Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Hezemans ongedeerd na massacrash Audi TT Sport Cup, overwinningen Kisiel en Van de Poele

150803 TT Cup Hezemans
Loris Hezemans in actie op de Red Bull Ring

De Pool Jan Kisiel en de Belg Alexis van de Poele waren de beide racewinnaars tijdens het derde weekeinde van de Audi Sport TT Cup op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg. Ondanks de handicap van gebruikte banden werd onze landgenoot Loris Hezemans in de eerste race vijfde en vanwege de deelname van Rahel Frey als gastrijdster scoorde hij zelfs punten voor de vierde plaats. In de tweede race, die verreden werd bij zware regenval, raakte Hezemans betrokken bij een massacarambolage, die tot het staken van de wedstrijd leidde. Hij kon ongedeerd uitstappen en werd nog als negende geklasseerd. Halverwege het seizoen bezet Hezemans, die op 20 september start in de TCR-races in Singapore, de zevende plaats in de tussenstand. Veel aandacht ging er in Spielberg uit naar de drie alpineskiërs Marcel Hirscher, Felix Neureuther en Aksel Lund Svindål, die als gastrijders aan de start kwamen. Daarop komen we later deze week via AUTOSPORT.NL nog terug.

Tekst: René de Boer (vanuit Spielberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Audi

Nicolaj Møller Madsen startte in de eerste race vanaf de pole-position, maar kwam niet optimaal weg, zodat hij al snel de Pool Jan Kisiel voor zich moest dulden. Die reed een prima wedstrijd en stelde zijn eerste overwinning in de serie veilig. Achter hem werd flink gestreden om de tweede plaats, waarbij de Duitser Dennis Marschall uiteindelijk aan het langste eind trok. Møller Madsen eindigde als derde en stond daarmee voor de vijfde keer in evenzovele races op het podium. Achter gastrijdster Rahel Frey eindigde Loris Hezemans op de vijfde plaats. "Ik moest met gebruikte voorbanden rijden, want na de kwalificatie bleek dat er een defect aan de linker voorband was. Dat zorgde voor enorm veel onderstuur, met name in de twee linkerbochten op het circuit. Alleen daar al verloor ik per ronde een halve seconde. Zo was de vijfde plaats het maximaal haalbare, daarmee was ik gezien de omstandigheden ook zeker tevreden", aldus Hezemans. Van de drie alpineskiërs was Marcel Hirscher de beste: de Oostenrijker met Nederlandse wortels eindigde als 22e. Aanvankelijk reed Felix Neureuther voor hem, maar die startte iets te enthousiast en ging in de rondte, waarna hij uiteindelijk genoegen moest nemen met de 23e plaats. Aksel Lund Svindål werd 24e.

150803 TT CUP Kisiel R1 Jan Kisiel won de eerste race

Uitslag:
1. Jan Kisiel (Pol), 15 r. in 25:13,246 (gem. 154,373 km/u)
2. Dennis Marschall (Dui), op 1,953
3. Nicolaj Møller Madsen (Den), op 8,856
4. Rahel Frey (Zwi), op 11,281
5. Loris Hezemans (Ned), op 13,819
6. Christoph Hofbauer (Dui), op 14,044
7. Dominik Peitz (Dui), op 18,227
8. Gosia Rdest (Pol), op 19,582

150803 TT Cup StartR2 Slechte omstandigheden voor de tweede race

In de tweede race startte Alexis van de Poele voor het eerst in dit seizoen vanaf de pole-position. Vanwege zware regenval werd de race gestart achter de safety-car. Toen het eenmaal 'groen' geworden was, ging het gelijk mis: op het bergop-gedeelte tussen de Castrol Edge-bocht en de Remusbocht kwam het in het middenveld tot een massacarambolage, waarbij zes rijders betrokken waren. Een van hen was Loris Hezemans, wiens auto geraakt werd, over de baan tolde en aan de andere kant van de baan tot stilstand kwam. Dat had al voor genoeg schade gezorgd, maar toen kwam ook nog de Zwitser Levin Amweg eraan en reed met flinke snelheid in de rechter zijkant van Hezemans' auto. Die laatste vatte daarop vlam, maar gelukkig konden alle betrokkenen ongedeerd uitstappen. Amweg, Hezemans en Lindholm werden nog naar het medical centre voor nader onderzoek gebracht, maar bleken geen gevolgen aan het incident te hebben overgehouden. Uiteraard werd de race direct gestaakt en niet meer hervat, het klassement werd opgemaakt op basis van de stand bij de doorkomst een ronde eerder. Zo werd Van de Poele de zesde winnaar uit zes races, gevolgd door Dennis Marschall en Jan Kisiel. Rahel Frey was de beste gastrijdster op de vijfde plaats, Hezemans eindigde nog als negende. De skiërs bezetten de laatste plaatsen in het veld: Marcel Hirscher 21e, Felix Neureuther 22e en Aksel Lund Svindål 24e."Eigenlijk had die race niet mogen worden vrijgegeven", vertelde Loris Hezemans naderhand. "Zelfs tijdens de ronden achter de safety-car gleden de auto's vanwege aquaplaning heel erg. Bovendien zagen we bijna niks, want ook de fan voor de ventilatie van de voorruit werkte niet optimaal. Door de zijruiten kon ik ook niks zien. Dat maakte het heel moeilijk: ik had geen idee of ik aan de linker- of de rechterkant van de baan reed en ik wist nauwelijks waar andere auto's zaten. Dat was ook zo bij die botsing: ik remde natuurlijk wel, maar kon niet vol in de remmen, want er zaten misschien ook wel auto's achter me. Toen knalde Amweg in mijn auto. Gelukkig heb ik zelf niks, ik heb alleen op mijn tong gebeten en heb nu een stijve nek, maar dat komt wel weer goed, net als bij de andere rijders. Wel is het een punt van aandacht dat we geen apparatuur voor radiocommunicatie in de auto's hebben. Anders hadden we kunnen waarschuwen dat de condities te slecht waren om te kunnen racen. Hopelijk is dat iets dat veranderd wordt."

Uitslag:
1. Alexis van de Poele (Bel), 4 r. in 10:53,155 (gem. 95,375 km/u)
2. Dennis Marschall (Dui), op 0,264
3. Jan Kisiel (Pol), op 0,558
4. Nicolaj Møller Madsen (Den), op 1,070
5. Rahel Frey (Zwi), op 1,733
6. Kaan Önder (Tur), op 2,315
7. Christoph Hofbauer (Dui), op 3,366
8. Emil Lindholm (Dui), op 4,279
9. Loris Hezemans (Ned), op 4,956

150802 TT Cup Skiers
De skiërs (vlnr Hirscher, Neureuther en Svindål) trokken veel aandacht

Stand na 6 van 12 races:
1. Nicolaj Møller Madsen, 111 punten
2. Jan Kisiel, 99
3. Dennis Marschall, 87,5
4. Christoph Hofbauer, 73,5
5. Joonas Lappalainen, 60,5
6. Levin Amweg, 57
7. Loris Hezemans, 55,5
8. Mikaela Åhlin-Kottulinsky, 52

Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet