Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

GP2: Vandoorne wint in Abu Dhabi ook laatste hoofdrace van het seizoen, De Jong valt uit

 SBL8255

Pierre Gasly mag recent dan de koning van de GP2-poles zijn, Stoffel Vandoorne blijft de echte koning van de GP2. In het laatste raceweekend van het seizoen voegde de Belg nog maar eens een overwinning in een hoofdrace aan zijn recordaantal toe. Opnieuw kwam zijn zege tot stand door superieur omgaan met de banden. Raffaele Marciello gebruikte de omgekeerde bandenstrategie om een tweede plaats te veroveren, Mitch Evans (bij de bandenwissels nog kort achter Vandoorne) werd derde nadat hij tijd in de pits verloor. Daniël de Jong viel vanaf de negende plaats uit, terwijl de MP-auto's niet verder kwamen dan een 14e plaats voor René Binder en een vroege uitvalbeurt voor Nicholas Latifi na contact met Norman Nato.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

De openingsfase van de race kende een bizar karakter, die een behoorlijke invloed had op de uiteindelijke uitslag van de race. Na een vlekkeloos verlopen start, waarin Pierre Gasly zijn pole stevig verdedigde tegen Vandoorne, zagen we de auto's die op de mediums waren gestart eerst terugvallen – in de toptien waren dat Marciello, Markelov en King – maar na vier ronden vond het omgekeerde plaats: de supersofts bleken na vier ronden al de geest te geven, opmerkelijk op een circuit dat niet bekendstaat om overdreven 'degradation'.

Poleman Gasly en zijn teamgenoot Lynn waren de eersten die het merkten. Terwijl Marciello, Markelov en King door het veld sneden, reden de DAMS-coureurs ronden die vijf seconden langzamer waren. Maar pas na de zesde ronde ging het pitvenster open – het moeten eindeloze ronden zijn geweest voor alle coureurs op de supersofts.

 L0U5549

Behalve voor het bandenspaarwonder Stoffel Vandoorne en zijn rivaal Mitch Evans, die er ook wat van kan, zo zagen we onder meer op Monza en Sakhir. Die twee bleven Marciello nog voor toen zij net als iedereen op de supersofts bij de eerste gelegenheid de pits in doken. Vandoorne was net op tijd weer weg, maar Evans verloor vijf seconden doordat zijn team hem moest laten wachten op de andere auto's die voorbijkwamen.

Meteen daarna werd er een virtual safety car afgekondigd: Nicholas Latifi was in contact gekomen met Norman Nato, elk op verschillende banden, waarbij het snelheidsverschil te verrassend was gebleken. Het duurde twee ronden voordat hun auto's waren geborgen, waarna de race verder kon.

 L0U5280

Raffaele Marciello had nu een grote voorsprong op Markelov en King. Vandoorne reed 14e op 33 seconden, als eerste van de auto's die al hadden gewisseld. Een GP2-pitstop op Yas Marina neemt zo'n 36 seconden in beslag, dus de McLaren-junior reed al virtueel rond met de zege op zak.

Marciello hield tot zijn eigen bandenwissel in de 25e ronde een voorsprong van ongeveer een halve minuut in stand, terwijl King op 10 seconden volgde. Artem Markelov had zijn auto immers in de 14e ronde aan de kant moeten zetten. Kort daarna viel ook Daniël de Jong uit: hij reed op dat moment als negende rond van de auto die op de mediums waren gestart.

 L0U5076

De meeste andere coureurs op de mediums werden al tijdens Vandoornes tweede stint het slachtoffer van de oprukkende Belg, die zevende lag toen Marciello naar binnen kwam. De Italiaan kwam zoals verwacht met zes seconden achterstand op Vandoorne terug de baan op, maar nog wel nét voor Evans. Op zijn supersofts breidde de Ferrari-junior eerst zijn voorsprong op de Nieuw-Zeelander uit, om in de laatste twee ronden toch weer wat terrein prijs te geven. Zelfs op een flink ingerubberde baan en met minder brandstof aan boord wisten de supersofts het dus maar vier ronden vol te houden.

Zo won Vandoorne nog maar weer eens een hoofdrace, om ook dat GP2-record naar zich toe te trekken, ten koste van Pastor Maldonado. Marciello volgde op ruim negen seconden, met Evans kort daarop. Rossi, Gasly (inclusief vijf seconden tijdstraf voor te snel rijden in de pitstraat), King, Haryanto, Lynn (de hele race zonder radio), Negrão en Berthon completeerden de toptien.

 SBL8023

Het komische moment van de race vond plaats in de 25e ronde toen Sean Gelael zich op nieuwe banden verremde bij het uitrijden van de pitstraat en de neus van zijn auto schond tegen de tunnelwand van de zo aparte pituitgang van Yas Marina. Het was een koddige fout van de Indonesiër, die niet thuishoort op dit niveau maar wiens rijke vader alle rekeningen betaalt – naar verluidt volgend jaar bij Campos.

GP2, Yas Marina, 28 november 2015

1. Stoffel Vandoorne – ART – 31 ronden
2. Raffaele Marciello – Trident – 9.4
3. Mitch Evans – Russian Time – 10.3
4. Alexander Rossi – Racing Engineering – 12.1
5. Pierre Gasly – DAMS – 22.6
6. Jordan King – Racing Engineering – 25.8
7. Rio Haryanto – Campos – 26.4
8. Alex Lynn – DAMS – 26.9
9. André Negrão – Arden – 30.4
10. Nathanael Berthon – Lazarus – 36.9
11. Nobuharu Matsushita – ART – 41.9
12. Sergio Canamasas – Lazarus – 43.1
13. Sergey Sirotkin – Rapax – 44.0
14. René Binder – MP – 45.9
15. Oliver Rowland – Status – 54.5
16. Gustav Malja – Rapax – 1.00.5
17. Arthur Pic – Campos – 1. 02.5
18. Marlon Stockinger – Status – 1.20.3

Uitgevallen
Sean Gelael – Carlin
Dean Stoneman – Carlin
Daniël de Jong – Trident
Artem Markelov – Russian Time
Norman Nato – Arden
Nicholas Latifi – MP
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet