Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Mika Morien verrast met podium in RCM Cup in Kroatië

rm rcm kroatie 3

Mika Morien heeft tijdens de tweede ronde in de Hongaarse RCM Cup indruk gemaakt door op het circuit van Grobnik in Kroatië de derde podiumplek voor zich op te eisen. Tijdens de eerste ronde op de Hungaroring in april had de 14-jarige coureur met twee vierde plaatsen net naast het overall podium gegrepen, maar met een mooie opmars vanaf de tiende startplek greep de jonge Morien nu zijn kans. Daarmee nam Mika Morien tevens plaats achter de microfoon tijdens de persconferentie, waar hij keurig in het Engels verslag deed over zijn race. "Dat was lastig, omdat ik niet kon inhaken op wat de andere rijders in het Hongaars hadden gezegd", lachte de trotse bekerwinnaar.

Tekst: Aangeleverd bericht
Fotografie: PR

Voor KNAF Academy pupil Mika Morien staan er naast karting in de Rotax Max ook vier evenementen in de Hongaarse RCM Cup op zijn race-agenda. In deze klasse wordt gereden in de Suzuki Swift in race-uitvoering, waarbij dit seizoen elke race zo'n 20 coureurs aan de start verschijnen. Naast het algemeen klassement kent de RCM Cup ook een rookie-klassement en een Ladies Cup. Mika Morien wist vorig seizoen al diverse keren naar het podium te racen voor de rookies en weet daarom dat hij dit seizoen nauwlettend in de gaten zal worden gehouden door zijn concurrenten.

rm rcm kroatie 1

De tweede ronden van de cup vond plaats op het circuit van Grobnik in Kroatië, een ruim vier kilometer lange baan met veel rechte stukken. Een circuit met zeer ruw asfalt, wat wel bleek uit het feit dat de banden van de Swift na twee ronden al op waren, terwijl tijdens de andere evenementen het hele weekend op één set gereden is.

Tijdens de kwalificatie bleek inderdaad dat de andere rijders niet van plan waren om de jonge Morien te helpen, want het was onmogelijk om te slipstreamen. "En dat is op dit circuit echt belangrijk, want zonder een goed sleepje kun je echt geen scherpe tijd rijden. Telkens als ik bij een rijder aanhaakte ging die direct van het gas", vertelde de zoon van Ronald Morien. "Ik heb het slipstreamen samen met mijn teamgenoot Tijmen Heino nog niet kunnen oefenen, daar moeten we zeker aan gaan werken om elkaar zo te helpen aan een betere rondetijd." Zonder slipstream kwalificeerde Morien zich als tiende.

rm rcm kroatie 4

Na een goede start in de eerste race op vrijdag wist Mika Morien zijn positie vast te houden. Na twee ronden kon hij de rijder voor hem passeren, vervolgens nog één en al slipstreamend kon hij ronde na ronde naar de kopgroep toe rijden. Toen drie rijders voor hem naast elkaar de bocht ingingen positioneerde Morien zich aan de binnenzijde op de bumper van de rijder voor hem en wist hij in één manoeuvre twee posities te winnen. Ook de nummer drie kon zijn plek niet verdedigen tegen de ontketende jonge Fries en zo reed hij knap naar zijn eerste overall podiumplaats van 2015, uiteraard won hij tevens in het rookie-klassement.

rm rcm kroatie 2

De tweede race stond geprogrammeerd op zaterdag en door de reversed grid, waarbij de eerste acht coureurs uit race één in omgekeerde volgorde starten, begon Morien deze race als zesde. Met een goede start won hij direct een positie en kon hij meerijden met de snelle groep voor hem. Al snel kreeg Morien echter problemen met zijn remmen. "Mijn voorremmen waren veel minder dan mijn achterremmen, waardoor er onbalans in de Swift kwam bij het aanremmen van de bochten. Dat maakte het moeilijk om aan te vallen." Even later kreeg Morien ook nog een fikse tik van een rijder achter hem, waardoor zijn stuur wat scheef kwam te staan. De 14-jarige rijder kwam door de remproblemen even naast de baan, kon zich op tijd herstellen, maar viel terug naar de achtste plek. In de resterende ronden kon hij nog twee rijders passeren en zo finishte hij de tweede race op de positie waar hij hem gestart was. "Jammer dat ik deze race moest vechten met mijn auto in plaats van met mijn tegenstanders", vond Mika Morien. "Maar ook dat hoort bij autosport."

De volgende races voor Mika Morien zijn op 4 en 5 juli, wanneer de RCM Cup de derde ronde rijdt op de Slovakiaring.

Website: mikamorienracing.nl
Klik hier voor een videoverslag van de races in Kroatië. 
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet