Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: Eerste race, eerste zege voor Loris Hezemans in SEAT Leon Eurocup

150704 SEAT Hezemans parcferme
En die is binnen: Winst voor Loris Hezemans in zijn eerste SEAT Leon Eurocup-race

Vorige week kregen hij en zijn vader Toine het honderdste chassis van de SEAT Leon Cup Racer afgeleverd, inmiddels is de eerste overwinning voor Loris Hezemans in de SEAT Leon Eurocup een feit. Op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg, voor de iets ouderen onder ons ook bekend als 'Zeltweg', schreef Hezemans bij zijn première in de competitieve merkencup en als jongste rijder in het veld de eerste race op zijn naam. Met pole-position, zege en de snelste raceronde was het voor de jonge Hezemans zelfs een onvervalste 'hattrick'. Een fraai succes temidden van erkende SEAT-Cup-specialisten als Dablander, Paulsen en Oriola. In de tweede race, waarin hij vanwege de 'reversed grid' als achtste moest beginnen, werd hij in de beginfase aangetikt door een concurrent, die de controle over de auto kwijt was. Zo restte Hezemans in de tweede race niet meer dan de 15e plaats.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

150704 SEAT Hezemans StartR1 Start van de eerste race met Hezemans op kop

"Het is echt geweldig wat hij heeft laten zien. Zo snel al winnen in een nieuwe klasse, en dan in zo'n sterk veld, dat heb ik met Mike destijds niet meegemaakt. Niet omdat het m'n zoon is, maar het was echt gewoon goed!" Toine Hezemans laat zijn enthousiasme duidelijk blijken als hij vertelt over de verrichtingen van zijn jongste telg, dit weekeinde op de Red Bull Ring. Al hebben we toch wel een beetje het vermoeden dat die prestaties toch in ieder geval ook deels te danken zijn aan het feit dat Loris Toines zoon is. Met de begeleiding zit het in ieder geval wel goed!

150704 SEAT Hezemans actie2

Na aankoop van de SEAT Leon Cup Racer kozen de Hezemansen ervoor om de auto onder te brengen bij het team Target, dat over de juiste infrastructuur en heel wat ervaring in de SEAT-racerij beschikt. Zoals we vorige week al meldden was het voornaamste doel van Hezemans om met de SEAT de Red Bull Ring te leren kennen voor de komende wedstrijden van de Audi Sport TT Cup, begin volgende maand op dezelfde locatie. Dat deze testrace echter zo goed liep, verbaasde velen, niet in de laatste plaats vader en zoon Hezemans zelf. "Hij liep in de race gewoon weg, terwijl de auto qua topsnelheid zeker niet de beste was, want daarvoor is hij nog veel te nieuw. Hij heeft 400 kilometer gelopen, terwijl ze pas na 3.000 kilometer echt op snelheid zijn", meldde Toine.

Uiteindelijk won Loris Hezemans de race met een voorsprong van bijna vier seconden op de Zuid-Afrikaan Shane Williams. De Noor Stian Paulsen eindigde als derde. Het Target-team was meteen zo enthousiast dat ze Hezemans met de SEAT ook willen laten deelnemen aan de TCR-races op het circuit van Singapore in het voorprogramma van de Formule 1-Grand Prix aldaar. In de tweede race op de Red Bull Ring was het geluk onze landgenoot iets minder goed gezind: als achtste gestart klom hij al snel op naar de zevende plaats, maar werd toen geraakt door de auto van een concurrent, die midden door het veld gleed. Met de nodige achterstand sloot Hezemans de race als 15e af. "Maar die overwinning, die nemen ze me niet meer af", zegt hij stellig. En zo is het maar net!

150704 Hezemans SEAT actie1

Uitslag race 1:
1. Loris Hezemans (Ned), 17 r. in 30:36,469
2. Shane Williams (ZAf), op 3,959
3. Stian Paulsen (Noo), op 4,569
4. Norbert Kiss (Hon), op 7,096
5. Pol Rosell (Spa), op 8,311
6. Mikel Azcona (Spa), op 8,857
7. Mario Dablander (Oos), op 10,346
8. Julien Briché (Fra), op 12,063

Uitslag race 2:
1. Pol Rosell (Spa), 15 r. in 25:14,040
2. Mario Dablander (Oos), op 4,459
3. Shane Williams (ZAf), op 5,585
4. Julien Briché (Fra), op 7,239
5. Stian Paulsen (Noo), op 10,138
6. Alexander Morgan (GBr), op 16,060
7. Fran Rueda (Spa), op 16,663
8. Jürgen Schmarl (Oos), op 17,186
15. Loris Hezemans (Ned), op 28,629
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet