Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Mercedes-blunder geeft GP Monaco cadeau aan Rosberg, Verstappen crasht hard

f1moc 2015 hz 03110

Normaal gesproken had niemand anders dan Lewis Hamilton deze GP van Monaco gewonnen. Tot het moment Max Verstappen zwaar crashte na een mislukte inhaalpoging op Romain Grosjean en de safety car uitkwam. Mercedes besloot om Hamilton naar binnen te halen voor een setje supersofts. Maar het bleek een enorme misrekening: de 21 seconden voorsprong bleek niet genoeg om Rosberg en Vettel voor te blijven. Daardoor kon Nico Rosberg zijn derde GP van Monaco op rij winnen: een groter cadeau kreeg waarschijnlijk niemand op deze Pinksterdag.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: Mercedes AMG F1, Scuderia Ferrari, Red Bull

De middag begon met een probleemloze start, waarbij alleen Daniil Kvyat bijna achterin reed bij Sebastian Vettel. De Rus won er wel een plek mee ten opzichte van zijn teamgenoot Ricciardo, een actie waarvan hij de hele race voordeel zou hebben. Hamilton was goed weg van pole, gevolgd door Rosberg en Vettel. Daarna kwamen Kvyat, Ricciardo, Pérez, Maldonado, Verstappen en Button langs in Mirabeau. Nico Hülkenberg bleef daar achter, nadat Fernando Alonso hem een tikje gaf. De Spanjaard zou er een tijdstraf van 5 seconden voor krijgen, die hij niet afzonderlijk hoefde uitdienen, maar gewoon bij zijn pitstop mocht optellen.

Terwijl Hamilton een voorsprong op Rosberg begon op te bouwen, waren alle ogen gericht op Max Verstappen. De Nederlander joeg Pastor Maldonado op en passeerde de Venezolaan met inhaalactie uit het boekje van Sergio Canamasas, die het gisteren en eergisteren twee keer deed in de GP2. Al snel bleek echter dat Maldonado een remprobleem had, hij werd de eerste uitvaller. Daarna kwamen Sainz en Bottas binnen voor een verrassend vroege pitstop, maar de warmte van de dag zou wellicht helpen om de 'primes' toch snel warm te krijgen.

f1moc 2015 hz 02256

Vooraan profiteerde Hamilton maximaal van de eerste achterblijvers: zijn voorsprong liep uit van 2,8 naar bijna 10 seconden. Rosberg kon Vettel intussen maar niet afschudden. In die fase liep Verstappen met een halve seconde per ronde in op Pérez, tot zijn pitstop in de 33e ronde. Een mooie puntenfinish lag in het verschiet, maar de wielmoer van zijn rechterachterwiel gooide roet in het eten. De Nederlander kwam als 13e de baan weer op.

In de 36e ronde kwamen Vettel, Ricciardo, Pérez en Button naar binnen, een ronde daarna gevolgd door Rosberg en Räikkönen. De Fin wist met een zeer snelle in-lap Ricciardo via de pits in te halen. De ronde daarop was Hamilton aan de beurt, zijn voorsprong bleef zo'n tien seconden. Daniil Kvyat had in de 29e ronde al gewisseld, zodat de toptien nu uit Hamilton, Rosberg, Vettel, Kvyat, Räikkönen, Ricciardo, Pérez, Button, Alonso en Nasr bestond.

150054 mon

Vijf ronden later viel Fernando Alonso daaruit. Eerder had hij net zijn negende plaats behouden ondanks de vijf seconden tijdstraf, maar nu deed de McLaren-Honda het niet meer. Verstappen zat inmiddels achterop in een treintje met Grosjean en Bottas totdat hij een dapper besluit nam: nog eens pitten, nu voor supersofts. Binnen tien ronden had hij de twee alweer bijgehaald. Bottas werd verschalkt door in het kielzog van Vettel mee te glippen, maar Grosjean liet zich niet verrassen. In plaats daarvan was het Verstappen die vervolgens op het rechte stuk werd verrast: net als zijn landgenoot Meindert van Buuren Jr eerder verslikte de Toro Rosso-coureur zich in het rempunt van zijn voorganger. Verstappen eindigde hard in crashbarrières, maar bleef ongedeerd.

Eerst werd tot een virtual safety car besloten, maar de schade aan de barrière was zo groot dat al gauw de echte safety car uitkwam. En toen beging Mercedes een enorme blunder: het haalde Lewis Hamilton onnodig naar binnen voor nieuwe banden. Toen de Brit terug de baan op kwam, was Rosberg al voorbij en reed hij naast Vettel. Die reed net iets eerder over de demarcatielijn, zodat Hamilton werd terugverwezen naar de derde plaats.

P-20150523-00358 News

Met nog acht ronden te gaan mocht er weer worden geracet. Zou Hamilton op zijn supersofts nog iets kunnen? Het zou blijken van niet. Terwijl Rosberg vijf seconden uitliep op Vettel, moest Hamilton op een gegeven moment zelfs Ricciardo van zich afhouden. Die was Räikkönen op dezelfde manier gepasseerd als Alonso eerder aan Hülkenberg, daarna mocht hij van het team ook Kvyat voorbij, om op zijn verse banden op jacht te gaan naar Hamilton. Toen hij toch geen plaatsen kon winnen, gaf de Australiër op het laatst toch zijn plaats terug aan Kvyat, maar niet aan Räikkönen... Een stukje verderop scoorde Jenson Button de eerste punten voor McLaren-Honda.

En zo won Nico Rosberg onverwacht zijn derde GP van Monaco op rij, terwijl hij 64 ronden geen kans had gemaakt tegen Hamilton. Het was een ongelooflijke misrekening in het Mercedes-kamp, waarover in Brackley nog lang zal worden nagepraat.

527885635 MT 3017 EB7CFCB877AD9380D6610C53976CD5D9

F1, GP Monaco, Monte Carlo, 24 mei 2015
1. Nico Rosberg – Mercedes, 1:49:18.420
2. Sebastian Vettel – Ferrari +4.486
3. Lewis Hamilton – Mercedes +6.053
4. Daniil Kvyat – Red Bull +11.965
5. Daniel Ricciardo – Red Bull +13.608
6. Kimi Räikkönen – Ferrari +14.345
7. Sergio Pérez – Force India +15.013
8. Jenson Button – McLaren +16.063
9. Felipe Nasr – Sauber +23.626
10. Carlos Sainz Jr – Toro Rosso +25.056
11. Nico Hülkenberg – Force India +26.232
12. Romain Grosjean – Lotus +28.415
13. Marcus Ericsson – Sauber +31.159
14. Valtteri Bottas – Williams +45.789
15. Felipe Massa – Williams +1 ronde
16. Roberto Merhi – Marussia +2 ronden
17. Will Stevens – Marussia +2 ronden

Uitgevallen:
Max Verstappen +16 ronden Fernando Alonso +37 ronden
Pastor Maldonado +73 ronden
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet