Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

BTCC: Plato regeert op Oulton Park

OULTONBTCC-1

Jason Plato verlaat Oulton Park met de grootste glimlach op zijn gezicht na twee overwinningen en de leiding in het BTCC kampioenschap. De publieksfavoriet domineerde de eerste twee wedstrijden en verloor met met de maximale ballast in de derde race, die gewonnen werd door Sam Tordoff slechts een handvol punten.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: BTCC

Kwalificatie: Plato de snelste in titanenstrijd
De wedstrijden in het BTCC zijn doorgaans om door een ringetje te halen maar ook de kwalificatiesessies staan soms boordevol spanning en de tijdtraining op Oulton Park was absoluut een spektakelstuk. Honda's Matt Neal, BMW's Andy Priaulx en VW's Jason Plato vochten een duel uit waarbij alledrie de toerwagentoppers tot het uiterste moesten. Uiteindelijk was het Jason Plato die traditiegetrouw, hij is immers altijd goed op Oulton Park, de pole-position pakte.

Uitslag Kwalificatie
1. Jason Plato Team BMR Volkswagen 1m25.484s -
2. Matt Neal Team Dynamics Honda 1m25.495s 0.011s
3. Andy Priaulx WSR BMW 1m25.555s 0.071s
4. Andrew Jordan Triple Eight MG 1m25.937s 0.453s
5. Gordon Shedden Team Dynamics Honda 1m25.937s 0.453s
6. Colin Turkington Team BMR Volkswagen 1m25.976s 0.492s

OULTONBTCC-2

Race 1: Plato ongenaakbaar
Een perfecte start was alles wat Jason Plato nodig had om de eerste race van het weekend te winnen. De Volkswagen is over het algemeen wat minder snel weg dan de BMW's en Honda's maar daar was op Oulton Park niets van te merken en eenmaal onbetwist aan kop deed Plato waar hij goed in is: het tempo opvoeren zodat er niemand bij kon blijven.

OULTONBTCC-3

Dat was precies wat Matt Neal en Andy Priaulx ontdekten. De twee toerwagenlegendes probeerden bij Plato te blijven, wat niet lukte, waarna de Honda en de BMW in gevecht raakten om de tweede plaats. Dit gaf Plato de kans om nog verder uit te lopen -op het hoogtepunt was de voorsprong maar liefst vier seconden- maar het zorgde er ook voor dat Andy Jordan dichterbij kon komen in de MG.

Dit gevecht ging rondenlang door en tot driemaal toe kon Jordan de MG naast de BMW van Priaulx krijgen maar een kans op het relatief smalle circuit van Oulton Park kwam er nooit en al helemaal niet nadat Stuart Lines hard de muur in was gegaan en vroegtijdig een einde maakte aan de wedstrijd.

Rode vlag of niet, het deed niets af aan de derde overwinning van het seizoen van Jason Plato die niet alleen de zege kon vieren, maar ook de leiding in het kampioenschap overnam

Uitslag Race 1
1. Jason Plato Team BMR Volkswagen 21m14.936s
2. Matt Neal Team Dynamics Honda 1.322s
3. Andy Priaulx WSR BMW 2.789s
4. Andrew Jordan Triple Eight MG 3.696s
5. Aron Smith Team BMR Volkswagen 5.187s
6. Gordon Shedden Team Dynamics Honda 6.439s

Race 2: Plato blijft Shedden net voor
Ook de tweede race werd een prooi voor Jason Plato maar dat ging niet zonder slag of stoot want de hele race lang moest de leider in het kampioenschap, compleet met 75kg succesballast de veel lichtere Honda van Gordon Shedden afhouden.

Het ging Plato uitstekend af tot de laatste ronde toen de voormalige kampioen in het Brits kampioenschap in Knickerbrook de Volkswagen Passat bijna kwijt was. Shedden viel meteen aan maar Plato wist zich net op tijd te herstellen en hield op de streep minder dan een tiende van een seconde over om zo zijn tweede race van het weekend te winnen. Plato is daarmee de eerste coureur die twee races in hetzelfde weekend wint in 2015.

Andrew Jordan overleefde aanvallen van Rob Collard en Andy Priaulx maar beide BMW coureurs hadden moeite om de auto op het asfalt te houden waardoor Jordan de derde plaats zekerstelde, een opsteker voor de coureur die al een aantal weken aan het zoeken is naar snelheid in de Triple 8 MG.

Met de overwinning vergrootte Plato de leiding in het kampioenschap voor Gordon Shedden en Matt Neal terwijl met name Rob Collard en Andy Priaulx veel punten lieten liggen.

Uitslag race 2
1. Jason Plato Team BMR Volkswagen 21m55.812s
2. Gordon Shedden Team Dynamics Honda 0.093s
3. Andrew Jordan Triple Eight MG 1.520s
4. Matt Neal Team Dynamics Honda 7.403s
5. Sam Tordoff WSR BMW 8.369s
6. Adam Morgan Ciceley Mercedes 9.822s

OULTONBTCC-4

Race 3: Tordoff voor het eerst voor BMW
De laatste wedstrijd van het weekend op Oulton Park had nog een echte verrassing in petto. Sam Tordoff was de afgelopen jaren het wonderkind van het BTCC kampioenschap, een regelmatige podiumklant en winnaar van wedstrijden. Een toekomstig BTCC kampioen, tot hij noodgedwongen de overstap moest maken van MG naar BMW. Slechts 1 derde plaats was de schamele opbrengst van 2015 tot hij in de derde race van het weekend de zege naar zich toetrok.

Makkelijk was dat echter niet want na een prima start vanaf de tweede plek probeerde hij pole-sitter Adam Morgan voorbij te steken. Dat lukte maar hij verloor zoveel momentum dat hij zelf terugviel naar de derde plek achter Matt Neal en Andy Jordan.

Jordan was de eerste die moest zwichten voor de BMW waarna Tordoff, dit seizoen voor het eerst ook in de ELMS actief, koers zette richting niemand minder dan Matt Neal
Neal leidde de wedstrijd tot het halfweg punt toen zijn zachte compound Dunlops langzaam maar zeker de grip verloren waardoor Tordoff binnen no time in Lodge er voorbij ging.

Uitgerekend Andy Jordan, in de MG waar Tordoff vorig jaar nog in reed bleek de lastigste klant in deze wedstrijd want nadat hij voorbij ging aan Neal haakte Jordan meteen aan bij Tordoff en zou hem de rest van de wedstrijd stalken. Hoewel hij dichtbij kwam zat een aanval op een bijzonder sterk rijdende Tordoff er niet in waardoor de jonge Brit zijn eerste overwinning van het seizoen pakte.

Matt Neal en Gordon Shedden finishten als derde en vierde, vlak voor Jason Plato, die met de zachte banden compound en maximaal strafgewicht een briljant staaltje „damage control" liet zien en met drie punten voorsprong op Shedden het kampioenschap leidt.

De volgende race van het BTCC vindt plaats op Croft, waar onvoorspelbare races en zware crashes eerder regel dan uitzondering zijn.

Uitslag Race 3:
1. Sam Tordoff WSR BMW 22m02.470s
2. Andrew Jordan Triple Eight MG 0.264s
3. Matt Neal Team Dynamics Honda 0.766s
4. Gordon Shedden Team Dynamics Honda Honda 2.997s
5. Jason Plato Team BMR Volkswagen 3.137s
6. Colin Turkington Team BMR Volkswagen 3.831s

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet