Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Remproblemen hinderen Mika Morien in RCM Cup op de Slovakiaring

morien slovakiaring 1

Mika Morien heeft tijdens de derde ronde van de Hongaarse RCM Cup op de Slovakiaring niet de resultaten behaald waarop hij gehoopt had. Op het circuit met vele lange rechte stukken is slipstreamen erg belangrijk, maar omdat zijn remmen in de eerste race oververhit waren kon hij niet meekomen met de kopgroep. Toch werd de jonge coureur nog zesde. In de tweede race had Morien nieuwe remmen, maar door verkeerd positie te kiezen en een rondenlang gevecht met een langzamere deelnemer kon hij ook deze race niet met de kopgroep meerijden. Deze race werd de 14-jarige coureur zevende, waarmee hij nu vierde staat in het algemeen klassement en eerste bij de rookies.

Tekst en foto's: PR

KNAF Academy-pupil Mika Morien en zijn team wisten dat op de Slovakiaring, een baan met veel lange rechte stukken, slipstreamen van het grootste belang is. Morien was dan ook blij dat zijn coach Niels Langeveld dit keer meereed, zodat zij elkaar zouden kunnen helpen met het slipstreamen. In de vrije training bleek dat erg goed te werken, want de jonge Swift-coureur reed de snelste tijd, gevolgd door zijn coach op de tweede plaats. Tijdens de kwalificatie lukte dat helaas net iets minder goed, nu reed Mika Morien de vierde tijd, terwijl Langeveld vanaf poleposition mocht vertrekken.

morien slovakiaring 2

Vlak na de start merkte Morien dat zijn remmen niet goed functioneerden. Zoals later zou blijken had het slipstreamen in de vrije training en de kwalificatie dermate veel van de remmen gevergd dat deze te heet waren geworden en daardoor niet optimaal werkten. In de race kon Morien daardoor niet met de kopgroep meekomen. Hij verloor twee posities en raakte in een heftig gevecht met Norbert Nagy dat de hele race zou duren. De twee rijders wisselden keer op keer van positie, maar uiteindelijk wist Morien hem toch te verslaan en ondanks de remproblemen werd hij toch nog zesde voor Nagy.

morien slovakiaring 3

In de warming up voor de tweede race kon Morien zijn nieuwe remmen inrijden en merkte hij al snel dat de remmen nu wel goed hun werk deden. De start was echter niet super. Ook nu kwam hij direct in gevecht met Nagy. Morien passeerde de Hongaar en wilde vervolgens naar de groep voor hen toe rijden, maar telkens gebruikte Nagy de slipstream om Morien in te halen. Door het continue gevecht was het helaas onmogelijk om het gat naar de kop te dichten. Mika Morien kwam deze race als zevende over de finish en was niet tevreden: "Ik heb zelf ook een paar foutjes gemaakt, maar wanneer we hadden samengewerkt hadden we naar voren gekomen. In de heftige gevechten ben ik zelfs even door de grindbak gegaan en dat is natuurlijk niet goed. Jammer, ik hoop de volgende keer weer naar het podium te kunnen racen."

morien slovakiaring 4

Mika Morien valt met deze resultaten één plekje terug in het klassement, hij staat nu vierde met 71 punten. Niels Langeveld won beide races en scoorde daarmee 50 punten, goed voor de zevende plaats in het algemeen klassement.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet