Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

GP2 Series: Nieuwkomer René Binder op Monza twee keer in de punten voor MP Motorsport

MON GP FRI-6858

René Binder beleefde een succesvol eerste weekend met MP Motorsport tijdens de GP2-races op Monza: de Oostenrijker eindigde twee keer in de punten op Italiaanse circuit. In de eerste race finishte hij als tiende. In de tweede race verbeterde hij zich nog eens door als achtste te eindigen.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: Dutch Photo Agency

Na op het laatste moment tot een akkoord te zijn gekomen met het Nederlandse team om het stuur over te nemen van de tijdelijk uitgeschakelde Daniël de Jong, leverde de 23-jarige coureur twee uitstekende prestaties af. Daarbij had hij zelfs zijn beste GP2-resultaat tot nu toe te scoren, omdat hij even uitzicht had op de vijfde plaats.

MON GP FRI-5615

In de tweede auto van MP had GP2-debutant Meindert van Buuren minder geluk. Een ongeluk in het begin van de wedstrijd van zaterdag schakelde hem ook uit voor de tweede race op zondag. Het chassis was te beschadigd geraakt.

"René heeft 't het hele weekend erg goed gedaan", aldus teammanager Sander Dorsman. "Zijn tempo was uitstekend en hij racete prima. Om op zowel zaterdag als zondag punten te scoren, was echt uitstekend. In de tweede race had hij zesde kunnen eindigen, met zelfs even een kans op de vijfde plaats, maar een achtste plaats was alsnog een mooi resultaat om zijn eerste weekend met ons af te sluiten."

MON GP SR-6089

"Voor Meindert was het een grote leercurve. Het is moeilijk om je aan de GP2-auto aan te passen, maar hij boekte snelle vorderingen in de vrije training en de kwalificatie. Het ongeluk was echt pech, maar gelukkig stapte hij ongedeerd uit en dat is het belangrijkste."

Binder startte de 15e wedstrijd van het seizoen vanaf de 18e startplaats terwijl Van Buuren, die zich als 25e had gekwalificeerd, vanuit de pitstraat vertrok. Helaas kwam de race voor de Nederlander ten einde in de vierde ronde, toen hij bij het uitkomen van Ascari van de baan raakte en hard in de vangrail terechtkwam.

MON GP SR-8325

Zijn Oostenrijkse teamgenoot Binder was intussen teruggeduwd naar de 22e plaats, maar na de safetycarperiode voor het wegslepen van de auto van Van Buuren, begon hij vorderingen te maken.

Omdat diverse coureurs kozen voor een vroege bandenwissel, boekte Binder snel progressie: in de 13e ronde reed hij als vierde, op slechts 2,5 seconde van de top-drie. Hij lag tweede toen hij in de 22e ronde zijn late pitstop maakte.

Na snel werk van het team kwam hij op de tiende plaats terug. Voorzien van vers rubber begon hij meteen op de groep voor hem in te lopen. Hij zette de coureur op de negende plaats onder druk, maar kon geen weg aan hem voorbij vinden. Zo beëindigde hij de race als tiende, met een welverdiend punt.

MON GP SR-9944

Van Buurens auto kon helaas niet aan de tweede race op zondag beginnen, dus Binder was de enige auto die voor MP van start ging. Vanaf de tiende plaats maakte hij een geweldige start. Hij lag zevende bij het ingaan van de eerste chicane en maakte daarna nog een plaats goed.

Na een korte safetycarperiode behield Binder zijn positie, waarna hij druk begon uit te oefenen op Sergio Canamasas, die op zijn beurt kort achter Richie Stanaway op de vierde plaats reed. Binders racetempo lag op dat moment op slechts 0,4 seconden van Arthur Pic, de leider in de wedstrijd. Binder bleef kleven aan de versnellingsbak van Canamasas, maar het lukte hem niet de Spanjaard te passeren.

MON GP SR-6488

Met nog drie ronden te gaan zat hij nog maar drie tienden achter Canamasas, maar op dat moment gooide de oprukkende Sergey Sirotkin roet in het eten. Binder viel daardoor juist terug naar de zevende plaats. In de laatste ronde ging ook Raffaele Marciello nog aan hem voorbij. Desondanks was ook de achtste plaats een sterk resultaat.

Er is nu een pauze van vijf weken op de GP2-kalender. De 17e en 18e wedstrijd van het seizoen vinden op 10-11 oktober plaats op het circuit van Sochi in Rusland.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet