Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Zweedse Prins Carl Philip wint sensationeel voor Volvo Polestar STCC wedstrijd op Falkenberg.

De Zweedse kranten hadden vanochtend eens geen politiek nieuws op hun voorpagina's maar de sensationele STCC-overwinning van Prins Carl Philip in het spectaculaire Zweedse STCC-toerwagenkampioenschap voor het Volvo Polestar team. Op Falkenberg versloeg hij een veel meer ervaren rijder als Richard Göransson.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Polestar Racing

vpr falkenberg 16
De Zweedse ''kroonprins" Carl Philip bewees afgelopen weekend op Falkenberg dat hij een aardig potje kan racen en sturen.

Zweedse Prins Carl Philip wint sensationeel STCC wedstrijd op Falkenberg
Door een wetswijziging uit 1979 is Prins Carl Philip van Zweden geen kroonprins meer. Een wetswijziging zorgde er in Zweden voor dat het oudste kind troonopvolger wordt. Carl Philip is de zoon van Carl Gustaaf van Zweden en Koningin Silvia. En zijn peetoom is niemand minder dan de overbekende Leopold von Bayern(Poldi) die jarenlang met en voor BMW de Duitse circuits onveilig maakte. De inmiddels 36-jarige Carl Philip heeft de racegenen van geen vreemde dus. Vorige maand trad Carl Philip in het huwelijk met Sofia Hellqvist. En met een zege in het STCC bezorgde Carl Philipp Bernadotte zichzelf dit weekend een verlaat huwelijksgeschenk door als lid van koninklijken bloede voor de eerste maal een STCC-wedstrijd te winnen.


De Volvo Polestar Racing coureur startte vanwege een omgedraaide grid vanaf pole en leidde van start tot finish. Gedurende de wedstrijd wist Carl Philipp een voorsprong van meer dan zes seconden op de concurrentie op te bouwen. Daarbij werd hij nog een beetje geholpen doordat zijn teamgenoot Ted Björk door BMW-rivaal Larson van de baan gereden werd. De BMW-rijder werd later in de uitslag naar de achtste plek teruggezet. Op het einde wist Richard Göransson de "kroonprins" tot op 0.0612 secs. te benaderen maar kwam uiteindelijk te kort.

Prins Carl Philip: "Dit is zo fantastisch, kan hier geen woorden voor vinden. Ik moest er werkelijk voor vechten maar wat is dit een prachtig gevoel. In veel opzichten was dit weekend een grote stap vooruit. Vooral qua set-up hebben wij veel vooruitgang geboekt en door op de hoogste trede van het STCC-podium te staan is een droom waarheid geworden!"

CEO Christian Dahl van Polestar: "Vooral in het eerste gedeelte van het seizoen waren onze drie coureurs erg sterk. Zowel Frederik Ekblom als Ted Björk zijn goed in vorm. Wij zijn dan ook erg verheugd dat Prins Carl Philip zoveel vooruitgang heeft gemaakt dat hij het STCC-erepodium mocht beklimmen."

vpr falkenberg 12
Voor het eerst in de geschiedenis van het Zweedse STCC een familielid van het Koninklijk Huis aldaar op de hoogste trede van het podium.

Race 1 – Top 5
1 Fredrik Larsson BMW SR 27 ronden
2 Fredrik Ekblom Volvo S60 +1.408
3 Thed Björk Volvo S60 +2.000
4 Richard Göransson Saab 9-3 +7.029
5 Erik Johansson Kia Optima +12.814

Race 2 Top 5
1 Carl Philip Bernadotte Volvo S60 27 ronden
2 Richard Göransson Saab 9-3 +0.612
3 Mattias Andersson Dacia SE +3.482
4 Erik Johansson Kia Optima +11.419
5 Kevin Aabol Kia Optima +11.584
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet