Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Ryan Reed wint eerste Xfinity wedstrijd op Daytona. Kyle Busch aan beide benen gewond na crash

De Roush Fenway-coureurs sloegen in de allerlaatste ronde toe en diabeet Ryan Reed profiteerde van een duwtje van zijn teamgenoot Chris Buescher en won zijn allereerste Xfinity-wedstrijd. Kyle Busch raakte bij een crash aan het einde van de wedstrijd aan benen gewond en is mogelijk maanden uitgeschakeld.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

NXS DIS 022115 Reed Burnout
Allereerste Xfnity-overwinning voor Ryan Reed op Daytona.

Ryan Reed wint eerste Xfinity wedstrijd op Daytona. Kyle Busch aan beide benen gewond.
Dankzij een duwtje van teamgenoot Chris Buescher won Roush Fenway-coureur Ryan Reed zijn allereerste Xfnity-wedstrijd voor het team. Buescher eindigde op .089 sec als tweede gevolgd door Ty en Austin Dillon met daarachter Brad Keselowski. Keselowski ging als eerste de witte vlag ronde in maar een crash in Turn 1 zorgde ervoor dat hij een gemakkelijke prooi werd voor de RFR-coureurs. "Oh, mijn God we hebben Daytona gewonnen" was het commentaar van Reed die Type 1 suikerziekte moest overwinnen om dit te bereiken.



Crash Kyle Busch
In de 112e ronde crashte Kyle Busch zwaar tegen de muur aan de binnenkant waar zich de Softer Wall niet bevond. Busch slaagde er nog in om op eigen kracht zijn Toyota te verlaten maar had direct medische assistentie aan beide benen nodig. In het Halifax Medical Center werd een gebroken rechter been en een linkervoetfractuur geconstateerd waaraan Busch direct werd geopereerd. In december werd Busch al eerder aan zijn linkervoet geopereerd. In 2013 liep Tony Stewart soortgelijke verwondingen in een Sprint Car Crash op. Hij was meer dan zes maanden uitgeschakeld. Ook was er direct op de social media van diverse coureurs heftige kritiek op het ontbreken van de z.g. softer wall. Daytona-president Joe Chitwood kon alleen maar tandenknarsend toegeven dat er a.s. maandag aan deze werkzaamheden begint. Voor de Daytona 500 wordt Kyle Busch door Campingworld Truck Series-coureur Matt Crafton vervangen. Het is nog niet bekend of er daadwerkelijk een vervanger bij JGR-Racing komt. Voor de eerste keer sinds 2001 staat er geen familielid van de familie Busch op de startstreep voor de Daytona 500.

2015 laatste ronde


In de slijtageslag op Daytona eindigden slechts negen coureurs in dezelfde ronde. Reed: "Voor elke jongere waarbij suikerziekte wordt geconstateerd en waarvan men zegt dat je het niet kunt overwinnen. Probeer er overheen te komen en dingen toch gewoon doen!"



Chris Buescher wist zich vorig jaar niet voor deze wedstrijd te kwalificeren en eindigde als tweede. Buescher: "Gewoon blij dat ik er aan deel kon nemen. Daar was ik wel trots op. Gedurende het gehele weekend waren onze Ford Mustangs snel. Bijna werden we uitgeschakeld"Regerend kampioen Chase Elliott had een slechte start. Hij was in de 93e ronde bij een incident met 13 auto's betrokken. Hij kon zijn wedstrijd nog vervolgen maar de crash van Kyle Busch elimineerde hem defintief.

2014 Keselowski
De No 22 Keselowski was een gemakkelijke prooi in de allerlaatste ronde....

Uitslag
1. Ryan Reed Ford 120 ronden
2. Chris Buescher Ford 120 ronden
3. Ty Dillon Chevrolet 120 ronden
4. Austin Dillon Chevrolet 120 ronden
5. Brad Keselowski Ford 120 ronden
6. David Starr Toyota 120 ronden
7. Aric Almirola Ford 120 ronden
8. Kyle Larson Chevrolet 120 ronden
9. Ross Chastain Chevrolet 120 ronden
10. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 119 ronden
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet