Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
GT

Blancpain Endurance Series: Marc VDS mikt op zege in Spa

shakedown spa 2015 004

BMW Sports Trophy Team Marc VDS trekt deze week naar de 24 Uur van Francorchamps, met de vaste wil de wedstrijd te winnen. Augusto Farfus, Maxime Martin en Dirk Werner delen de #45 BMW Z4 GT3, terwijl Nick Catsburg, Lucas Luhr en Markus Palttala aan het stuur van de #46 zitten.

Tekst: Aangeleverd bericht
Foto's: PR

Geen enkele Belgische wedstrijd heeft meer traditie dan de 24 Uur van Francorchamps en het is tegelijk ook één van de beste races voor GT-bolides ter wereld. Zowel voor Marc VDS als voor de hele Belgische motorsportwereld is dit evenement een hoogtepunt van het seizoen. Dit jaar staan er bijna 60 GT3 machines aan de start, en het niveau van het startveld is hoger dan ooit.

Het team heeft op de beroemde omloop nog een paar rekeningen te vereffenen. Vorig jaar finishten ze als tweede op slechts zeven tellen van de overwinning, dit jaar willen ze één plaats beter doen. Daarom hebben ze ook de best mogelijke rijders verzameld.

shakedown spa 2015 021-catsburg
Nick Catsburg

Farfus en Martin rijden in de DTM de sterren van de hemel, Luhr is een voormalige wereldkampioen in GT-racen en meervoudig racewinnaar in de American Le Mans Series. Martin, Luhr en Palttala stonden eerder dit seizoen op het podium na de 24 Uur van de Nürburgring, een prestatie die ze ook herhaalden in de Blancpain Endurance Series 1000 in Le Castellet. Dat was tot nu toe trouwens hun enige race in het kampioenschap dit jaar, en bovendien moesten ze van helemaal achteraan starten. Luhr en Palttala stonden samen met Werner op het podium in Spa vorig jaar, terwijl Nick Catsburg al een paar races voor het Marc VDS team wist te winnen.

Ook aan de technische kant is het team sterker dan ooit tevoren. De ingenieurs kennen de BMW Z4 GT3 nu als hun broekzak en de mecaniciens van het team wisten tijdens de 24 Uur van Spa 2014 de beste pitstops af te werken. Vier banden wisselen, de wagen voltanken en de rijders wisselen, het gebeurt in minder dan een minuut. En het vervangen van de vier remmen duurt amper 50 seconden.

Het circuit hoeft ondertussen niet meer worden voorgesteld, het is één van de mooiste omlopen ter wereld, zowel voor rijders als voor de fans. De variatie in de bochten doet menig een rijder watertanden, van de scherpe en trage La Source over schrikwekkend snelle Eau Rouge en Raidillon tot het veeleisende Pouhon. In Francorchamps rijd je van de ene uitdaging naar de andere.

shakedown spa 2015 006

Het team zet ook een derde auto in, onder de Marc VDS & Friends Against Cancer vlag. Pascal Witmeur, Eric van de Poele, Marc Duez en Jean-Michel Martin – vader van Maxime – zullen gedurende de race elk 24 minuten rijden, om zo fondsen te verzamelen voor de Belgische Stichting tegen Kanker.

De wedstrijd begint op zaterdag om 16u30 en is live te volgen op de officiële website van de Blancpain Endurance Series,

www.blancpain-gt-series.com

Bas Leinders, Team Principal
"Voor het hele team, voor mezelf en ook voor Marc van der Straten is deze race het hoogtepunt van het jaar. Het is een bijzondere wedstrijd en dat is dit jaar zeker het geval. Er zijn 15 tot 20 wagens die aanspraak kunnen maken op de winst en dat is gewoonweg fantastisch. Dit startveld biedt kwaliteit en kwantiteit en dat maakt het net zo spannend. Iedereen is 100% voorbereid, iedereen weet terdege wat zijn taak is en iedereen is er klaar voor. We zullen er alles aan doen om deze wedstrijd te winnen. Ik ben er ook heel trots op dat we Pascal en zijn Racing Against Cancer-initiatief steunen. Ik wens hem dan ook het allerbeste, zowel in het vinden van de nodige fondsen als bij het racen zelf."

shakedown spa 2015 010-45

Maxime Martin, BMW Z4 GT3 #45
"Ik denk dat Spa voor iedere rijder wel wat bijzonder is. Bijna iedereen vindt Spa een van de beste circuits ter wereld, dus dat op zich is al bijzonder. Zeker voor Belgische rijders is dit een speciale plek. De 24 uur van Spa is al meer dan 50 jaar heel erg beroemd in België. De enduranceracerij zit trouwens in ons bloed. De 24 uur van Spa is wel met voorsprong mijn favoriete wedstrijd. Het wordt wat vreemd om in dezelfde race als mijn vader te rijden, maar ik wens die kerels het allerbeste."

shakedown spa 2015 011

Lucas Luhr, BMW Z4 GT3 #46
"Vorig jaar finishten we tweede, op slechts zeven seconden van de winnaar. Dit jaar is het doel om zeven seconden voorsprong te hebben! Dit is een schitterende race, met heel wat wagens aan de start. Het is cruciaal dat je uit de problemen blijft, goed door het verkeer geraakt en goede strategische keuzes maakt. Hopelijk kunnen we zo de BMW Z4 GT3 een algemene zege in een 24 uurs-race bezorgen. Dit is één van de laatste old school omlopen. Een écht circuit. Niet een van die plekken die zo plat als een biljart zijn en waar de uitloopstroken 200 meter breed zijn. Dit is er eentje van de oude stempel en zo blijven er veel te weinig over. Eén van mijn favoriete delen van de race is het rijden 's nachts. Daar ben ik gek op. Alleen ik en de auto, zonder te worden afgeleid. Een prachtige ervaring."


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet