Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Hamilton overtuigend naar pole, Verstappen negende

Hamilton

Lewis Hamilton heeft met een indrukwekkende ronde de poleposition voor de Grand Prix van Hongarije gegrepen. De Brit was een dikke halve seconde sneller dan zijn teamgenoot, die op de tweede plek Vettel, Ricciardo en Räikkönen achter zich hield. Max Verstappen haalde Q3, in tegenstelling tot zijn teamgenoot, en start morgen als negende.

Tekst: Daan Jeuken

Button mist ERS
De eerste kwalificatiesessie kent geen verrassingen: behalve de Manors, staan ook de Saubers onder de streep als de vlag valt. Nasr en Ericsson rijden zich er niet uit, waardoor er nog één uitvalplaats te verdelen is. Jenson Button staat onder die streep, hij verbetert zijn tijd wel, maar komt net te kort om Carlos Sainz onder de streep te duwen. De Spanjaard komt met de schrik vrij, Button baalt; zijn ERS weigerde in de vliegende ronde en dat beetje vermogen heeft hem de kost gekocht.

Alonso duwt zijn eigen auto
Als de tweede sessie halverwege is, strand Fernando Alonso vlak voor de pitsingang. Alonso stapt uit en begint zijn eigen auto de heuvel op, de pits in te duwen. De sessie wordt met een rode vlag afgevlagd, zodat de marshalls Alonso kunnen assisteren. De McLaren wordt teruggeduwd naar zijn garage, de sessie kan, met nog dik zes minuten op de klok, worden hervat. De zware inspanning (bij 32 ºC) heeft Alonso overigens niet geholpen; McLaren krijgt zijn auto niet op tijd aan de praat.

Verstappen in de gevarenzone
Max Verstappen is tot dusver in de kwalificatie sneller dan zijn teamgenoot. Verstappen staat op de tiende plaats vlak boven de streep, Sainz staat daar precies onder. Verstappen komt precies voor het vallen van de vlag over start/finish en hij rijdt de negende tijd. Daarbij staat hij boven Hülkenberg, die in de pits staat.

De mannen onder Verstappen komen dan nog. Grosjean verbetert zijn tijd, pakt p10, maar blijft net onder Verstappen. Sainz verbetert zijn tijd ook, maar komt niet verder dan p12. Maldonado komt niet verder dan p13, maar wordt nog een plaats teruggeduwd door Perez. Het betekent dat Verstappen door mag naar Q3, zijn teamgenoot niet.

Vindt Rosberg iets?
Tot dusver heeft Hamilton een overduidelijke voorsprong op zijn teamgenoot. Zo rustig als Hamilton zijn Mercedes door de bochten leidt, zo druk heeft Rosberg het achter het stuur. Als er in Q3 niets verandert, zal Hamilton een gemakkelijke pole halen en moet Rosberg zijn best doen niet achter de Ferrari's of Red Bulls te moeten starten.

De eerste poging van Q3 biedt echter geen verandering. Rosberg rijdt een degelijke tijd, twee tienden sneller dan Vettel, Ricciardo en Räikkönen, maar Hamilton is bijna vier tienden sneller dan zijn teamgenoot. Negen man zetten in de beginfase een tijd, Verstappen blijft in de pits en doet maar één poging.

Verstappen

Laatste kans
Nico Rosberg komt ook bij de tweede vliegende ronde als allereerste. In de eerste sector zit hij onder Hamiltons tijd, in de tweede zit hij er zeven duizendste boven. In de laatste sector maakt Rosberg een foutje en daarmee komt hij niet aan Hamiltons tijd. Vettel verbetert zijn tijd ook, maar blijft op p3. Räikkönen verbetert zijn tijd, maar komt twee duizendsten te kort op de tijd van Ricciardo. De Australiër komt dan echter nog en hij komt slechts 0.035 te kort om zijn oud-teamgenoot Vettel van p3 te stoten. Hamilton heeft de pole al in handen, maar verbetert zijn tijd nog wel en pakt de pole dus nog overtuigender, met een halve seconde voorsprong. Bottas, Kvyat en Massa blijven op hun posities, Verstappen komt in de buurt van Massa's tijd, maar komt net te kort en pakt p9.

Uitslag kwalificatie Hongarije
1. Lewis Hamilton, 1:22.020
2. Nico Rosberg, op 0.575
3. Sebastian Vettel, op 0.719
4. Daniel Ricciardo, op 0.754
5. Kimi Räikkönen, op 1.000
6. Valtteri Bottas, op 1.202
7. Daniil Kvyat, op 1.312
8. Felipe Massa, op 1.517
9. Max Verstappen, op 1.659
10. Romain Grosjean, op 2.161

11. Nico Hülkenberg, 1:23.826
12. Carlos Sainz, 1:23.869
13. Sergio Perez, 1:24.461
14. Pastor Maldonado, 1:24.609
15. Fernando Alonso, geen tijd

16. Jenson Button, 1:24.739
17. Marcus Ericsson, 1:24.843
18. Felipe Nasr, 1:24.997
19. Roberto Merhi, 1:27.416
20. Will Stevens, 1:27.949
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet