Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

GP2: Rossi verslaat Vandoorne in hoofdrace op Monza, Van Buuren crasht vroeg uit de race

 SBL1066

Alexander Rossi heeft de gedoodverfde GP2-kampioen Stoffel Vandoorne in een rechtstreeks duel op Monza verslagen. De Amerikaan boekte daarmee zijn tweede overwinning op rij. De twee hadden in de GP2-hoofdrace wel het geluk dat poleman Pierre Gasly pech had met een los wiel, terwijl diens DAMS-teamgenoot Alex Lynn met een domme actie Sergey Sirotkin uitschakelde, terwijl beiden vóór Vandoorne en Rossi reden. Mitch Evans schitterde door vanaf de 23e startplaats naar de laatste podiumpositie te sturen. Voor Meindert van Buuren Jr was de race gauw afgelopen: hij crashte in de vierde ronde uit de race. Diens teamgenoot René Binder haalde daarentegen een punt binnen voor het Nederlandse MP Motorsport.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

Op het zonovergoten Monza presenteerden de GP2-coureurs de toeschouwers weer eens op een uiterst vermakelijke GP2-hoofdrace. De kijkers kwamen ogen tekort, zo veel actie was er op én naast de baan te volgen.

 G7C0132

In eerste instantie leek Pierre Gasly de man die zijn belofte aan Daniël de Jong ging waarmaken: van pole was de Fransman rap weg, om meteen een gat van 2,6 seconden te slaan op zijn teamgenoot Lynn, die na duels met Vandoorne in de Roggia-chicane en de tweede Lesmo de tweede plaats in de wedstrijd voor zich opeiste. Vandoorne raakte daarna nog een plaats kwijt, nadat Sirotkin hem aan het eind van het rechte stuk passeerde.

Achter hen volgde Alex Rossi al. De Amerikaan had zich weer matig gekwalificeerd, maar een goede start en nog eens een inhaalactie op Arthur Pic brachten de coureur van Racing Engineering naar de vijfde plaats. Na Rossi en Pic volgden Visoiu (ook goed gestart), Matsushita en Stanaway. Mitch Evans, wiens kwalificatietijden waren geschrapt en die daarom vanaf de 23e plaats moest vertrekken, lag na twee ronden al 17e.

 SBL0301

In de derde ronde zagen we Meindert van Buuren – uit de pits gestart na een grid penalty – bij de tweede Lesmo al wijd gaan, maar een ronde later was het echt hommeles: in Ascari ging de kersverse MP-coureur er hard af. Geen voorspoedig begin van zijn GP2-carrière. De crash bracht de safety car naar buiten, maar na twee ronden kon er alweer worden geracet.

Vandoorne – net als de meeste koplopers op de options gestart – wachtte het maar één rondje af en dook toen vanaf de vierde plaats de pits in voor verse banden. De gedachte was duidelijk: vrij baan achter het complete veld en profiteren van zijn eigen vermogen om banden tot aan het eind van de wedstrijd goed te houden. Gasly, Lynn en Sirotkin counterden niet meteen: de Red Bull-junior kwam in de negende ronde naar binnen, Lynn en Sirotkin volgden een ronde later, net als Rossi.

 G7C0114

Maar een gesmeerde pitstop was het allerminst voor de leider in de wedstrijd. DAMS had één wielmoer niet goed aangedraaid, een fout die de arme Gasly al vóór de eerste chicane in de gaten had. Weg kans op de overwinning, in een weekend dat tot dan toe op rozen liep voor de Fransman. Ook bij Alex Lynn leek DAMS te blunderen, maar dat ging nét goed. Het kostte wel een plek aan Sirotkin. In diens outlap ging Vandoorne ook nog eens aan de Brit voorbij.

Op warmere banden passeerde de Belg vervolgens ook nog Sirotkin, maar toen was het beste eraf bij Vandoorne. Een ronde later kwam de Rus terug, om de virtuele leiding in de wedstrijd te pakken, waarna Lynn weer een rondje verder ook zijn kans zag. Lynn remde Vandoorne inderdaad uit bij het ingaan van de eerste chicane, maar daarbij schoot Lynn veel te ver door: bij het ingaan van de chicane torpedeerde hij Sirotkin vol in de flank. Het was een kolossale fout van Lynn, die ongetwijfeld nog een grid penalty voor morgen meekrijgt.

 SBL2707

Vooraan waren zeven auto's nog niet gestopt: Stanaway, Markelov, Nato, Binder, Canamasas, Negrão en Niederhauser waren juist op de primes begonnen en zouden nog tot de 20e ronde doorrijden. Daarachter waren Vandoorne en Rossi overgebleven van het oorspronkelijke leidende kwintet en die vochten het meteen uit. Op gepaste afstand volgden Pic, Visiou en de onwaarschijnlijke Evans, die al vijfde lag van de auto's die hun pitstop al achter de rug hadden.

Diverse ronden wist Vandoorne Rossi van zich af te houden, zelfs met het DRS-voordeel van de Amerikaan, maar in de 23e ronde was het toch zover: aan het eind van het rechte stuk zette Rossi zijn auto naast die van de McLaren-junior, die de binnenkant niet verdedigde. Daarna reed Rossi onbedreigd naar de zege.

 SBL0791

Nadat de laatste coureurs hun pitstop hadden gemaakt, lag Pic derde, gevolgd door Nato, Evans (alweer een paar auto's gepasseerd), Stanaway, Visiou, King, Markelov en Binder, die voor MP Motorsport een prima race reed vanuit het achterveld en een punt wist veilig te stellen. Evans' rivalen raceten echter met één hand op de rug: het linkervoorwiel van Pic stootte geweldige hoeveelheden remstof uit, terwijl Nato een tijdstraf van 5 seconden kreeg voor te snel rijden in de pitstraat.

Pic viel uiteindelijk terug naar de zevende plaats, al was het een wonder dat hij met een bijna ploffende remschijf nog zo lang in de kop meedeed. Nato pakte daardoor de derde plaats 'op de weg', maar door zijn tijdstraf werd het een zesde plaats. Zo bereikte Evans na een puike race het podium. Jordan King pakte intussen de cruciale achtste plaats, die hem de pole in de sprintrace van morgen bezorgt.

 G7C0216

De overwinning van Rossi maakte voor de stand in het kampioenschap niet veel meer uit. Vandoorne heeft de titel immers al zo goed op zak. Toch zal de zege hem goed smaken: oprukken vanaf de achtste plaats en de aanstaande kampioen in een rechtstreeks duel verslaan, zonder tegen de bandenproblemen aan te lopen waarvoor hij dit seizoen zo veel kritiek heeft gekregen. Je kunt slechtere dagen meemaken. Neem de thuisfavoriet Raffaele Marciello: de Ferrari-junior was vandaag in geen velden of wegen te bekennen.

UPDATE: zoals verwacht is Alex Lynn bestraft voor de manier waarop hij Sergey Sirotkin (en zichzelf) uit de wedstrijd reed. De Brit had morgen als 21e moeten starten, maar wordt vijf plaatsen teruggezet op de startopstelling. Die plaatsen zijn er niet, omdat Meindert van Buuren morgen niet van start gaat. Daarom moet Lynn uit de pitstraat starten. Van Buuren kan morgen niet rijden omdat de monocoque op de plaats van de voorwielophanging beschadigd is geraakt.

GP2, Monza, race 1, 5 september 2015

1. Alexander Rossi - Racing Engineering - 30 ronden, 49'32"084
2. Stoffel Vandoorne - ART - 1"275
3. Mitch Evans - Russian Time - 15"094
4. Richie Stanaway - Status - 17"784
5. Artem Markelov - Russian Time - 18"198
6. Norman Nato - Arden - 18"382
7. Arthur Pic - Campos - 18"842
8. Jordan King - Racing Engineering - 19"682
9. Robert Visoiu - Rapax - 22"083
10. René Binder - MP - 22"556
11. Sergio Canamasas - Lazarus - 30"868
12. Julian Leal - Carlin - 32"871
13. Rio Haryanto - Campos - 36"041
14. André Negrão - Arden - 36"166
15. Raffaele Marciello - Trident - 37"170
16. Simon Trummer - Hilmer - 37"641
17. Patric Niederhauser - Lazarus - 45"741
18. Johnny Cecotto - Trident - 46"250
19. Jann Mardenborough - Carlin - 48"908

Uitgevallen
13e ronde - Sergey Sirotkin
13e ronde - Alex Lynn
12e ronde - Pierre Gasly
12e ronde - Marlon Stockinger
11e ronde - Nobuharu Matsushita
3e ronde - Meindert van Buuren
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet