve Torrence

In de allerlaatste run dook Steve Torrence naar een tijd van 3,703 seconden en eiste zo de eerste kwalificatiepositie voor zich op. Achter Schumacher bezet Richie Crampton de vierde positie, terwijl Clay Millican, na vrijdag nog tweede, als vijfde de eliminaties ingaat.

za dejoria
Alexis DeJoria

Ook in de Funny Car klasse waren de verbeteringen in de laatste run niet van de lucht. Eerst snelde Alexis DeJoria naar een tijd van 3,942 seconden en rukte daarmee (achter Robert Hight, 3,913 seconden), op naar plaats twee.

za capps
Ron Capps

Vervolgens was het Ron Capps die de klokken deed stilstaan bij 3,902 seconden en de eerste plaats overnam. Maar ook hier was de allerlaatste run beslissend. Jack Beckman dook met 3,888 seconden als enige onder de 3,9 seconden en eiste zo de eerste kwalificatiepositie voor zich op, voor Capps, Hight en DeJoria.

za hight
Robert Hight

Regerend kampioen Del Worsham sloot de kwalificatie als vijfde af, net voor Courtney Force, die op vrijdag nog de tweede plaats bezette. Van de 18 rijders bleven er maar liefst tien onder de 4,00 seconden!

za beckman3
Jack Beckman met zoontje bij de persconferentie



De derde kwalificatiesessie werd nog opgeschrikt door een zware crash van Gary Densham. Door een probleem met de remparachutes reed de routinier met hoge snelheid aan het eind van de baan de grindbak in om uiteindelijk in de vangnetten te eindigen. De auto raakte onherstelbaar beschadigd maar gelukkig bleef Densham ongedeerd.

za anderson1
Greg Anderson

In de Pro Stock klasse lijkt Ken Black Racing het beste overwinterd te hebben. In 6,585 seconden eiste Greg Anderson de eerste kwalificatiepositie voor zich op, direct gevolgd door zijn teamgenoot Jason Line. Bo Butner, ook rijdend met een motor van KB Racing en na vrijdag nog de trotse lijstaanvoerder, zakte naar plaats drie. Alleen dit drietal wist onder de 6,60 seconden te duiken. Drew Skillman bezet met een tijd van 6,616 seconden plaats vier.

za line2
Jason Line

De eliminaties van de Top Fuel, Funny Car en Pro Stock klassen beginnen zondagochtend.

za lindberg
Jonnie Lindberg

In de Top Alcohol Funny Car klasse eiste Jonnie Lindberg in de derde en laatste kwalificatiepoging met 5,421 seconden de snelste tijd voor zich op. Ulf Leanders verbeterde zich tot 5,605 seconden, maar zakte toch een paar plaatsen en sloot de kwalificatie als twaalfde af. De TAFC klasse werkte op zaterdag al zijn eerste eliminatieronde af en daarin deden de beide Zweden het uitstekend. Zowel Lindberg als Leanders wisten hun run in winst om te zetten en plaatsten zich zo voor de zondag te verrijden kwartfinales.

za leanders1
Ulf Leanders

Meer foto's van de zaterdagkwalificatie zijn te vinden op facebook autosport.nl-dragracing
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet