Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Button blijft aan bij McLaren, Manor verzekert zich van Mercedes-motoren

 X0W3639

Een stukje verlenging van de status quo en iets nieuws, allebei vanochtend in het Formule 1-nieuws. Bij McLaren blijft alles bij het oude, met de aankondiging dat Jenson Button ook in 2016 voor het geplaagde team racet. Het nietige Manor kan intussen een stap omhoog zetten, nu Mercedes heeft besloten om de motorvoorraad van Lotus om te buigen naar de rodelantaarndrager op de F1-grid.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto: McLaren Honda

De contractverlenging van Button was een kwestie van tijd nadat Ron Dennis tijdens het Japanse GP-weekend had laten weten dat het team de veteraan ten onrechte had laten bungelen. Zelf had de Engelsman ook twijfel laten ontstaan door te melden dat hij niet altijd meer de motivatie kon opbrengen, zeker nu McLaren in de hoek zit waar de klappen vallen. Bij zijn contractverlenging gaf hij toe dat hij even had getwijfeld. Persoonlijke gesprekken met Dennis overtuigden Button ervan om door te gaan.

Aangezien Fernando Alonso een driejarig contract heeft, gaat McLaren volgend jaar dus verder met het veruit meest ervaren rijdersduo van het veld – ondanks de kritiek van Alonso op de huidige situatie bij het team restten hem immers ook geen andere mogelijkheden. Button zit in 2016 feitelijk het tweede jaar van een tweejarig contract uit. Alleen McLaren had contractueel de overeenkomst na één jaar kunnen beëindigen, al had het een dringend verzoek van Button daartoe waarschijnlijk niet in de weg gestaan.

Het aanblijven van Button betekent dat er geen ruimte is voor Kevin Magnussen, noch voor Stoffel Vandoorne. Het kan niet anders of de Belg zal binnenkort wel worden aangekondigd als de nieuwe reservecoureur, waardoor Magnussen het veld moet ruimen. Zat hij in de winter van 2013-'14 nog precies op de juiste plek, nu vallen de kaarten dus verkeerd voor hem. Er is sprake van een kans bij Renault, maar daar wordt eveneens de huidige Lotus-reserve Jolyon Palmer genoemd, terwijl ook de naam van Daniil Kvyat rondgaat.

Manor kan intussen een flinke sprong vooruit maken doordat het een nieuwe auto kan ontwerpen rondom de beste krachtbron van het veld. De Britten maakten vanochtend bekend dat het in 2016 verdergaat met Mercedes. Daardoor heeft het bescheiden team in ieder geval uitzicht op een strijd met bijvoorbeeld Sauber en waarschijnlijk ook Haas, in plaats van vele seconden achter de rest van het veld aan te hobbelen.

Manor neemt feitelijk de motorendeal van Lotus over, dat in Renault-handen uiteraard van de Renault-motor gebruik gaat maken. Het contract sluit definitief de mogelijkheid af dat een van de Red Bull-teams na goddelijke interventie alsnog een Mercedes-deal zou kunnen krijgen.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet