Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Porsche presenteert plannen voor seizoen 2016

M15 5630

Porsche presenteerde gisteren tijdens het traditionele Night of Champions gala in Weissach de plannen voor het seizoen 2016. Zoals al eerder werd bevestigd komt het merk volgend jaar met twee auto's aan de start in de LMP1-klasse van het FIA World Endurance Championship (WEC) en op Le Mans, maar er waren in Weissach nog veel meer bekendmakingen voor het komende seizoen.


Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)

Foto's: PR

Nieuwe LMP1-auto tijdens WEC Prologue te zien, line-ups ongewijzigd
In het komende seizoen zullen de Porsche 919 Hybrids met startnummers 1 en 2 te zien zijn in het WEC. Timo Bernhard, Brendon Hartley en Mark Webber zullen als regerend wereldkampioenen de auto met nummer 1 besturen, terwijl Romain Dumas, Neel Jani en Marc Lieb met startnummer 2 in actie komen. De nieuwe 919 Hybrid, die een evolutie is van de huidige auto, zal op 25 maart op het Circuit Paul Ricard voor het eerst aan de pers gepresesenteerd worden.

Proton Dempsey Racing neemt honneurs waar in WEC
Hoewel Porsche Team Manthey volgend jaar niet zal terugkeren in het FIA WEC, zal Richard Lietz zijn titel in de LMGTE Pro-categorie wel kunnen verdedigen. De Oostenrijkse coureur zal samen met teamgenoot Michael Christensen met een door Dempsey Proton Racing ingezette Porsche 911 RSR aan de start verschijnen. Op Le Mans krijgt het duo Wolf Henzler als teamgenoot. Proton Dempsey Racing zal ook in GTE-Am actief zijn, hoewel het maar de vraag is of naamgever Patrick Dempsey zelf achter het stuur zal zitten. De Amerikaanse acteur wil meer tijd aan familie en het acteren besteden en zal alleen in actie komen als zijn andere activiteiten dat toelaten.

M15 5635
Proton Dempsey Racing in 2016 in GTE-Pro, maar zonder Dempsey zelf in Am?

Le Mans: toch twee fabrieksauto's aan de start in GTE-Pro?
Zonder inschrijving in het FIA WEC is het formeel nog de vraag of Porsche twee extra plekken krijgt op Le Mans, maar het is de bedoeling dat via Porsche North America twee Porsches 911 RSR zal gaan inzetten. Patrick Pilet en Nick Tandy zullen de eerste auto met Kevin Estre delen, terwijl Earl Bamber, Fred Makowiecki en Jörg Bergmeister voor de tweede auto zijn genomineerd. Porsche Motorsport's Dr. Frank-Steffen Walliser liet al weten erg blij te zullen zijn wanneer de ACO de twee startplaatsen bevestigd.

Kevin Estre nieuwe fabriekscoureur
De Fransman Estre was in het verleden succesvol in de Porsche Mobil 1 Super Cup en de Franse Carrera Cup, maar kreeg op een paar races bij het fabrieksteam nooit een contract bij Porsche. In 2014 werd de Fransman fabriekscoureur bij McLaren en na twee jaar voor het Britse merk te hebben gereden keert Estre in 2016 terug naar zijn roots in de GT-racerij. Estre zal in 2016 ook te zien zijn in het IMSA WeatherTech SportsCar Championship, tijdens de 24 uur van Daytona, de 12 Uur van Sebring, Watkins Glen en Petit Le Mans.

M15 5637
Loon naar werken: Kevin Estre is vanaf 2016 officieel fabriekscoureur bij Porsche

Porsche verdedigt Amerikaanse titel met twee fabrieksauto's
Porsche North America zal ook in 2016 met twee auto's aan de GTLM-klasse van het IMSA WeatherTech SportsCar Championship deelnemen. Patrick Pilet en Nick Tandy rijden het hele seizoen samen en krijgen Kevin Estre als teamgenoot voor de Tequila Patrón North American Endurance Cup races. In de tweede auto zullen Fred Makowiecki en Earl Bamber rijden, met Michael Christensen als teamgenoot bij de langere races.

Nieuwe 911 GT3 R goed verkocht - productie opgeschroefd
Niet minder dan vijf nieuwe Porsche 911 GT3 Rs zullen er tijdens de 24 Uur van Daytona in actie komen. Alex Job Racing, Park Place Motorsports en Black Swan Racing krijgen allemaal een fabriekscoureur achter het stuur. Wolf Henzler stapt in bij Alex Job, Jörg Bergmeister bij Park Place en Pat Long bij Black Swan Racing. Daarnaast zullen er auto's in bijvoorbeeld de Pirelli World Challenge, VLN en het Japanse Super GT te zien zijn. In totaal zijn er bijna 40 nieuwe Porsches verkocht.

M15 5627
De nieuwe Porsche 911 GT3 R pakte dit jaar al een podium op de Nordschleife

Twee fabrieksauto's in actie in de 24U Nürburgring
Manthey Racing zal op 28-29 mei twee fabrieksauto's inzetten in de 24 Uur van de Nürburgring. In beide Porsche 911 GT3 Rs zullen vier fabriekscoureurs rijden. Daarnaat zal Wolf Henzler, net als in voorgaande jaren, bij Falken Motorsports rijden. De exacte rijdersbezettingen per auto zullen later bekend worden gemaakt.

Porsche Junioren en Porsche Cup-winnaar bekend
Net als in 2015 zullen Sven Müller en Matteo Cairoli onderdeel zijn van het Porsche Junior-team en daarom weer in de Porsche Mobil 1 Supercup uitkomen. Dennis Olsen (Noorwegen) en Mathieu Jaminet (Frankrijk) zijn de nieuwe Porsche Junior-rijders. Olsen zal een seizoen Porsche Carrera Cup Deutschland gaan doen, terwijl Jaminet net als Müller en Cairoli in de Supercup actief zal zijn. Ryan Dalziel won de Porsche Cup, de prijs voor de meest succesvolle privé-coureur. Klaus Bachler eindigde als tweede, voor Marco Seefried.

M15 5642
De top drie van de Porsche Cup, met als winnaar Ryan Dalziel
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet