Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Hamilton behoudt overwinning ondanks onjuiste bandenspanning

Hamilton


[Update:] De FIA en de wedstrijdleiding hebben besloten Lewis Hamilton niet te bestraffen voor de onjuiste bandenspanning. De Brit startte met een linkerachterband die 0.3 psi te weinig druk had, Rosberg had zelfs 1.1 psi te weinig. Dat is een overtreding van het technisch reglement en praktisch de hele paddock verwachtte dat een diskwalificatie zou volgen. De beslissing viel echter in het voordeel van Mercedes: ze worden niet bestraft omdat de FIA gelooft dat de banden de goede spanning hadden toen ze op de auto gingen. En dus behoudt Hamilton zijn oppermachtige zege en staat hij nu 53 punten voor op Rosberg. [/update]

Lewis Hamilton heeft met speels gemak de Grand Prix van Italië op zijn naam geschreven. De wereldkampioen werd bij de start niet aangevallen omdat nummer 2 Kimi Räikkönen stil bleef staan en ging er daarna als een haas vandoor. Vettel volgde op gepaste afstand, Rosberg leek de derde plaats te grijpen. De slotfase leverde echter een verrassend staartje: Hamilton moest om onduidelijke reden zijn gat van 22 seconden uitbreiden, Rosbergs motor begaf het twee ronden voor het eind, waardoor Hamilton nu 53 punten voorsprong heeft. Max Verstappen streed buiten de top tien een paar leuke gevechten uit, maar zoals hij al had voorspeld zaten punten er nimmer in.

Tekst: Daan Jeuken. Foto's: teams

Raikkonen blijft staan
Kimi Räikkönen had gisteren eindelijk weer eens een goede kwalificatie, maar die voorspoed is snel verdwenen. De Fin komt niet weg van zijn mooie tweede startplaats en ziet meteen alle kansen vervliegen. Gelukkig rijdt er niemand tegen de Ferrari aan.

Vanaf de derde plaats kan Vettel niets uitrichten bij Hamilton, die eenvoudig de leiding behoudt. Nico Rosberg moet direct uitwijken voor Räikkönen en verliest hierdoor plaatsen aan beide Williamsen. Perez gaat de Duitser ook voorbij, maar Rosberg pakt die plaats weer snel terug.

Max Verstappen blijft in de openingsronde uit de problemen, hij komt daarna binnen om de drivethroughpenalty die hij kreeg vanwege het losvliegen van zijn bodywork gisteren in te lossen.

Raikkonen

Opmars Räikkönen
Nu Kimi Räikkönen ook onderweg is, heeft hij een lekker tempo te pakken. De Fin gaat de ene na de andere middenvelder voorbij en is na een paar rondjes alweer terug in de toptien.

Rosberg zit vast
Nico Rosberg komt op de vijfde plaats niet verder. Hij zit niet ver achter Bottas, maar wel te ver om niet in de aanval te kunnen. Het betekent dat de Mercedes continu in de vieze lucht rijdt en dat vindt 'ie niet leuk. De remmen worden heter en heter, Rosberg moet iets en gaat dan toch een beetje half in de aanval. Bottas maakt zijn Williams echter erg breed – Rosberg zal een verrassende move moeten doen om de Fin voorbij te kunnen.
Verstappen rijdt volwassen
Max Verstappen is lekker onderweg en weet in het achterveld aardig wat mensen in te halen. In gevecht met Jenson Button, voor plaats 12, laat Verstappen zien heel volwassen te kunnen vechten; de twee gaan samen door de chicane en geven elkaar net genoeg ruimte, waarna de Toro Rosso als winnaar uit de strijd komt.

Massa
Rosberg wint het in de pits
Na 18 ronden komt Nico Rosberg als eerste de pits in voor nieuwe banden. De undercut moet hem in ieder geval voor Bottas brengen. Williams reageert en brengt Felipe Massa binnen. Die lag een paar seconden voor Rosberg, maar in die ene ronde heeft Rosberg dat goedgemaakt. Massa komt, triviaal voor Rosberg, achter de Mercedes naar buiten. Het betekent dus dat Rosberg twee plaatsen heeft gewonnen en virtueel derde ligt.

Bottas komt een paar ronden later en komt geheel volgens verwachting redelijk ver achter Rosberg en Massa terug de baan op.

Hamilton op rozen
Er staat vandaag absoluut geen maat op Lewis Hamilton. Hij is na 25 ronden 15 seconden los van Vettel en is op zijn oude zachte banden nog steeds de snelste man op de baan – nog sneller dan Rosberg op nieuwe harde banden.

Vettel heeft ook een ruime voorsprong en kan met een gerust hart zijn stop maken zonder zijn tweede plaats kwijt te raken. Hamilton komt als daarna, zijn stop is net zo probleemloos als al zijn hele race.

Räikkönen tiende
Kimi Räikkönen komt als allerlaatste binnen en doet dat overdreven langzaam. Hij reed vierde en komt als tiende weer de baan op. Met de nieuwste banden van iedereen moet hij echter weer op kunnen rukken.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet