Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

RCM Cup: Klinkende overwinning voor Mika Morien in Hongarije

480 podium mika2

Mika Morien heeft tijdens de vierde ronde van de RCM Cup op de Pannoniaring in Hongarije zijn eerste zege in de autosport behaald. Vanaf zijn eerste poleposition ooit reed hij in een sterke race naar een fraaie zege. De prestatie van de 14-jarige Morien is opvallend, want na een straf in de kwalificatie moest hij de eerste race vanaf de 17e positie starten. Door in de eerste race op te klimmen naar de 8e plaats behaalde hij door de reversed grid de pole voor race twee en daarmee legde hij een goede basis voor de zege.

Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

KNAF Academy-pupil Mika Morien is slechts 14 jaar oud en daarmee te jong om in Nederland te mogen racen. Met een speciale licentie en daarin ondersteund door de KNAF is het voor hem echter wel mogelijk deel te nemen in de Hongaarse RCM Cup, waarin geracet wordt in Suzuki Swift-racers. Na vorig jaar al enkele races met succes te hebben gereden in deze klasse was het plan om ook dit jaar enkele races te rijden, maar omdat de prestaties van de jonge Morien boven verwachting zijn heeft hij inmiddels al acht van de 15 races gereden en neemt hij nu de derde posities algemeen en de leiding in het rookie-klassement in. Vandaar dat Morien ook aan het volgende evenement op de Slovakiaring zal deelnemen en hopelijk ook de rest van het seizoen aan de start zal staan.

Tijdens de kwalificatie op een voor hem nog onbekend circuit bleek dat ook in de RCM Cup wordt meegedaan aan de nieuwste trend in de autosport; het bestraffen voor het niet respecteren van de track limits. Voor Mika Morien betekende dit dat zijn twee snelste ronden werden afgenomen en daarmee kwalificeerde hij zich als 17e en één na laatste.

Na de eerste drie ronden wist de zoon van Ronald Morien, die zelf zijn races in de Clio Cup Benelux op Assen oversloeg om Mika te begeleiden, dat zijn snelheid hoger is dan van veel van de rijders voor hem. In een ijzersterke race haalde hij na de start direct vier rijders buitenom in, om vervolgens op te stomen naar de achtste positie. Hoewel hij nog in gevecht raakte om de 7e plek nam Morien genoegen met de 8e plek, wetende dat dit door de reversed grid waarbij de top 8 omgedraaid wordt, goed was voor poleposition in race twee.

Zijn team Zsille Motorsport was euforisch, maar achtte de kans op een zege klein, omdat de zeer ervaren toppers in deze klasse vlak achter hem van start gingen. Maar een podiumplaats zou wellicht een mooie beloning kunnen zijn.

480 mika grid

Gespannen ging de 14-jarige Morien bij zijn eerste poleposition ooit van start. Gelukkig ging dat uitstekend en ging hij met twee wagenlengtes voorsprong de eerste bocht in. Zijn achtervolgers slipstreamden het gaatje echter al snel dicht en Morien verwachtte elk moment een aanval. Gelukkig wist zijn teamgenoot Bálint Hatvani de tweede plaats in te nemen en deze gaf hem enige rugdekking. Terwijl iedereen wachtte op de strijd reed het leidende duo weg van de achtervolgers, om met een voorsprong van zes seconden over de finish te gaan. Mika Morien won de race en zijn teamgenoot werd tweede, tot grote vreugde van Zsille Motorsport en niet in het minst van vader Ronald Morien.

Dankzij dit mooie resultaat nu derde in het algemeen klassement, achter de zeer ervaren Gábor Tim en Daniél Nagy. De volgende races vinden over drie weken plaats op de Slovakiaring en ook daar zal Mika Morien aan de start verschijnen.

480 mika podium

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet