Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

GP2: Sprintrace Abu Dhabi afgelast na crash met vijf auto’s

 SBL7481

De laatste GP2-race van het seizoen, op het circuit van Yas Marina in Abu Dhabi, is geschrapt na een groot ongeluk waarbij vijf auto's betrokken waren. Pierre Gasly was de katalysator van een carambolage die Nato, De Jong, Markelov en Gelael met z'n vieren vol in de Tec-Pro-barrier katapulteerde. De schade aan de vangrail was te groot voor een snelle reparatie. De Formule 1-race die om vijf uur lokale tijd begint, mag immers niet wijken...

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: GP2 Series


De wedstrijd ging al met een valse start onderweg voor Vandoorne en Binder, die op de grid bleven staan, maar de ellende begon pas echt na de eerste bocht. Daar luidde de noodklok voor nog eens zeven auto's. Gasly spinde, al dan niet na contact met Marciello, waarna een groot deel van het veld de Red Bull-auto wist te omzeilen, totdat de Fransman terug de baan op draaide, recht in het pad van Norman Nato.Dat contact, dat een wiel bij Gasly erafrukte, ontketende een ware kettingreactie: Nato tikte Markelov aan, sleurde De Jong mee, die Latifi achterstevoren draaide en Gelael naar binnen kreeg. Voor de laatste vier eindigde het met een enorme knal in de Tec-Pro-barriers aan de linkerkant van de baan, met de auto van Gelael er zelfs bovenop. Iets verderop kreeg Sirotkin nog eens een tik van Pic.

Het was logisch dat meteen de rode vlag werd gezwaaid. MP Motorsport uit Westmaas was de grootste pechvogel, met Binder die niet was vertrokken en Latifi wiens race na de eerste bocht al was afgelopen. Zestien auto's bleven over, aangevoerd door Lynn, Haryanto, King, Rossi en Marciello.

Er volgde een lang oponthoud, dat langer en langer werd. Het bleek dat de vangrail achter de Tec-Pro-barrier structureel beschadigd was. De reparatie zou veel te lang duren om de GP2-sprintrace nog te laten doorgaan. Om drie uur lokale tijd viel het besluit om de race af te gelasten. De aanloop naar de Grand Prix die om vijf uur van start moest gaan, moest ongestoord kunnen plaatsvinden.

Zo eindigde het GP2-seizoen 2015 met een enorme anticlimax. Het slotfeest vanavond boven in het F1-pitgebouw zal er niet minder vrolijk om zijn. Komende week volgen op AUTOSPORT.NL interviews met diverse GP2-coureurs en een impressie van het GP2/GP3-weekend in Abu Dhabi.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet