Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Hamilton legt één hand op de titel na uitvalbeurt Rosberg

Hamilton


Lewis Hamilton heeft na de Grand Prix van Rusland één hand op het kampioenschap. In de race die gold als Rosbergs laatste strohalm hield al na een paar ronden zijn Mercedes hem in de steek. Hamilton kreeg de leiding in de schoot geworpen en kwam niet meer in de problemen. Sebastian Vettel rekende bij de pitstop af met Valtteri Bottas en pakte de tweede plaats en daarmee ook de tweede plek in het kampioenschap. De laatste podiumplaats leek lange tijd naar Sergio Perez te gaan, maar hij werd in de voorlaatste ronde nog ingehaald door Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen. Laatstgenoemde ramde een paar bochten later zijn teamgenoot echter van de baan, kwam er zelf ook niet ongeschonden uit en dus kwam Sergio Perez als lachende derde uit de bus. Räikkönen finishte als vijfde, maar kreeg een tijdstraf van dertig seconden waardoor hij als achtste werd geklasseerd. Daarmee heeft Mercedes de constructeurstitel binnen. 

Max Verstappen had geen gelukkige race. De 18-jarige werd bij de start aangetikt door de spinnende Hülkenberg, liep daarmee een lekke achterband op en vervolgde de race weer met een flinke achterstand. Twee safetycars brachten hem wel weer enigszins terug in het gevecht, maar omdat ook zijn bodemplaat en achterwielophanging veel schade hadden opgelopen kon hij niet veel uitrichten. Verstappen eindigde als elfde (als laatste niet-Manor) maar mocht door een tijdstraf van Fernando Alonso toch nog een puntje meenemen.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: Teams.

Sainz is fit
Carlos Sainz bekeek gisteren de kwalificatie vanuit het ziekenhuis na een zware crash in de derde training, maar wonder boven wonder heeft hij er helemaal niets aan overgehouden en hebben de doktoren vandaag hun goedkeuring gegeven om te racen.

Laatste strohalm
Voor Nico Rosberg is de Grand Prix van Rusland zijn laatste strohalm. Zijn positie is al niet bijster hoopgevend, maar als hij vandaag ook niet voor Hamilton eindigt, is het verschil meer dan 50 punten en zou Hamilton in de laatste vier races nog twee keer mogen uitvallen. De start is dus cruciaal en die is erg goed van de twee Mercedessen. Hamilton sluit aan achter Rosberg, valt wel aan in de tweede bocht, maar Rosberg houdt zijn teamgenoot gemakkelijk achter zich. De verdedigende actie heeft wel gevolgen voor de mannen erachter: Kimi Räikkönen was Vettel al voorbij gegaan en kan doordat Bottas moet inhouden voor Hamilton ook Bottas voorbij.

Verstappen in de rondte door Hülkenberg
Max Verstappen heeft geen geweldige start, maar het wordt een drama als Nico Hülkenberg voor hem spint. De Force India draait richting Verstappen en die kan nergens heen. De Toro Rosso wordt van de baan getikt en loopt een lekke linker achterband op. Verstappen moet de hele ronde terug naar de pits, krijgt een nieuwe neus en banden en kan door. Gelukkig voor Verstappen zijn Hülkenberg en Ericsson op de baan gestrand en is de safetycar op de baan, zodat Verstappen geen hele ronde achterstand oploopt. Hij rijdt echter nog wel tien tellen achter Stevens als de race hervat wordt. Mogelijk hoeft hij niet meer te stoppen, dat moet zijn wapen worden.

Räikkönen valt weer terug
Kimi Räikkönen rijdt na zijn goede start netjes derde, maar bij de herstart heeft Valtteri Bottas veel meer snelheid in zijn Williams en pakt de Williams-Fin op pure snelheid de derde plaats weer terug. Vettel sluit aan, maar lijkt sneller en gaat ook in de aanval.

daarachter heeft ook Perez zijn plaats behouden. Kvyat heeft goed geprofiteerd van de startmêlee en rijdt zevende, voor Ricciardo, Nasr en Button. Massa is van p15 naar p11 gevorderd.

Rosberg

Rosberg uit de titelrace
Nico Rosberg moest vandaag zijn laatste strohalm grijpen, deed bij de start alles goed, maar heeft problemen met zijn gaspedaal. De Duitser heeft geen controle meer over zijn pedaal en kan zijn auto maar net op de baan houden. De situatie is gevaarlijk en onhoudbaar en dus draait Rosberg de pits in. Het team kan ook niets meer uitrichten en Rosberg moet uitstappen. Als Hamilton deze race wint is het verschil bijna 75 punten – dat is in vier races alleen met een wonder nog in te halen.

Zware crash Grosjean zorgt voor tweede SC
Na 12 ronden mag de safetycar alweer voor de tweede keer vandaag uitrukken. Romain Grosjean verliest in de lange doordraaier bocht 3 de achterkant en spint erg hard zijwaarts de banden in. Grosjean is ongedeerd, maar van de Lotus is niet veel over en er ligt veel rotzooi op de baan.

De tweede safetycar is voor sommige rijders het moment om de tweede stop te maken, maar de vier koplopers blijven buiten. Red Bull split zijn strategieën en houdt Kvyat op de baan, die nu vijfde rijdt, en laat Ricciardo stoppen, die als tiende terugkomt. Verstappen rijdt nu elfde en zit dus weer midden in het pak.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet