Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Renault keert terug als constructeur

renault-f1-73mm

Na een halfjaar van onderhandelingen heeft Renault zijn terugkeer als Formule 1-constructeur bekendgemaakt. Gisteren tekende CEO Carlos Ghosn de contracten waarmee Renault het team van Lotus overneemt. Het bedrijf uit Enstone was eerder al het Renault-fabrieksteam en wordt dat nu voor de tweede keer.

Tekst en foto's: Mattijs Diepraam

Na het tekenen van de principeovereenkomst zullen de Lotus-aandelen over een periode van tien dagen in Renault-handen overgaan. Bij de aankoop is naar verluidt zo'n 140 miljoen euro gemoeid. De lange duur van de onderhandelingen heeft deels te maken met de afspraken die met Bernie Ecclestone zijn gemaakt over het prijzengeld en de 'historische betalingen' waarop Lotus recht had. Daarover kwamen Renault en Ecclestone in Abu Dhabi eindelijk tot overeenstemming.

Ook de overige bemoeienis van Renault in de monopostowereld speelde in de afgelopen maanden als 'wisselgeld' een rol in de onderhandelingen: Renault zette een streep door Formule Renault 3.5 en gaat waarschijnlijk de nieuwe Formule 2-motor leveren.

renault-f1

Ghosn was duidelijk over de reden van Renaults terugkeer: het was alles of niets. De vier titels met Red Bull leverden het merk niet de publiciteit op die het als motorpartner had verdiend. De keuze voor het team uit Enstone is logisch: het werd in 2005 en 2006 wereldkampioen als 'Renault', voordat de Fransen vanwege 'Crashgate' de sport besloten te verlaten. Enstone en Viry-Chatillon willen die succesvolle samenwerking nieuw leven inblazen, al zal dat met de huidige F1-motor van Renault nog even duren.

De verwachting is dat Renault opnieuw kiest voor het traditionele geel, zoals hierboven te zien op enkele auto's uit de nadagen van het vorige Renault-tijdperk.

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet