Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Topskiër Marcel Hirscher doet het ook op vier wielen goed

150810 TT Cup Hirscher RdB
Hirscher verklaart uw redacteur de geheimen van het TT Cup-stuurwiel

Onlangs vond het derde evenement van de Audi Sport TT Cup plaats op de Red Bull Ring. Naast de reguliere deelnemers had de organisatie van Audi Sport drie alpineskiërs uitgenodigd om als gastrijders in actie te komen: de Duitser Felix Neureuther, de Oostenrijker Marcel Hirscher en de Noor Aksel Lund Svindål. Skiërs die na hun actieve loopbaan overstappen naar de autosport, zijn er legio: Franz Klammer, Hans Knauss, Patrick Ortlieb, Luc Alphand, Jean-Claude Killy zijn slechts enkele voorbeelden. Voor de drie gastrijders in de TT Cup was het optreden op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg 'just for fun', al wilden ze natuurlijk wel goed voor de dag komen. AUTOSPORT.NL was ter plekke en volgde speciaal Marcel Hirscher, vooral omdat die met zijn Nederlandse moeder natuurlijk ook een link met ons land heeft. En niet in de laatste plaats omdat uw verslaggever in de winter ook in het alpineskiën actief is, en ook daar de prestaties van Hirscher volgt.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: Audi/Malte Christians

150810 TT Cup Hirscher actie1 Marcel Hirscher in actie met de Audi TT: hoogteverschillen heb je soms ook op racecircuits

"Via Audi en de Oostenrijkse skifederatie kwam de vraag of wij belangstelling hadden om hier dit weekeinde als gastrijders deel te nemen", vertelt Hirscher over het ontstaan van het project. "Ik ben altijd al zeer in gemotoriseerde sporten geïnteresseerd: motocross is een belangrijk onderdeel van mijn conditietraining in de zomer, en voor de rest volg ik ook de autosport. Formule 1 niet zo erg meer, want daar vind ik eerlijk gezegd niet zoveel meer aan, maar wel MotoGP. Dat vind ik echt supergaaf, kippenvel! In Le Mans was ik ook al een keer. Dat was heel erg cool! Dat was voor mij de eerste keer dat ik zelf bij een autorace was. We hebben daar een prachtige party beleefd, en op de achtergrond reden de auto's. Overdag, in de nacht: heel bijzonder."

150810 TT Cup Hirscher grid
Niet in een starthutje in de sneeuw, maar op de grid voor een autorace

40 minuten test als voorbereiding
Ter voorbereiding op het weekeinde op de Red Bull Ring testte Hirscher naar eigen zeggen een minuut of veertig op de testbaan van Audi Sport bij het hoofdkwartier in Neuburg, in de buurt van Ingolstadt. "Het was niet veel, maar beter dan niks. Ik kan nog niet zeggen dat ik me thuisvoel in de auto, maar ik weet in ieder geval waar de startknop zit en hoe je de motor weer afzet, en vooral de knop voor de 'push to pass'-functie", aldus de skiër voorafgaand aan zijn eerste optreden. Over zijn verwachtingen zei Hirscher: "Het wordt ongetwijfeld fysiek zeer intensief, erg warm, en heel heftig, wanneer we met 24 rijders tegelijkertijd van start gaan. Alleen rijden is één ding, maar samen met al die anderen op de baan een race rijden, dat wordt wel iets bijzonders."

150810 TT Cup Hirscher Autogrammstunde
Uiteraard stond Hirscher in het middelpunt van de belangstelling bij de fans

Vorig jaar reed Hirscher op de Red Bull Ring al een keer met KTM X-Bow's, samen met een aantal andere skiërs. De opnamen van die sessie zijn te zien in de prachtige film 'Streif – a hell of a ride', over de legendarische Hahnenkammrennen in Kitzbühel, die afgelopen december in première ging en waarvan de DVD binnen afzienbare tijd op de markt komt. "Toen reden we met een paar man tegelijk, en eigenlijk zou ik nu ook liever alleen op het circuit rijden, dan met het hele veld. Wel met tijdwaarneming natuurlijk, het moet wel ergens over gaan", zegt Hirscher eerlijk. "Maar goed, we rijden zonder druk, niemand van ons hoeft iets te bewijzen, dus dat maakt het wel leuk."

150810 TT Cup Hirscher actie2
In de eerste race eindigde Hirscher als 22e en was daarmee de beste skiër

"Gratis sauna"
In de eerste race eindigde Hirscher als beste van de skiërs op de 22e plaats. "Behoorlijk warm", zegt Hirscher op de vraag hoe zijn race was. "Dat is voor ons redelijk ongebruikelijk. Ik heb een paar keer het zweet uit mijn ogen moeten wrijven. Ik hoef nu niet meer naar de sauna, dat geld kan ik in mijn zak houden! Maar zonder gekheid: volgens mij hebben we het redelijk gedaan. Natuurlijk kon niemand wonderen van ons verwachten, maar we zijn in ieder geval niet op een ronde gezet, wat mooi is, en we hebben alledrie de eindstreep bereikt. We hebben plezier gehad en ik geloof dat het voor de fans ook leuk was om ons eens op een andere manier in actie te zien. Ons leerproces verliep met kwantumsprongen. In een paar dagen hebben we ons ontwikkeld van prutsers tot would-be coureurs, dat ging erg snel."

150810 TT Cup Hirscher fanfoto
Fans wilden maar wat graag met de viervoudig wereldbekerwinnaar op de foto

"Het was wel lastig om in de tweede helft van de race nog geconcentreerd te blijven", vervolgt de skiër. "Na een rondje of tien merkte ik dat mijn hoofd en mijn ogen moe werden, dat de concentratie wat dreigde te verslappen. In een skiwedstrijd is alles na één minuut en dertig seconden voorbij, en bij Aksel in de afdaling misschien twee minuten, maar zo'n race duurt een stuk langer. Anderzijds heb je wel de tijd om fouten weer te kunnen herstellen. Als je bij een skiwedstrijd een fout maakt, dan ben je weg, en hier kun je in een race soms weer tijd inhalen. En je verliest het gevoel voor snelheid. Op een bepaald moment heb je niet meer het idee dat je hard gaat, maar dan blijk je toch heel hard te rijden. Daar wen je dus snel aan."

150810 TT Cup Hirscher Interview
Ook de media lieten zich niet onbetuigd

Audi-ambassadeur
In Oostenrijk is Hirscher ambassadeur voor Audi. Wat betekent het merk voor hem? "Oh, dat gaat al terug tot de tijd toen ik nog kind was: beelden van de rally-quattro's op televisie. Mijn vader keek daar naar, van die rallyfilms. Walter Röhrl met een quattro S1, Pikes Peak... Wagenbeheersing in zijn optimale vorm. En dan hoor ik nu als ambassadeur ook een klein beetje bij het merk." Op het moment staan er een Audi RS 6 en een Audi R 8 in Hirschers garage. "De R 8 is een cabrio, maar ik ben meer coupéfan", zegt hij zelf.

150810 TT Cup Hirscher groep
Naast Hirscher (links) kwamen ook skiërs Felix Neureuther (midden) en Aksel Lund Svindål aan de start

Zoals bekend bleef de actie in de tweede race beperkt tot vier ronden achter de safety car, plus een ronde in de regen. "Jammer, maar onder die omstandigheden ging het echt niet. Dat de race werd gestaakt, was zeker de juiste beslissing, nog afgezien van de massacrash, waar gelukkig iedereen zonder verwondingen uitgekomen is", aldus Hirscher. Heeft dat zijn enthousiasme voor de autosport enigszins getemperd? "Nee, totaal niet. Het hele weekeinde was voor mij een prachtige ervaring! Als ik de kans krijg, doe ik het zeker weer!" Voorlopig staat voor Hirscher zijn skicarrière uiteraard nog in het middelpunt. "Maar als ik geen skiër meer ben, dan zou het best kunnen dat ik inderdaad een keer een paar maanden investeer om te kijken of autosport wat voor me is. Het moet wel zin hebben: alleen meedoen om het meedoen, om erbij te zijn, is zonde van mijn tijd."

150810 TT Cup Hirscher Autogramme
Het hele weekeinde door handtekeningen zetten...
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet