Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Gevecht blijft weer uit, Rosberg wint eenvoudig, Verstappen buiten punten

Rosberg zonsondergang


Lewis Hamilton is er niet in geslaagd zijn kampioenschap af te sluiten in stijl. Nico Rosberg behield van start tot staart de leiding en greep zijn derde zege op rij. Hamilton kon op de baan niets uitrichten, mocht het bij Mercedes' gratie met een alternatieve strategie proberen, maar dat leverde ook niets op. Kimi Räikkönen bleef de hele race derde, Vettel rukte vanuit het achterveld op naar plek vier. Max Verstappen maakte kans op een puntje, maar verremde zich flink, moest een keer extra binnenkomen en eindigde met twee tijdstraffen als zestiende.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Teams

Tweede startplek ideaal?

Nico Rosberg start voor de zesde keer op rij vanaf pole, maar de geschiedenis leert dat de tweede startplek in Abu Dhabi vaak beter is. Pas één keer wist de poleman hier te zegevieren, lukt het Rosberg wel?

De start weet Rosberg in ieder geval goed af te werken; Hamilton komt juist slecht weg en moet nog zijn best doen om Räikkönen achter zich te houden. De Toro Rosso's zijn goed weg; Sainz schuift door naar acht, Verstappen wint een plaats en rijdt tiende. Daar probeert Verstappen ook Kvyat voorbij te gaan, maar dat mislukt. Kvyat duwt Verstappen van de baan, waardoor die juist een plek verliest aan Bottas. Vettel zit dan ook al achter de Toro Rosso.

In het achterveld ramt Alonso tegen Maldonado aan, de Spanjaard kan via de pitstraat door, Maldonado valt uit.

Toro Rosso's verliezen
Na de starts verliezen beide Toro Rosso's weer een plaats. Sainz kan de goede topsnelheid van Massa niet pareren, Verstappen heeft hetzelfde probleem met Vettel.

Vroege pitstops
Na zes ronden komt Daniil Kvyat al binnen voor zijn eerste pitstop. Perez, Ricciardo, die net Hülkenberg prachtig heeft ingehaald, en Massa volgen de ronde daarna. Hülkenberg en Sainz komen de volgende ronde, bij Sainz gaat het fout bij de krik achter en hij staat een paar seconden te lang stil.

Bottas rijdt vleugel stuk in pits
Valtteri Bottas komt de volgende ronde binnen en daar gaat het echt fout. De Fin rijdt weg op het moment dat Button binnenkomt. De Fin rijdt zijn neus kapot en moet dus een rondje zonder voorvleugel rijden en opnieuw binnenkomen. Dat kost hem zijn race.

Verstappen stopt ook en komt anderhalve seconde achter zijn teamgenoot weer de baan op.

Hamilton in het keurslijf
Door alle stops is Sebastian Vettel alweer opgerukt naar de vierde plek. Hij heeft de hardere banden, dus hij kan ook langer door. Rosberg en Räikkönen komen na elf ronden binnen. Het zou leuk zijn als Hamilton van zijn team wat tactisch mag proberen, maar hij moet de volgende ronde ook gewoon binnenkomen. Hamilton komt ook achter Vettel de baan op, dat is helemaal niet ideaal. Op zijn verse set kan Hamilton echter vrij gemakkelijk naar de Ferrari toerijden en daar aangekomen is hij er ook zo weer langs.

Verstappen

Flinke fout Verstappen
Max Verstappen zit al enige tijd vlak achter zijn teamgenoot en de Nederlander lijkt sneller. Een inhaalpoging blijft aanvankelijk uit, maar dan ineens gaat het wel heel gemakkelijk. Sainz wordt gevraagd de Nederlander voorbij te laten en dat doet hij ook. Verstappen rijdt vervolgens meteen weg bij de Spanjaard, de achterstand op het groepje Hülkenberg, Massa, Kvyat is vier tellen.

Verstappen heeft vrij baan, maar hij vergooit dat voordeel als hij zich flink verremt. Dat vernachelt zijn zachte banden en hij moet direct binnenkomen en hardere banden halen. Verstappen komt als vijftiende de baan op, achter Ericsson die hem behoorlijk ophoudt. Verstappen blijft er een paar ronden achter, tot hij de Sauber verrast. Dat doet Verstappen heel slim na het DRS-punt, zodat Ericsson geen DRS krijgt en niet terug kan komen.

Eerste stop Vettel
Na 23 ronden maakt Sebastian Vettel pas zijn eerste stop. Hij komt terug als zesde, achter Ricciardo en voor Hülkenberg. Grosjean stopt ook voor het eerst, hij komt als elfde de baan op, achter Sainz.

Tweede stops
Een ronde na Vettel komt Hülkenberg al voor de tweede stop en die komt voor Verstappen de baan op. Kvyat, die voor Verstappens foutje voor hem reed, komt de ronde daarna en zit nog steeds voor de Toro Rosso. Massa komt de ronde daarna, hij zat voor de Rus, maar komt erachter terug. Sainz komt vervolgens ook binnen en hij komt weer achter Verstappen terug. Hij heeft echter wel veel versere banden. Sainz rijdt het gat snel dicht en nu laat Verstappen hem weer voorbij.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet