Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
ACNN

ACNN: John den Hollander wil meer na endurancewinst

QB0 3660

Na zijn overwinning op 15 februari in de '5 uur van Assen' wil Zilhouettecoureur John den Hollander meer overwinningen in het komend seizoen. Tijdens de '5 uur van Assen' vormde John den Hollander een team met Sipke Bijzitter uit Haulerwijk. Na een spannende race finishte de equipe anderhalve minuut voor het Zilhouetteteam van Eric Geerts (Deventer) en Wout Rutgers (Voorst). Een droom die uitkwam voor deze sympathieke coureur. Alle reden om nader kennis te maken met de Zilhouette coureur John den Hollander.

Tekst en foto's: PR

John-den-Hollander-3

John den Hollander is 46 jaar en komt uit Mijdrecht. Als zelfstandig ondernemer, sinds januari 2000, is hij mede-eigenaar van twee bedrijven die zich bezighouden met de organisatie van evenementen (Event Station) en het produceren van alles op het gebied met bewegend beeld (Zcene Moving Media Company).

Als kleine jongen was hij al gek op alles met wielen en een motorblok en volgde hij uiteraard de Formule 1. Hij bezocht veelvuldig de autocross en droomde zelf eens aan de start van een race te mogen staan.

In oktober 2010 ging voor Den Hollander een grote wens in vervulling, want hij haalde in Assen zijn EU-racelicentie. In december van dat jaar raakte hij in gesprek met Peter van der Ham van VDH Autosport uit Mijdrecht, die gaf hem de kans om in 2011 als tweede rijder in te stappen. Van der Ham leerde Den Hollander de eerste fijne kneepjes, hetgeen hard nodig was, want John kon direct instappen in een geheel verbouwde BMW 3 Compact met M3 motor erin. Samen startten zij bij de DNRT.

John-den-Hollander-BMW

In 2012 werd er een nieuwe M3 op de baan gezet en in 2013 besloot Den Hollander, in overleg met Van der Ham, om alleen te gaan racen in een BMW 3 compact met een 2,5 liter motor bij de DNRT en in de Burando Production Open. Het was geen succes en Den Hollander ging verder om zich heen kijken. Testen in een Saker was een super ervaring, maar te kostbaar.

Op Assen had hij al vaak met bewondering naar de snelle Zilhouette gekeken, die hem ook links en rechts voorbij gingen op de baan. Hij maakte een afspraak bij de Zilhouettefabriek in Haulerwijk. Na een goed gesprek mocht Den Hollander als tweede rijder, samen met Zilhouettemonteur en -coureur Martin van Luik, mee racen op het circuit van Zolder.
Het was als een warm bad, de ontvangst bij het team van Zilhouette en de rijders. In zijn eerste races met de Zilhouette finishte Den Hollander twee keer op een derde plaats. Een droomdebuut: direct twee keer op het podium. Dit zorgde ervoor dat hij zeker wist dat hij hier graag mee verder wilde. Een blauwe tweedehands Zilhouette stond als het ware op hem te wachten en met advies en wijze raad door Jan Viersen (mede eigenaar van Zilhouette) is Den Hollander er voor gegaan en geniet hij elke minuut in de auto.

John-den-Hollander-1

Als westerling rijdt Den Hollander nu mee in het ACNN-geweld op Assen, Zandvoort en Zolder. Maar ook heeft hij het plan om af en toe mee te rijden met de DNRT en op andere circuits. Eén en ander is afhankelijk van de agenda en of het past in het budget. Want financieel moet alles vooralsnog uit eigen zak komen, al wordt Den Hollander door twee leveranciers uit Mijdrecht wel een beetje geholpen met kleding (D'Hersingy Textiles) en stickers (Platimex). En zijn oude racemaatje Peter van der Ham gaat met zijn bedrijf de auto van Den Hollander overspuiten en dat is top. Wie ook met Den Hollander meerijdt op het circuit is zijn zoon Elijah, die als Elijah Racing op de neus pronkt. Zo is zijn zoon altijd al eerder dan zijn vader over de finish. De komende jaren blijft Den Hollander nog lekker genieten in de Zilhouette en met het groeiende aantal deelnemers in de Zilhouette Cup kan het alleen nog maar leuker worden.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet