Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

BTCC: West Surrey Racing domineert op Croft

CROFT1

Het BMW-fabrieksteam van West Surrey Racing heeft het vijfde weekend van het seizoen compleet gedomineerd. Pole-position en de drie overwinningen gingen naar WSR waarbij opvallend genoeg Sam Tordoff, Andy Priaulx en Rob Collard ieders een overwinning pakte.


Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: BTCC

Kwalificatie: Tordoff op het nippertje
De jongste BMW coureur was tijdens de tijdtraining meteen ook de snelste maar hij moest er hard voor vechten. Met de eerste dertien coureurs binnen een seconde was ook deze kwalificatie weer een ultra-competitieve sessie maar wat velen al verwachtten ging het vooraan tussen de WSR BMW's. Het leek er lang op alsof Andy Priaulx de pole-position zou pakken totdat Tordoff, een van de laatste coureurs op het circuit met zeven-honderdste van een seconde onder de tijd van de oud-wereldkampioen dook.

Kampioenschapskandidaat Gordon Shedden was bijzonder tevreden met zijn vierde startplek voor de eerste race, vooral omdat zijn grootste concurrent en kampioenschapsleider Jason Plato buiten de top tien op de twaalfde plek terecht kwam. Plato torste het maximale aantal strafkilo's mee op een circuit dat de VW's niet geweldig ligt maar de voormalig kampioen had toch op meer gehoopt.

opvallend was ook het optreden van Rob Austin in de Audi A4. Austin is ieder seizoen goed voor een verrassing maar heeft in 2015 nog weinig kunnen klaarspelen. De zevende startplek gaf hem dan ook goede hoop op een goed resultaat, al wist iedereen dat de BMW's onmogelijk te verslaan zouden zijn op Croft.

Uitslag Kwalificatie
01 Sam Tordoff WSR BMW 1.23.886
02 Andy Priaulx WSR BMW +0.070
03 Gordon Shedden Dynamics Honda +0.578
04 Robert Collard WSR BMW +0.622
05 Colin Turkington BMR VW +0.650
06 Matt Neal Dynamics Honda +0.673

 

CROFT2

Race 1: 1-2-3 voor WSR
De angst voor een BMW clean-sweep waren dan ook gegrond want de eerste race werd een heuse 1-2-3, de eerste in de lange BTCC-historie van het team van Dick Bennetts. Tordoff behield de leiding bij de start en lag de eerste paar ronden ook aan de leiding tot hij een klein foutje maakte bij het uitkomen van de chicane. Dat was de kans waar Priaulx op wachtte en hij aarzelde geen moment.

Het was het enige echt spannende moment in die eerste wedstrijd want zonder al te veel strijd reden de drie BMW's, met de sterk gestarte Collard als derde naar de finish. Een fantastisch resultaat voor BMW terwijl het voor Priaulx het zijn eerste zege bij zijn comeback in het BTCC was.

Coureurs die op de zachte band waren gestart kregen aan het einde van de race het deksel op de neus. Zo lag Rob Austin in de Audi lang zesde maar viel aan het einde van de race, zonder grip, terug naar de dertiende plek maar ook Jack Goff duikelde in de laatste fase van de race uit de top zes.
Jason Plato had allang door dat zijn VW met maximale ballast op Croft niet de top tien in ging komen en koos voor een alternatieve strategie. Gewapend met de zachte compound band die alle coureurs een keer in een weekend moeten gebruiken, startte de leider in het kampioenschap uit de pits om te proberen op een vrije baan de snelste ronde neer te zetten. Dat lukte waardoor Plato, met minder ballast de tweede race vanaf de derde plek mocht starten.

Uitslag race 1
01 Andy Priaulx WSR BMW 15 ronden
02 Sam Tordoff WSR BMW + 0.764
03 Robert Collard WSR BMW + 5.006
04 Gordon Shedden Dynamics Honda + 10.031
05 Matt Neal Dynamics Honda + 21.250
06 Andrew Jordan Triple 8 MG + 21.730

 

CROFT3

Race 2: Tordoff domineert vanaf pole-position
Sam Tordoff domineerde de tweede race van het weekend vanaf de beste startplek op de grid om na de zege op Oulton Park zijn tweede overwinning van het seizoen te vieren. De achterwiel-aangedreven BMW was zoals gebruikelijk uitstekend weg en toen teamgenoot Andy Priaulx ook nog eens werd bij- en ingehaald door Jason Plato en Colin Turkington was Tordoff helemaal vrij van druk.

De VW's bleken niet in staat om het gat naar de BMW-coureur te dichten en het echte gevecht zat dan ook achter de top vier. Gordon Shedden, Rob Collard en Rob Austin vochten een bikkelharde strijd uit om de vijfde plek waarbij de Honda een aantal keer de BMW voorbij stak. Het kwam tot contact in de elfde ronde toen Shedden definitief voorbij ging aan Collard. De twee raakten elkaar waardoor de Schot dwars voor de neus van Collard terecht kwam maar Shedden is zonder twijfel de coureur die dit soort situaties kan oplossen en ook nu wist hij zijn Honda, en de vijfde plek te redden.

Veel minder succesvol was Matt Neal die klaagde over extreem veel onderstuur en buiten de top tien viel. Daar had hij een rondenlang gevecht met Andy Jordan, eveneens zonder snelheid. De twee oud-kampioenen zouden elfde en veertiende (Jordan) finishen.

De zege was echter voor Sam Tordoff en met Rob Collard na de loting op pole-position voor de derde race bleef het een topweekend voor WSR.

Uitslag Race 2
01 Sam Tordoff WSR BMW 15 ronden
02 Jason Plato BMR VW +2.368
03 Colin Turkington BMR VW +2.936
04 Andy Priaulx WSR BMW +3.548
05 Gordon Shedden Dynamics Honda +8.023
06 Robert Collard WSR BMW +8.404

 

CROFT4

Race 3: Collard maakt er drie uit drie van
Er werd verwacht dat de BMW's ook de derde race zouden domineren en weinig mensen had dus rekening gehouden met Gordon Shedden. De nieuwbakken leider in het kampioenschap was deze race gestart op de zachte compound band en pakte brutaal de leiding, voor Collard en Priaulx.

Even leek het erop alsof Shedden zijn zachte Dunlop-banden lang mee kon laten gaan maar halverwege de race begon Collard de druk op te voeren en ging hij er met een prachtige actie in de chicane voorbij en pakte hij de leiding. Shedden kon niet counteren, sterker nog hij kreeg de spiegels vol met de BMW van Priaulx die eveneens op de zachte banden was gestart maar er minder van had gevergd.

Het bleek een klassiek gevecht, net als op Brands Hatch eerder in het seizoen waarbij Shedden ronde na ronde Priaulx af wist te houden. In het zicht van de haven ging het echter mis want in de laatste bocht kreeg de oud-WTCC kampioen de neus langs de Honda en ging hij er voorbij.

Colin Turkington en Jason Plato hadden een relatief rustige wedstrijd op plekken vier en vijf al moest Plato nog scherp zijn in de eindfase toen Tordoff hard op kwam zetten.

Vooraan pakte Rob Collard zijn eerste zege sinds de seizoensopener op Brands Hatch en completeerde daarmee een prachtig weekend voor West Surrey Racing. Gordon Shedden was toch tevreden want hij vertrekt vanuit Croft met de leiding in het kampioenschap en heeft tien punten voorsprong op Jason Plato.

Uitslag Race 3
01 Robert Collard WSR BMW 15 ronden
02 Andy Priaulx WSR BMW +7.249
03 Gordon Shedden Dynamics Honda +7.973
04 Colin Turkington BMR VW +10.585
05 Jason Plato BMR VW +11.551
06 Sam Tordoff WSR BMW +11.732

Stand
1. Gordon Shedden (Honda Yuasa Racing) 195
2. Jason Plato (Team BMR) 185
3. Matt Neal (Honda Yuasa Racing) 173
4. Sam Tordoff (Team JCT600 with GardX) 162
5. Colin Turkington (Team BMR) 161
6. Andrew Jordan (MG Triple Eight Racing) 156
7. Adam Morgan (WIX Racing) 128
8. Rob Collard (Team JCT600 with GardX) 127
9. Andy Priaulx (Team IHG Rewards Club) 126
10. Jack Goff (MG Triple Eight Racing) 124
11. Aron Smith (Team BMR) 101
12. Tom Ingram (Speedworks Motorsport) 92
13. Josh Cook (Power Maxed Racing) 54
14. Rob Austin (Exocet AlcoSense) 51
15. Dave Newsham (Power Maxed Racing 46
16. Aiden Moffat (Laser Tools Racing) 38
17. Martin Depper (Eurotech Racing) 25
18. Jeff Smith (Eurotech Racing) 22
19. Hunter Abbott (Exocet Alcosense) 19
20. Warren Scott (Team BMR) 17
21. Mike Bushell (AmDtuning.com) 2*
22. Simon Belcher (Handy Motorsport) 1
23. Dan Welch (Welch Motorsport) 1
24. Kieran Gallagher (RCIB Insurance Racing) 1Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet