Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Elfde pole Hamilton, Rosberg vierde, Verstappen laatste in Monza

Hamilton

Lewis Hamilton heeft op Monza onbedreigd zijn elfde pole van het jaar gegrepen. Nico Rosberg kreeg vlak voor de kwalificatie een andere (oude) motor en kon in zijn niet-optimale auto al helemaal geen vuist maken tegen de polekoning van dit jaar. Rosberg kon niet alleen zijn teamgenoot niet baas, hij moest ook de Ferrari's voor zich dulden. Voor het oog van de tifosi had Kimi Räikkönen eindelijk weer eens een vlekkeloze kwalificatie; hij start morgen naast Hamilton, Vettel start als derde. Verder werd de kwalificatie gedomineerd door gridstraffen: maar liefst zes rijders wisten al dat ze morgen naar de achterkant van de grid worden teruggezet. Verstappen was er daar één van: hij noteerde geen tijd, maar wist toch de aandacht op zich gericht toen in zijn ene rondje zijn complete motorkap eraf vloog.

Tekst: Daan Jeuken. Foto: Mercedes

Gridstraffen
De kwalificatie begint in de wetenschap dat de achterste drie startrijen al vergeven zijn. De McLarens, Red Bulls en Toro Rosso's hebben namelijk allemaal voldoende gridstraffen gekregen om morgen achteraan te mogen staan.

Verstappen verliest motorkap
Er valt voor Max Verstappen dus niets te halen vandaag en hij komt pas in de laatste minuut naar buiten – te laat om een tijd te zetten. Dat gaat echter helemaal niet lukken als halverwege zijn ronde zijn complete motorkap eraf vliegt. Met een open ruggetje sukkelt Verstappen terug naar de pits.

Verder is er weinig spannends in Q1. De Manors zijn laatste, de McLarens voorlaatste.

Nog twee plaatsen
In Q2 zitten nog drie mannen die daar niet willen zitten: Kvyat, Ricciardo en Sainz. Er is hen niets aan gebaad de banden nog meer op te rijden, dus zij blijven lekker in de pits staan. Daarmee zijn er nog twee uitvalplaatsen te vergeven. Nasr en Grosjean staan op die plekken als de vlag valt. Nasr verbetert zijn tijd niet, Grosjean doet dat wel en hij duwt Ericsson onder de streep. Die verbetert zijn tijd ook en duwt Maldonado naar p11. De Venozolaan verbetert zijn tijd ook, maar niet genoeg en hij eindigt elfde.

Kvyat en Sainz rijden in de slotfase vreemd genoeg toch nog een tijd, maar ze halen allebei Q3 niet.

Rosberg moet vrezen
Nico Rosberg kreeg vlak voor de kwalificatie nog een nieuwe motor en dus is zijn auto niet optimaal. Hamilton hoeft waarschijnlijk niet te vrezen voor de pole; Rosberg moet eerder vrezen voor de Ferrari's, die Q2 nog voor de kersverse vader eindigden. De eerste stint, die dit jaar al vaak bepalend is geweest, bewijst dit: Hamilton grijpt met drie tienden voorsprong de voorlopige pole, tussen hem en Rosberg staan Vettel, Räikkönen en Massa.

Vettel zet als eerste zijn beslissende tijd. Die is langzamer dan zijn eerste poging, dus de Duitser blijft tweede. Teamgenoot Räikkönen komt er vlak achteraan en gaat sneller dan zijn teamgenoot. Bottas verbetert zijn tijd niet en blijft zesde.

Rosberg komt daarna en hij verbetert zijn wel, zij het slechts een klein beetje. Dat brengt hem niet voor de Ferrari's, maar wel voor Massa en dus op de tweede startrij. Hamilton komt als laatste, heeft de pole al te pakken en rijdt praktisch dezelfde tijd als eerder. Het is alweer de elfde pole van het jaar voor de Brit.

Achter de Williamsen eindigen Perez, Grosjean, Hülkenberg (die met een stilgevallen auto geen laatste stint meer kon rijden) en Ericsson, die misschien nog een straf krijgt voor het hinderen van Hülkenberg in Q1.

Uitslag kwalificatie Italië
1. Lewis Hamilton, 1:23.397
2. Kimi Räikkönen, op 0.234
3. Sebastian Vettel, op 0.288
4. Nico Rosberg, op 0.306
5. Felipe Massa, op 0.543
6. Valtteri Bottas, op 0.730
7. Sergio Perez, op 1.229
8. Romain Grosjean, op 1.657
9. Nico Hülkenberg, op 1.920
10. Marcus Ericsson, op 2.817

11. Pastor Maldonado, 1:24.525
12. Felipe Nasr, 1:24.898
13. Carlos Sainz, 1:25.618
14. Daniil Kvyat, 1:25.796
15. Daniel Ricciardo, geen tijd

16. Jenson Button, 1:26.058
17. Fernando Alonso, 1:26.154
18. Will Stevens, 1:27.731
19. Roberto Merhi, 1:27.912
20. Max Verstappen, geen tijd
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet