Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: 57e Daytona 500 telde meer dan 12.000 inhaalmanoeuvres. Joey Logano hield het hoofd koel!

Penske-coureur Joey Logano hield in de slotfase zijn hoofd uiterst koel en wist met een tactische benadering de 57e editie van "The Great American Race" op zijn naam te schrijven. Voor Ford Racing was het een uitstekende maand op Daytona. Na het winnen van de Daytona 24U eind januari won het merk afgelopen weekend alle drie NASCAR-wedstrijden(Sprint Cup, Xfinity en Camping World Truck Series.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Ford Racing/NASCAR

jl2
Joey Logano op weg naar een schitterende Daytona 500 overwinning
.

Joey Logano hield het hoofd koel tijdens 57e Daytona 500. Wedstrijd telt meer dan 12.000 inhaalmanoeuvres
Een crash in de achterhoede in de allerlaatste ronde bezorgde Logano zijn eerste Daytona 500 overwinning. In het zicht van de finish besloot de wedstrijdleiding de wedstrijd "te bevriezen". Maar ook zonder deze beslissing had Penske-coureur Logano met zijn Ford Fusion gewonnen. Na een herstart in de 182e ronde ontpopte de wedstrijd zich 16 ronden lang in een adembenemend spektakel waarbij de leiding constant wisselde. In een mooi verlopen Daytona 500 telden de NASCAR-computers gedurende de wedstrijd maar liefst een record van 12.677 inhaalmanoeuvres!!!! En dit zonder neutralisaties.

In de twee ronden durende eindsprint was Logano geen partij voor de concurrentie. Bij die laatste herstart ging hij Jimmie Johnson voorbij en sprintte met een duwtje van Clint Bowyer richting finish. Nadat NASCAR de finish-sprint bevroor bevond regerend kampioen Kevin Harvick zich in tweede positie en Dale Earnhardt Jr. wist zich in die laatste ronde nog van een achtste naar een derde plek op te werken. Earnhardt beschikte tijdens de Speedweeks zeker over de beste auto maar maakte bij een herstart in de 182e ronde een foutje waardoor hij vanaf de derde plek in de Top 10 terugviel. Earnhardt Jr. probeerde tevergeefs "contact" met de auto van Jimmie Johnson te zoeken maar de concurrentie bezorgde hem die ruimte niet.

2015 Winnaar Joey Logano
Joey Logano met de prachtige Daytona 500 Beker.

Winnaar Joey Logano: "Wauww wat een fantastisch moment. In de pitlane beschik ik gewoon over de beste crew. Die is gewoon geweldig. Mijn spotter gaf mij voor de laatste herstart de informatie die ik nodig had om op kop te blijven. Ik wist dat de 15(Bowyer) zich achter mij bevond en dat hij de beste "pusher" was. Ik wilde mij gewoon aan de buitenkant begeven zodat ik wist dat hij daar ook weer was.Bowyer bleef maar tegen mijn achterkant aan beuken. En dit was precies hetgeen ik nodig had. In de witte vlagronde zie je veel auto's maar achter mij bevond zich een treintje van drie auto's. Dit was goed om dat het voor hen moeilijker zou worden om een run te maken. In mijn achteruitkijkspiegel zag ik een crash maar had al afstand genomen. Ik wist dat het toen voor hen nog moeilijker werd om aansluiting te krijgen. En toen werd er geneutraliseerd. Ik kan niet omschrijven hoe "cool" het is om de Daytona 500 te winnen. Eerder deze week heb ik in een interview gezegd dat dit vorig jaar ons slechtste circuit was en wij hebben er alles aan gedaan om dit te verbeteren. Ons harde werken werd dit jaar beloond." Voor het team van Roger Penske was dit de tweede overwinning in de Daytona 500. In 2008 won Ryan Newman met een Chevrolet. Vier Ford Fusions eindigden dit jaar in de Top 12.

Earnhardt Jr: "Hij bevond zich in een gunstige positie ten opzichte van de auto die zich voor mij bevond. En als ik met hem aansluiting zou krijgen kon ik met hem richting kop schieten. Ik denk niet dat ze op de buitenste lijn zo dicht bij elkaar zaten. Soms maak je goede beslissingen, soms slechte. Ik maakte te laat een slechte beslissing!"

2015 Hamlin Johnson Bowyer
Hamlin, Johnson en Bowyer kwamen voor de overwinning duidelijk te kort.

Regerend kampioen Kevin Harvick was nogal vrij filosofisch over zijn derde plek. Harvick: "He was een mooie solide dag aan het begin van het seizoen. Je probeert de wedstrijd te winnen. Maar soms moet je gewoon blij zijn dat je kunt blijven rijden en dat je met een solide dag richting Atlanta kunt gaan. Ik dacht dat wij op zijn minst een kans hadden, zeker met de No 88 en No 22 bij mij in de buurt. Maar vanwege de neutralisatie werkte het niet helemaal. Toch een mooi weekend voor ons.""

Regan Smith die Kurt Busch bij SHR verving eindigde als 16e in de Stewart Haas Chevrolet en Matt Crafton die op het allerlaatste moment de zaterdag geblesseerde Kyle Busch moest vervangen ging als 21e over de eindstreep. Danica Patrick behaalde in haar vierde Daytona 500 start een 21e plek.

In de Daytona 500 behaalde Ford maar liefst veertien overwinningen.
Ford Daytona 500 Race Winnaars
1963 – Tiny Lund (Wood Brothers)
1965 – Fred Lorenzen (Holman-Moody)
1967 – Mario Andretti (Holman-Moody)
1969 – LeeRoy Yarbrough (Junior Johnson)
1978 – Bobby Allison (Bud Moore)
1985 – Bill Elliott (Harry Melling)
1987 – Bill Elliott (Harry Melling)
1992 – Davey Allison (Robert Yates)
1996 – Dale Jarrett (Robert Yates)
2000 – Dale Jarrett (Robert Yates)
2009 – Matt Kenseth (Jack Roush)
2011 – Trevor Bayne (Wood Brothers)
2012 – Matt Kenseth (Jack Roush)
2015 – Joey Logano (Roger Penske)

jl3
14e Ford-overwinning in de Daytona 500 sinds 1963.
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet